foto: Juris Rozenbergs
Sāpīgais zaudējums pret Filipīnām: vai tas vispār samazina mūsu basketbolistu izredzes tikt uz olimpiskajām spēlēm?
Latvijas izlases basketbolisti spēlē pret Filipīnām bija diezgan tālu no pēdējos gados ierastā līmeņa.
Basketbols
2024. gada 4. jūlijs, 14:07

Sāpīgais zaudējums pret Filipīnām: vai tas vispār samazina mūsu basketbolistu izredzes tikt uz olimpiskajām spēlēm?

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Lai arī trešdienas vakarā Latvijas basketbola izlase aizvadīja vienu no neveiksmīgākajām spēlēm Lukas Banki vadībā un piedzīvoja zaudējumu pret Filipīnām (80:89), tas nav liedzis turpināt cīņu par iekļūšanu Parīzes olimpiskajās spēlēs. Pēdējā grupu spēļu dienā izlase gan uzzinās savu vietu A grupā, gan sestdienas pretinieci pusfinālā.

Latvijas basketbola izlase olimpisko kvalifikāciju Rīgā turpina ar zaudējumu pret Filipīnām

Latvijas basketbola izlase olimpiskās kvalifikācijas mačā ar 80:89 negaidīti piekāpās Filipīnu basketbolistiem.

gallery icon
106

Lukas Banki vadībā Latvijas izlasei jau ir bijušas vairākas neizteiksmīgas spēles, īpaši kvalifikācijas logu otrajās spēlēs. Mūsu basketbolisti mocījušies gan pret Slovākiju (pat divas reizes) un Lielbritāniju (arī divas reizes). Spēlēt divas dienas pēc kārtas nav fiziski vienkārši, ja pretinieki ir svaigi un rūpīgi gatavojušies tieši šim mačam. Mūsu basketbolisti spēcīgus pamatus iekļūšanai pusfinālā ielika kvalifikācijas pirmajā mačā pret Gruziju – uzvara ar 28 punktu pārsvaru praktiski garantēja iekļūšanu divu labāko grupas komandas vidū arī zaudētas otrās spēles gadījumā.

Tomēr varbūt vien kvēlākie filipīniešu atbalstītāji gaidīja, ka Latvijas izlases 32 ielaistus punktus pirmajā ceturtdaļā, -16 pēc puslaika un pat -26 trešās ceturtdaļas laikā. Tajā brīdī jau, iespējams, daži jau sāka savstarpējo punktu rēķināšanu. Sākot ar trešās ceturtdaļas beigām, Latvija devās ofensīvā, taču tuvāk par astoņiem punktiem netika. Filipīnas visu spēli provocēja mūsu basketbolistus mest tālmetienus, ko latvieši arī pieņēma – 42 izmesti metieni no tālās distances, taču tikai desmit krita grozā. Pretinieki no spēles meta krietni precīzāk, īpaši pirmajā ceturtdaļā, kad metieni tik trāpīti ar 70% (!) precizitāti.

“Izrokot tik dziļu bedri, bija grūti atspēlēties,” pēc spēles teica Dāvis Bertāns, uzskaitot, ka par sliktu nācis nezināms pretinieks un spēlēšana divas dienas pēc kārtas. Pretinieka nenovērtēšanu uzskaitīja kapteinis Dairis Bertāns, publiski sakot, ka šādi spēlēt nedrīkst. “Ceru, ka šī spēle mums kalpos kā mācība. Šādi iesākt nedrīkstam. Nedrīkstam iziet un domāt, ka uzvarēsim pretinieku tikai tāpēc, ka spēlējam mājās.”

Lai arī piedzīvots zaudējums, Latvijas izlase jau ir garantējusi vietu pusfinālā.

Tas tamdēļ, ka talkā nākusi +28 uzvara pār Gruziju. Pēc divām spēlēm Latvijai +/- ir +19 (arī, ja trim komandām ir vienāds uzvaru un zaudējumu skaits, ar pozitīvu gūto/zaudēto grozu attiecību zemāk par otro vietu nevar nokrist pat teorētiski) un gana labas izredzes uz pirmo vietu grupā. Otro vietu mūsu basketbolisti izcīnīs, ja Filipīnas šodien uzvarēs Gruziju, vai Gruzija šīs dienas pretinieci pārspēs ar 48 vai vairāk punktu pārsvaru.

Savukārt Latvija uzvarēs grupā, ja Gruzija uzvarēs pārsvaru no 1 līdz 47 punktiem. Tikmēr Gruzijai, lai iekļūtu pusfinālā, filipīnieši jāpārspēj ar vismaz 19 punktu pārsvaru.

Ņemot vērā, ka Filipīnas spēlē otro dienu pēc kārtas (turklāt dienas agrajā spēlē, atstājot atpūtas laiku starp spēlēm mazāk nekā 20 stundu), kamēr gruzīni ir dienu atpūtušies un rūpīgi sagatavojušies savai pagaidām svarīgākajai spēlei kvalifikācijā. Arī Gruzijas izlases komplektācija varētu krietni labāk neitralizēt filipīniešu spiedienu uz groza apakšu. Turklāt nav izslēgts, ka laukumā varētu doties pret Latviju nespēlējušais izlases līderis Tornike Šengelija.

Intriga ir arī B apakšgrupā, kur plkst. 19:00 šodien spēkosies Brazīlijas un Kamerūnas izlases. Ja dienas spēlē Latvijas izlase uzzinās vietu A grupā, tad vakara spēlē – pretinieci pusfinālā. Abas izlases ir pietiekami labās pozīcijās, lai sasniegtu pusfinālu. Brazīlijai pēc uzvaras pār Melnkalni (81:72) šodien der uzvara vai  zaudējums līdz 14 punktiem. Ja brazīlieši zaudēs ar starpību līdz līdz sešiem punktiem, tad iegūs pirmo vietu grupā, bet neveiksme no septiņiem līdz 14 punktiem nodrošinātu otro vietu. Zaudējums ar 15 vai vairāk punktiem liktu Brazīlijai zaudēt cerības tikt olimpiskajās spēlēs.

Savukārt Kamerūnai pusfināla sasniegšanai derēs jebkāda uzvara. Uzvara ar pārsvaru līdz sešiem punktiem garantētu otro vietu, bet lielāks panākums – uzvaru grupā. Krietni mazāk komfortabla situācija ir Melnkalnei, kam pēc divām spēlēm gūto/zaudēto punktu bilance ir negatīva (-5). Tai šodien jācer uz Brazīlijas jebkādu uzvaru vai Kamerūnas panākumu ar vismaz 15 punktiem. Tas šobrīd nozīmē, ka pirms vakara spēles Latvija sestdien pusfinālā vēl var spēkoties pret jebkuru no B grupas izlasēm.

Patiesībā Latvijas izlases pusfināla pretiniekam ir diezgan maza nozīme, jo, cerot uz vietu olimpiskajās spēlēs, būs jāuzvar divas atlikušās spēles. Varbūt vienīgi mūsu basketbolisti nevēlētos vēlreiz sacensties ar Filipīnām (tas būtu iespējams vienīgi finālā), bet varbūt tieši pretēji – alkst revanša.

Sestdien Latvijas pusfināls gaidāms plkst. 19:00. Pirms tam otrs pusfināls notiks plkst. 15:30. Fināls noritēs svētdien, kurā arī tiks uzzināta vienīgā valsts no Rīgas kvalifikācijas, kas iegūs ceļazīmi uz Parīzi. Olimpisko spēļu basketbola turnīrā vietas jau nodrošinājušas Francijas, Vācijas, Serbijas, ASV, Kanādas, Japānas, Austrālijas un Dienvidsudānas izlases.