Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Anglijas un Nīderlandes Eiropas čempionāta pusfinālu tiesās salīgtu spēļu skandālā iesaistīts tiesnesis, kuram jau bija konflikts ar angļu zvaigzni Belingemu
foto: dpa/picture-alliance
Felikss Cveiers jau tiesāja Nīderlandes astotdaļfināla spēli pret Rumāniju
Futbols

Anglijas un Nīderlandes Eiropas čempionāta pusfinālu tiesās salīgtu spēļu skandālā iesaistīts tiesnesis, kuram jau bija konflikts ar angļu zvaigzni Belingemu

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Eiropas futbola čempionāta spēli starp Anglijas un Nīderlandes izlasēm trešdien tiesās vācu tiesnesis Felikss Cveiers, tādējādi divu Eiropas grandu divcīņai asumiņu piešķirs arī vīrs ar svilpi, kurš savulaik bijis iesaistīts salīgtas spēles skandālā un konfliktējis ar angļu zvaigzni Džūdu Belingemu.

Anglijas un Nīderlandes Eiropas čempionāta pusfinā...

Svētdien UEFA paziņoja, ka 43 gadus vecais Cveiers trešdienas vakarā tiesās spēli Dortmundē par spīti tam, ka 2005. gadā viņu diskvalificēja uz sešiem mēnešiem par 300 eiro kukuļa pieņemšanu no tiesneša Roberta Hoicera.

Britu laikraksts “Daily Mail” vēsta, ka Cveiers bija iesaistīts skandālā, kurā centrā bija Vācijas otrās līgas tiesnesis Hoicers, kurš vairāku spēļu rezultātu sarunāšanai bija saņēmis kukuļus. Vienreiz Cveiers bija līnijtiesnesis Hoicera tiesātajā spēlē, bet par viņa diskvalifikāciju plaši nerunāja, līdz pēc vairākiem gadiem laikraksts “Die Zeit” tam pievērsa uzmanību. Jāpiebilst, ka Hoiceram piesprieda divu gadu un piecu mēnešu cietumsodu.

“Die Zeit” izmeklēšanā atklājās, ka Cveiers zināja par Hoicera pretlikumīgo darbību, taču neziņoja par to, kā arī pieņēma 300 eiro samaksu no Hoicera pirms 2004. gada maija spēles starp “Wuppertaler SV” un “Werder Bremen Amateure”, lai pietiesātu par labu “Wuppertaler SV”. Šo lietu iztiesājušais Minhenes krimināltiesas tiesnesis Rainers Kohs savulaik atzina, ka kukuli pieņēmušais Cveiers palīdzēja lietas izmeklēšanā, un netika konstatēts, ka viņš tīšām būtu pieļāvis tiesāšanas kļūdas.

Gaidāmajai pusfinālspēlei papildu asumu piešķir fakts, ka Cveieram jau bija konflikts ar Anglijas futbola zvaigzni Džūdu Belingemu, 2021. gadā tiesājot izšķirošo Vācijas bundeslīgas spēli starp angļa toreizējo klubu “Borussia” un “Bayern”, noraidot dortmundiešu prasību pēc 11 metru soda sitiena, bet vēlāk to piešķirot par labu pretiniekiem, un Minhenes kluba uzvara tiem nodrošināja četru punktu pārsvaru bundeslīgas tabulas vadībā, bet vēlāk arī Vācijas čempionu titulu, kamēr Dortmundes klubs palika otrais.

Pēc šīs spēles Belingems asi kritizēja ne tikai tiesneša lēmumu, bet viņa izraudzīšanu spēles tiesāšanai. “Varat paskatīties uz daudziem lēmumiem spēlē,” Belingems sacīja pēcspēles televīzijas intervijā. “Jūs piešķirat Vācijas svarīgākās spēles tiesāšanu tiesnesim, kurš iepriekš ir sarunājis spēles. Ko tad jūs sagaidāt?”

Par mutes palaišanu Belingemam piesprieda 40 000 eiro naudas sodu, bet Vācijas policija pat sāka izmeklēšanu, kamēr Cveiers paņēma divu mēnešu tiesāšanas pārtraukumu.

Tomēr Dortmundes klubs uzstāja, ka viņi “par 100 procentiem” atbalsta savu spēlētāju. “Tā bija ļoti emocionāla situācija, viņš bija ļoti vīlies un tikai minēja zināmus faktus,” paziņoja kluba sporta direktors Mihaels Corks. Viņam piebalsoja kluba izpilddirektors Hanss-Joahims Vacke: “Skaidri jāpasaka, ka Džūds neizplatīja melus, bet runāja par pagātnē notikušo. Šādam paziņojumam nevajadzēja būt, taču es te nesaskatu neko nepatiesu.”

Vai senais konflikts ar Belingemu un skandalozā pagātne ietekmēs Cveiera objektivitāti Anglijas un Nīderlandes spēlē, rādīs laiks. Likme ir milzīga, spēles uzvarētājs svētdienas finālā tiksies ar Spānijas un Francijas pusfināla uzvarētāju. Anglija vēl nekad nav triumfējusi Eiropas čempionātos, kamēr leģendu Rūda Gulita, Marko van Bastena un pašreizējā izlases trenera Ronalda Kūmana vadībā Nīderlande uzvarētāju laurus plūca 1988. gadā — zīmīgi, ka tieši Vācijā.