Cik patiesībā izmaksā olimpiskās medaļas, kuru dēļ sportisti gatavi upurēt gandrīz visu
foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Francijas paukotāja Manona Apitī-Brunē ar olimpisko zelta medaļu.
Citi sporta veidi
2024. gada 30. jūlijā, 15:12

Cik patiesībā izmaksā olimpiskās medaļas, kuru dēļ sportisti gatavi upurēt gandrīz visu

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Olimpiskās medaļas faktiski atspoguļo sportistu smago darbu un gadiem ilgas upurēšanās rezultātu, bet kāda ir tās patiesā vērtība naudas izteiksmē?

Cik patiesībā izmaksā olimpiskās medaļas, kuru dēļ...

Patiesībā jau pēdējos gados zelta medaļai zelts ir palicis tikai nosaukumā, jo tās lielākoties ir gatavotas no sudraba. Olimpisko spēļu zelta medaļai ir jābūt izgatavotai no vismaz 92,5 procentiem sudraba, kam jābūt klāt vien sešiem gramiem zelta. Savukārt sudraba un bronzas medaļas ir pilnībā izgatavotas no attiecīgajiem metāliem.

2020. gada Tokijas olimpisko spēļu zelta medaļu vērtība bija aptuveni 640 eiro, bet sudraba medaļu 350 eiro, kamēr bronzas vien aptuveni sešus eiro. Kā zināms, varš un cinks (ko sakausējot rodas bronza) ir ļoti izplatīti un ne pārāk vērtīgi metāli.

foto: Abdullah Firas/ABACA/Shutterstock/ Vida Press
Parīzes olimpisko medaļu komplekts.
Parīzes olimpisko medaļu komplekts.

Tomēr vēsturiskās medaļas ir pārdotas arī par neticamām summām. Vēl 2013. gadā viena no leģendārā amerikāņu sprintere Džeses Ouena zelta medaļām no 1936. gada Berlīnes olimpiskajām spēlēm, ko viņš izcīnīja Ādolfa Hitlera klātbūtnē, tika pārdota par 1,46 miljoniem ASV dolāru (aptuveni 1,35 miljoni eiro).

Šī gada olimpisko medaļu dizains ir unikāls – jo tām klāt ir sešstūrains elements, kas veidots no Eifeļa torņa dzelzs. Šī īpašā iezīme palielina medaļas svaru par 18 gramiem.

Eifeļa tornis bija 1889. gada Pasaules izstādes raksturīgākais elements. Sākotnējais tornis bija izgatavots no dzelzs. Kad 20. gadsimtā Eifeļa tornis tika atjaunots, tika saglabāti oriģinālā dzelzs gabali un glabāti noliktavā. No šiem gabaliem tagad veidota sešstūra figūra olimpiskās medaļas vidū.

Parīzes olimpisko spēļu organizatoru komitejas Dizaina nodaļas vadītājs Joahims Roncins teica: “Zelta medaļa jau ir kaut kas neticams. Taču mēs vēlējāmies pievienot šo franču pieskārienu, un mēs domājām, ka Eifeļa tornis būtu šis ķirsis uz tortes. “Ja mums ir gabaliņš no tā, tas ir vēstures gabaliņš.”

Medaļas kalis Francijas luksusa juvelierizstrādājumu un pulksteņu ražotājs “Chaumet”, kas dibināts 1780. gadā un šobrīd pieder LVMH (“Moët Hennessey Louis Vuitton”) konglomerātam.

Olimpiskās spēles Francijas galvaspilsētā norisināsies līdz 11.augustam, turklāt ne tikai Francijas galvaspilsētā, bet arī 16 citās vietās, ieskaitot Francijas aizjūras teritoriju Franču Polinēziju. Spēļu programmā ir iekļauti 32 sporta veidi, un tiks sadalīti 329 medaļu komplekti.