Mieža un Lāča augstā efektivitāte, Latvija pirms pusfināla līdere vairākos statistikas rādītājos
foto: REUTERS/SCANPIX
Nauris Miezis un Francis Lācis līdz šim bijuši paši efektīvākie 3x3 basketbola turnīrā savu metienu izvēlē.
Basketbols
2024. gada 5. augustā, 12:05

Mieža un Lāča augstā efektivitāte, Latvija pirms pusfināla līdere vairākos statistikas rādītājos

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Jau šovakar Latvijas 3x3 basketbola izlase cīnīsies par medaļām Parīzes olimpiskajās spēlēs. Perfekti aizvadītais grupu turnīrs ļauj to šobrīd saukt par galveno favorīti uz zeltu, ko pagaidām pierāda vairāki statistikas dati gan komandu vērtējumā, gan pēc individuālā snieguma. Viss gan izšķirsies laukumā.

Mieža un Lāča augstā efektivitāte, Latvija pirms p...

Četras grupu turnīra rezultatīvākās komandas sasniegušas 3x3 Parīzes olimpisko spēļu pusfinālu. Rezultatīvākā no visām bijusi Latvija, kura palika nepārspēta visās septiņās spēlēs – latvieši vidēji spēlē meta 21,4 punktus. Kā nākamie sekoja lietuvieši ar 19,1 punktu spēlē, Nīderlande ar 19 punktiem un Francija ar 18,7 punktiem.

Olimpiskie čempioni Latvijas 3x3 basketbolisti ar Zigmāru Raimo, Franci Lāci, Kārli Lasmani un Nauri Miezi sastāvā svētdien izcīnīja uzvaru Parīzes olimpisko spēļu grupas turnīra pēdējā, septītajā spēlē, pamatturnīrā iekrājot nevainojamu bilanci.

Latvijas 3x3 basketbolisti Parīzes olimpisko spēļu mačā pieveic Poliju

Olimpiskie čempioni Latvijas 3x3 basketbolisti ar Zigmāru Raimo, Franci Lāci, Kārli Lasmani un Nauri Miezi sastāvā svētdien izcīnīja uzvaru Parīzes ...

Pirms izšķirošajām cīņām par medaļām Latvija var lepoties ar labāko metienu precizitāti no divu punktu zonas – 39% (realizēts 41 metiens no 104). Jau no turnīra izkritušie serbi tālmetienus izpildīja ar 30%, bet no pusfinālā iekļuvušajām komandām vistuvāk latviešiem bijuši lietuvieši – 29% precizitāte. Latvija nav līdere viena punkta vērtībā esošo metienu precizitātē un soda metienu mešanā grozā. Kopā ar Ķīnu latvieši izpildījuši vismazāk soda metienus turnīrā (17) un no tiem realizēti vien astoņi (47%). Tas ir sliktākais procents starp visām astoņām komandām. Viena punkta vērtībā esošie metieni realizēti ar 69% (60/87), kas dod trešo labāko rādītāju aiz Lietuvas (72%) un Nīderlandes/Serbijas (abām 70%).

Latvija ir līdere vēl vairākos citos statistikas rādītājos, kā, piemēram, bloķētajos metienus (9), izcīnītajās atlēkušajās bumbās (112, 16 bumbas vidēji spēlē), ielaistajos punktos spēlē (pretinieki pret Latviju vidēji guvuši vien 14,7 punktus), kā arī latvieši ir otri labākie piespēlētāji ar 31 izšķirošo piespēli pagaidām turnīrā. Par vienu vairāk bijis Francijai, kas svētdienas vakarā ar enerģisku cīņu no turnīra izslēdza galvenos favorītus serbus.

Olimpiskie čempioni Latvijas 3x3 basketbolisti ar Zigmāru Raimo, Franci Lāci, Kārli Lasmani un Nauri Miezi sastāvā piektdien svinēja sesto uzvaru Parīzes olimpisko spēļu turnīra sestajā mačā un jau ir nodrošinājuši vietu pusfinālā.

Latvijas 3x3 basketbolisti Parīzes olimpiskajās spēlēs pieveic Serbiju

Olimpiskie čempioni Latvijas 3x3 basketbolisti ar Zigmāru Raimo, Franci Lāci, Kārli Lasmani un Nauri Miezi sastāvā piektdien svinēja sesto uzvaru ...

Pēc grupu turnīra rezultatīvākais spēlētājs bija amerikānis Kenjons Berijs, kuram nācās arī spēlētā par savainoto Džimeru Fredetii – no basketbola dinastijas nākušajam spēlētājam vidēji 8,4 punkti spēlē. No pusfinālā iekļuvušajām komandām rezultatīvākais ir lietuvietis Aurēlijs Pukelis ar 7.7 punktiem, kam seko Latvijas izlases līderis Nauris Miezis ar 7.6 punktiem. Septiņu spēļu laikā viņš iemetis 53 punktus, taču viņam ir augstākā tā saucamā spēlētāja vērtība laukumā (“player value”) – 82,5. Tas norāda uz to, cik produktīvi Miezis spēlē. Pateicoties viņa metieniem, tika uzvarēta ASV un Francija, tāpat ar traku metienu viņš lika punktu mačam pret Poliju un kopumā bijis Latvijas izlases vadošais spēlētājs. Miezim arī turnīra labākā metienu efektivitāte (,.84), kas atainojusies viņa precizitātē. Viena punkta metienus viņš izpilda ar 80% precizitāti (12/15), bet tālmetienus ar 44% (20/45).

Interesanti, ka Latvijas izlases tālmetienu precīzākais izpildītājs bijis Francis Lācis, kurš realizējis desmit no 19 metieniem (53% precizitāte). Tāpat viņš efektīvi uzbrucis no viena punkta zonas, punktā pārvēršot 13 no 18 mēģinājumiem (72%). Bieži vien tieši Lācis izcēlies ar eksplozīvākajām darbībām Latvijas izlases rindās, triecot bumbu grozā no augšas. Ar vairākiem triecieniem viņš izcēlās spēlē pret Franciju – pretinieci, kas šovakar stāsies pretī pusfināla duelī. Savā olimpiskajā debijā Lācis vidēji izcēlies ar 5,1 punktu un arī ļoti augstu efektivitāti – 0,80, kas ir otrā labākā komandā un viena no labākajām visā turnīrā.

3x3 basketbola turnīra spēle starp Latvijas un Francijas valstsvienībām 2024.gada vasaras olimpiskajās spēlēs Parīzē.

Latvijas 3x3 basketbolisti Parīzes olimpiskajās spēlēs pārspēj mājiniekus

Olimpiskie čempioni Latvijas 3x3 basketbolisti ar Zigmāru Raimo, Franci Lāci, Kārli Lasmani un Nauri Miezi sastāvā piektdien Parīzes olimpisko spēļu ...

Lai arī sestais rezultatīvākais turnīrā (vidēji 6,7 punkti), sniegumā vieta progresam ir Kārlim Paulam Lasmanim. Viņa efektivitāte ir 0,63, kas atbalsojas metienu precizitātē – 60% no viena punkta zonas (21/35) un 31% no tālmetieniem (11/35). Ar vismazāk punktiem spēlē izceļas Zigmārs Raimo (diviem), taču viņam šajā komandā ir citi uzdevumi – spēlēt ar augstu pašatdevi aizsardzībā un aizsargāt groza apakšu. Ar 3,4 bumbām zem groziem viņš ir viens no labākajiem cīnītājiem par bumbām un starp pašiem labākajiem metienu bloķētājiem.

Ar ko izcēlušies Latvijas izlases pretinieki, francūži, līdz šim? Pēc septiņām grupu spēlēm tās rezultatīvākais vīrs bija Frenks Segelā, kurš vidēji guvis 5,4 punktus (11. vieta visā turnīrā). Savu produktivitāti 3x3 basketbolists pierādīja ceturtdaļfinālā pret Serbiju, gūstot vairākus nozīmīgus grozus. Visbīstamākais Segelā ir no viena punkta zonas – līdz šim realizējis 19 no 25 metieniem (76%), taču pret Serbiju viņš demonstrēja prasmes realizēt arī divu punktu vērtē esošus metienus (septiņās spēlēs 6/25, 24%). Zem groza būs jāuzmana Žils Rembo, kuram vidēji pieci punkti spēlē un 25 no 34 trāpītiem viena punkta metieniem.

3x3 basketbola turnīra spēle starp Latvijas un ASV valstsvienībām 2024.gada vasaras olimpiskajās spēlēs Parīzē.

Latvijas 3x3 basketbolisti Parīzes olimpiskajās spēlēs sīvā cīņā pieveic amerikāņus

Olimpiskie čempioni Latvijas 3x3 basketbolisti ar Zigmāru Raimo, Franci Lāci, Kārli Lasmani un Nauri Miezi sastāvā ceturtdien grūtā cīņā svinēja ...

No pusfināla tikušajām komandām ceturtais rezultatīvākais spēlētājs turnīrā ir Nīderlandes līderis Vortijs de Jongs (vidēji 7,1 punkts spēlē), taču šis rādītājs sasniegts ar ne to augstāko efektivitātes rādītāju (0,56). Vissliktāk de Jongam klājas no tālmetienu distances – septiņās spēlēs viņa metienu izvēle nav bijusi tā labākā, kas devis tikai septiņus realizētus metienus divu punktu vērtē no 37 (19%). Vērtīgāks viņš bijis asajos un agresīvajos caurgājienos, kas vai nu pabeigti ar pustālo metienu vai došanos līdz groza apakšai – 28 no 39 viena punkta metieniem (72%) tikuši realizēti. Efektivitātes ziņā vērtīgāks Nīderlandes izlases spēlētājs bijis Dimeo van der Horsts, kurš ir devītais rezultatīvākais spēlētājs ar 5,6 punktiem un labāku efektivitāti nekā De Jongam – 0,59. Arī viņam nav veicies no tālmetiena līnijas (3/19), bet lielākoties punkti gūti no viena punkta zonas (29/42). Pirms izšķirošajām spēlēm no Lietuvas starp top10 rezultatīvākajiem bijis ne vien Pukelis, bet arī Ēvalds Džaugis – 5,7 punkti vidēji spēlē.

Olimpiskie čempioni Latvijas 3x3 basketbolisti ar Zigmāru Raimo, Franci Lāci, Kārli Lasmani un Nauri Miezi sastāvā ceturtdien svinēja trešo uzvaru trīs Parīzes olimpisko spēļu turnīra spēlēs.

Latvijas 3x3 basketbolisti Parīzē pārliecinoši apspēlē Ķīnu

Olimpiskie čempioni Latvijas 3x3 basketbolisti ar Zigmāru Raimo, Franci Lāci, Kārli Lasmani un Nauri Miezi sastāvā ceturtdien svinēja trešo uzvaru ...

Pusfināli Parīzē šodien gaidāmi plkst. 19:00 un 20:00. Vispirms laukumā dosies Nīderlandes un Lietuvas komandas, bet vēlāk Latvijas un Francijas. Plkst. 22:30 notiks cīņa par bronzu, bet 23:30 zelta mačs. Vai Latvijas delegācija šo dienu varēs noslēgt ar pirmo medaļu Parīzē, uzzināsim jau šovakar.

 Olimpiskie čempioni Latvijas 3x3 basketbolisti ar Zigmāru Raimo, Franci Lāci, Kārli Lasmani un Nauri Miezi sastāvā trešdien svinēja otro uzvaru divās Parīzes olimpisko spēļu turnīra spēlēs.

Latvijas 3x3 Parīzes olimpiskajās spēlēs pieveic Nīderlandi

Olimpiskie čempioni Latvijas 3x3 basketbolisti ar Zigmāru Raimo, Franci Lāci, Kārli Lasmani un Nauri Miezi sastāvā trešdien svinēja otro uzvaru ...

 Olimpiskie čempioni Latvijas 3x3 basketbolisti ar Zigmāru Raimo, Franci Lāci, Kārli Lasmani un Nauri Miezi sastāvā 30. jūlijā Parīzes olimpiskās spēles sāka ar uzvaru.

Latvijas 3x3 basketbolisti olimpiskās spēles sāk ar uzvaru pret Lietuvu

Olimpiskie čempioni Latvijas 3x3 basketbolisti ar Zigmāru Raimo, Franci Lāci, Kārli Lasmani un Nauri Miezi sastāvā 30. jūlijā Parīzes olimpiskās ...