foto: Juris Rozenbergs
Dairis Bertāns ievieš skaidrību par Žagara nespēlēšanu un atzīst, ka pretinieki netika novērtēti; grafiks nedrīkst būt attaisnojums
Artūrs Žagars spēlē pret Gruziju esot guvis nelielu savainojumu, kāpēc komandas treneri esot pieņēmuši lēmumu saspēles vadītāju pasaudzēt.
Basketbols
2024. gada 4. jūlijs, 00:30

Dairis Bertāns ievieš skaidrību par Žagara nespēlēšanu un atzīst, ka pretinieki netika novērtēti; grafiks nedrīkst būt attaisnojums

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlase Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra otrajā mačā pārāk zemu novērtēja Filipīnas, kas kļuva par vienu no iemesliem Latvijas zaudējumam, sarunā ar žurnālistiem norādīja Latvijas valstsvienības kapteinis Bertāns.

Latvijas basketbola izlase olimpisko kvalifikāciju Rīgā turpina ar zaudējumu pret Filipīnām

Latvijas basketbola izlase olimpiskās kvalifikācijas mačā ar 80:89 negaidīti piekāpās Filipīnu basketbolistiem.

gallery icon
106

"Bijām skatījušies video un gatavojāmies, bet acīmredzot neuztvērām nopietni to, ko mēs redzējām. Likās, ka arī nespēlējot ar 100% atdevi tāpat uzvarēsim. Laikam pēdējās septiņās minūtēs nāca apskaidrība, ka tā tomēr nevarēs un ir jāspēlē tā, kā esam spēlējuši katru maču, neskatoties uz pretinieku," norādīja Bertāns.

Latvijas basketbolisti aizvadīja maču otro dienu pēc kārtas, kamēr Filipīnām tā bija pirmā spēle šajā turnīrā. Bertāns izcēla, ka spēļu grafiks nevar būt par iemeslu Latvijas neveiksmei. "Ja varējām savākties pēdējā ceturtdaļā, tad tas nebija iemesls. Spēks un enerģija visiem bija, vienkārši ceru, ka tā kalpos kā mācība nākamajām spēlēm. Nevaram šādi iesākt spēles," piebilda basketbolists. "Viņi spēlēja tieši to, ko mēs bijām redzējuši video. Nenovērtējām līdz galam pretinieku."

Filipīnu basketbolisti jau pirmo ceturtdaļu iesāka ar astoņu punktu izrāvienu un turpinājumā līdz pirmo desmit spēles minūšu beigām tika pie +16. "Nedrīktam tā spēlēt, nevaram iziet un domāt, ka vienkārši uzvarēsim pretinieku tikai tāpēc, ka spēlējam mājās, spēlējam savā arēnā. Jābūt maksimālam fokusam un enerģijai jau no paša spēles sākuma, kā mēs to darījām vakar," skaidroja Bertāns.

"Labi, ka šādā spēlē bija emocijas, jo beigās tas varbūt palīdzēja tikt ārā no tiem lielajiem mīnusiem un daudz maz normāli pabeigt spēli. Sākumā varbūt emociju bija tieši par maz," viņš turpināja.

Tāpat viņš norādīja, ka mačā pietrūcis saspēles vadītāja Artūra Žagara, kurš šodien laukumā nedevās. "Pieņemu, ka neliela mikrotrauma un treneri negribēja riskēt, lai viņš būtu gatavs izšķirošajām spēlēm," teica kapteinis.

Tikmēr Kristers Zoriks sarunā ar žurnālistiem secināja, ka Filipīnām bija vairāk enerģijas, taču tas nevar kalpot par attaisnojumu zaudējumam, pēc mača valstsvienības aizsargs . "Nespēlējām aizsardzībā, slikti sākām un nesasmēlām izlieto. Spēles sākumā viņi iemeta metienus, ieguva pārliecību. Mēs savukārt slikti sedzām, komandai nebija enerģijas un paši neiemetām metienus. Mēģinājām izkārpīties, taču pietrūka," stāstīja Zoriks.

Latvijas izlasei šis bija otrais mačs otro dienu pēc kārtas, savukārt filipīnieši aizvadīja savu pirmo spēli turnīrā. "Viņi spēlēja citādāku basketbolu, bez "pick'n'roll". Neko nepārsteidza, visu zinājām, bet vienkārši neapstādinājām. Viņiem noteikti bija vairāk enerģijas, taču tas nedrīkst būt attaisnojums," pauda Zoriks.

Savukārt valstsvienības uzbrucējs Rodions Kurucs secināja, ka Latvijas izlase ļāva pretiniekiem spēlēt savā stilā. "Neizpildījām spēles plānu uzbrukumā un nestrādājām aizsardzībā. Ļāvām pretiniekiem spēlēt savu spēli. Nespēlējām pietiekami fiziski pret viņu garajiem spēlētājiem. Viņi skrēja, kur gribēja. Uzbrukumā nerealizējām metienus, tamdēļ zaudējot enerģiju arī aizsardzībā," preses konferencē par galvenajiem zaudējuma iemesliem stāstīja Kurucs.

Šajā mačā izpalika arī iepriekš Latvijas izlases demonstrētais ātrais spēles stils ar precīzajiem tālmetieniem. "Pret Gruziju spēlējām ātri, mūsu stilā. Tāpēc realizējām daudzus metienus, turpretī šodien bija daudz kļūdu, kuras viņi labi izmantoja," teica Kurucs.

Tikmēr Dāvis Bertāns secināja, ka mača sākumā jau tika zaudēts spēles pavediens. "Iesākām slikti un, izrokot tādu dziļu bedri, ir grūti atspēlēties. Mēs vēl diezgan labu darbu izdarījām, saglābjot beigās situāciju," teica Bertāns.

"Viņi noteikti bija gatavojušies tikai šai spēlei, bet mums bija otrā diena un teiktu, ka pati svarīgākā bija pirmā spēle. Bija mazāk nekā 24 stundas sagatavoties šai spēlei," turpināja basketbolists.

Viens no līderiem Filipīnu izlasē bija Kajs Soto, kurš izcēlās ar 18 punktiem un astoņām atlēkušajām bumbām. Bertāns izcēla, ka viņš latviešiem sagādājis problēmas pirmajā spēles pusē. "Soto diezgan jaudīgi zem groza saņēma bumbu un bija grūti kaut ko izdarīt tad. Sākām spēlēt nedaudz agresīvāk pirms ielaišanas soda laukumā, tad jau labāk izdevās, un arī viņu centra spēlētājs [Jūns Mars Fahardo] diezgan labi iesāka spēli," skaidroja basketbolists.

"Bija skaidrs, kā spēlēt pret viņiem, bet, ja pirmie metieni būtu iekrituši, tad būtu pavisam cita spēle. Otrajā puslaikā vairāk likām uzsvaru tieši uz tikšanu līdz grozam. Beigās, ja tie daži metieni būtu iekrituši, tad tas rezultāts būtu pavisam citādāks. Vismaz pozitīvi, ka beigās saglābām tik daudz," piebilda Bertāns.