Cik draudīgi ir lietuvieši? Ar Baltijas derbiju 3x3 basketbolā sākas olimpiskā zelta aizstāvēšana
foto: Māris Vancevičs/LOK
Kārlis Pauls Lasmanis pēdējās sezonas vairākkārt iedzīvojies savainojumos, cerēsim, ka Parīzē redzēsim viņa labāko versiju.
Basketbols

Cik draudīgi ir lietuvieši? Ar Baltijas derbiju 3x3 basketbolā sākas olimpiskā zelta aizstāvēšana

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Otrdien, 30. jūlijā, plkst. 19:35 Latvijas 3x3 basketbola izlase ar spēli pret dienvidu kaimiņiem Lietuvu sāks olimpiskā zelta aizstāvēšanu. Lietuvieši, kuru rindās trīs spēlētāji klasiskajā basketbolā nav tikuši augstāk par Lietuvas otro līgu, debitēs olimpiskajās spēlēs.

Cik draudīgi ir lietuvieši? Ar Baltijas derbiju 3x...

Lietuva pirms trīs gadiem Tokijas spēlēm nekvalificējās, jo tieši Latvija aizlika priekšā kāju. Austrijas pilsētā Grācā notikušajā kvalifikācijā Latvija atspēlējās Baltijas derbijā un izcīnīja uzvaru ar 21:19.

Trīs gadu laikā Lietuva spējusi attīstīties 3x3 basketbolā un lielāko panākumu līdz šim guvusi 2022. gada Pasaules kausā, kad Beļģijā Antverpenē notikušajā turnīrā izcīnīja augsto otro vietu. Toreiz finālā ar 16:21 tika zaudēts šī sporta veida titulētākajai izlasei Serbijai. Pirms gada Eiropas čempionātā lietuviešiem arī otrā vieta, un arī toreiz finālā zaudēts serbiem.

Lietuva olimpiskajām spēlēm kvalificējās vien pēdējā turnīrā Ungārijā, Debrecenā. Iepriekš otrajā kvalifikācijas turnīrā Japānā lietuvieši finālā zaudēja Nīderlandei. Arī Debrecenā Lietuva tika finālā, kas jau uzreiz automātiski garantēja biļetes uz Parīzi. Izšķirošajā spēlē ar 21:15 tika pārspēta Polija.

 Latvijas 3x3 basketbola izlase Kārlis Pauls Lasmanis, Nauris Miezis, Francis Lācis, Zigmārs Raimo un sparingpartneri Tokijas olimpiskie čempioni Agnis Čavars un Edgars Krūmiņš aizvadījuši treniņu Parīzē.

Latvijas 3x3 basketbola izlase aizvada treniņu Parīzē

Latvijas 3x3 basketbola izlase Kārlis Pauls Lasmanis, Nauris Miezis, Francis Lācis, Zigmārs Raimo un sparingpartneri Tokijas olimpiskie čempioni Agnis Čavars ...

Trīs no četriem sastāvā iekļautajiem basketbolistiem klasiskā basketbola apcirkņos nav tikuši augstāk par basketbola lielvalsts Lietuvas otro līgu. Ēvalds Džaugis, Aurēlijs Pukelis un Šarūns Vingelis savās basketbolistu karjerās pārstāvējuši atsevišķus otrās līgas klubus kā Šaķu “Vytis”, Raseiņu “Rasai”, “Šilute”, Marijampoles “Sūduva”, Molētu “Ežerunas-Atletas”. Pagājušajā sezonā Džaugis ar Vingeli bija komandas biedri “Vytis” rindās (iepriekš tur spēlējis arī Pukelis). Vidējie rādītāji labāki bija pirmajam – 17,2 punkti un 6,2 atlēkušās bumbas. Otrajam – 6,4 punkti, taču arī 1,6 bloķēti metieni. Pukelis pagājušo sezonu pavadīja “Sūduva”, gūstot 17,1 punktu un izcīnot 6,6 atlēkušās bumbas. Būtībā visu savu karjeru viņš bijis starp labākajiem  otrās līgas garajiem spēlētājiem.

Nozīmīgāks vārds Lietuvas klasiskajā basketbolā bijis un joprojām ir Gintauts Matulis. Deviņas sezonas karjeras griezumā viņš pārstāvējis Lietuvas augstākās līgas vienību Utenas “Juventus” un leģionāra maizē devies ar uz Islandi. Pēc 2022./2023. gada sezonas beigām viņš noslēdza karjeru klasiskajā basketbolā un ātri vien kļuva par funkcionāru, šobrīd pildot “Juventus” ģenerālmenedžera pienākumus. 37 gadu vecumā Matulis ir pieredzes bagātākais savas komandas pārstāvis, lai 3x3 basketbolā rūdītākie noteikti ir Vingelis un Pukelis, kuri jau no 2018. gada bijuši Lietuvas izlases sākotnējās bāzes komandas (kurai mainījās nosaukumi) “Vytis”/Šaķu “Gulbele”/”Raudondvaris” sastāvā. Matulis pārsvarā spēlējis Utenas rindās, kam starptautiskā pieredze bijusi krietni mazāka, bet Džaugis pārsvarā pārstāvējis Marijampoles komandu un līdz pasaules elites līmeņa spēlēm arī ticis retāk.

2023. gadā par Eiropas vicečempioniem 3x3 basketbolā kļuva Džaugis, Pukelis un Vingelis (toreiz sastāvā bija vēl viens sākotnējās “Vytis” pārstāvis Mariušs Užupis). Tas apliecina, ka šis trijnieks jau ir gana labi saspēlējies. Tikmēr Matuļa lielākais sasniegums 3x3 basketbolā ir kļūšana par vicečempionu 2022. gada Pasaules kausā (toreiz sastāvā bija arī Užupis, Lietuvas virslīgā sekmīgas karjeras aizvadījušie Dariušs Tarvīds un Igns Vaitkus).

Potenciāli lielākais bieds Latvijas 3x3 aizsardzībai varētu būt 30 gadus vecais, 205 centimetrus garais un 100 kilogramu smagais Aurēlijs Pukelis. Ikdienā viņš spēlē “Hoptrans” 3x3 komandā, esot tās līderis. Pasaules tūrē viņš bijis otrais rezultatīvākais spēlētājs (vidēji 7,4 punkti spēlē), bet ceļazīmi uz Parīzi viņš palīdzēja nopelnīt ar septiņiem punktiem spēlē. FIBA rangā otrais labākais lietuvietis ir Džaugis (24. vieta), kam seko Vingelis (29. vieta) un Matulis (85. vieta).

Lielajos turnīros komandas viena pret otru pēdējo reizi spēlējušas 2022. gada Eiropas čempionātā, kad trakā pusfināla spēlē Latvija izrāva uzvaru ar 21:20, tādējādi iekļūstot finālā. Nedaudz mazāk kā divas minūtes līdz pamatlaika beigām Lietuva bija vadībā ar 20:18, taču tad savu vārdu teica Nauris Miezis, kurš ar trīs punktiem pēc kārtas un traku tālmetienu atnesa latviešiem panākumu.

Latvijas 3x3 izlase olimpiskajām spēlēm kvalificējās jau pirmajā olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, kas ļāva labi sagatavoties olimpiskajām spēlēm, kurās jāaizstāv čempionu tituls. Kādu brīdi domājis par karjeras beigām, 3x3 izlasē joprojām spēlēs viens no tās līderiem Nauris Miezis, kuram turklāt nācies skaidroties par sava viedokļa maiņu. Vēl pagājušā gada beigās viņš pauda, ka, ja Krievijas un Baltkrievijas sportisti piedalīsies spēlēs kā neitrālie atlēti, viņš Parīzē nebūšot. Ierindā ir arī Kārlis Pauls Lasmanis, kurš trīs gadu laikā izmēģinājis spēkus “Big3” līgā ASV, bet pēc tam attīstījis 3x3 karjeru Ķīnā (arī tagad viņam ir spēkā līgums ar Šanhajas komandu, tāpat kā miezim) Pieredzējušos Edgaru Krūmiņu (38) un Agni Čavaru (31. jūlijā svinēs 38. dzimšanas dienu) aizstājuši krietni jaunākie Zigmārs Raimo (26) un Francis Lācis (25), kuri ikdienā pārstāv Latvijas Basketbola līgas finālisti “Rīgas Zeļli”. “Esam pieredzējušāki, taču arī jaunāki un enerģiskāki,” komandu vērtē galvenais treneris Raimonds Feldmanis. Krūmiņš ar Čavaru uz Parīzi devušies kā sparinga partneri.

Pirms olimpiskajām spēlēm 3x3 basketbola izlase aizvadīja treniņnometni Tenerifē, kuras noslēgumā devās uz turnīru Barselonā. Tajā izlase aizspēlējās līdz pusfinālam, kurā zaudēja Pasaules tūrē veiksmīgi spēlējošajai Šveices komandai “Lausanne”. Turnīra izslēgšanas spēlēs veselības problēmu dēļ nespēlēja Lasmanis. “Spēlējām, lai neiedzīvotos problēmās. Sportiskā forma nav optimāla, gatavošanās plānota tā, lai to sasniegtu pašās jūlija beigās.” skaidro Feldmanis. Parīzē 3x3 izlase ir kopš pagājušās nedēļas beigām, līdz šim izmēģinot gan spēles laukumu, gan treniņu arēnu.

3x3 turnīrā bez Latvijas un Lietuvas piedalās arī ASV, Serbija, Francija, Ķīna, Polija un Nīderlande. Vispirms katra izspēlēs spēli pret katru. Divas labākās automātiski tiks finālā, 3. līdz 6. vietas ieguvējas cīnīsies ceturtdaļfinālā, 7. un 8. vietai turnīrs beigsies. Latvijas izlase grupu turnīru aizvadīs līdz 4. augustam, bet medaļu mači notiks 5. augustā.

Bukmeikeri par diviem galvenajiem favorītiem uzskata Serbijas un ASV izlases, kam seko Latvija. Tomēr Feldmanis neslēpj, ka tieši lietuvieši varētu būt komanda, kas Parīzē varētu pārsteigt.