Basketbols
2024. gada 3. jūlijs, 14:07

Mareka Mejera faktors bija izšķirošs; Latvijas basketbola izlasei pret Filipīnām gaidāms vēl viens nopietns izaicinājums

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Otrdienas vakarā “Arēnā Rīga” Latvijas basketbola izlase vareni sāka Parīzes olimpisko spēļu kvalifikāciju, ar 83:55 pārspējot Gruziju. Pēc spēles gan Latvijas, gan Gruzijas pārstāvji slavēja Mareka Mejera veikumu, kā arī akcentēja izpildīto spēles plānu un paveikto kā komandai.

Latvijas basketbola izlases olimpisko kvalifikāciju Rīgā sāk ar uzvaru pret Gruziju

Latvijas vīriešu basketbola izlase otrdien, 2. jūlijā, Rīgā ar uzvaru uzsāka Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru.

gallery icon
130

Pirms spēles varēja būt zināmas bažas par Latvijas izlases potenciālo sniegumu. Abās pārbaudes spēlēs pret Ēģipti un Somiju nevarēja novērot to kvalitatīvāko basketbolu. Gruzija ne vienmēr bijis tas parocīgākais pretinieks, kam jau tradicionāli lielākais spēks ir groza tuvumā Tornikes Šengelijas, Aleksandra Mamukelašvili un Gogas Bitadzes personās.

Dažādu spēles stilu pretstāvēšanā Latvijai ātri vien izdevās uzspiest savu rokrakstu. Ar 41,4% tika izpildīti tālmetieni (12/29), kas ir vērā ņemams uzlabojums no redzētā pārbaudes spēlēs. 100% precizitāte no tālās distances bija Artūram Strautiņam (4/4), kurš tos iemeta visnotaļ svarīgos brīžos otrajā puslaikā. Trīs no sešiem trāpīja viens no izlases līderiem Dāvis Bertāns. Latvija arī uzvarēja cīņu par atlēkušajām bumbām (39:30), atdeva uz pusi vairāk piespēļu (20:10) un mazāk kļūdījās (12 pret 16).

Tomēr visvairāk pamanīt varēja to, ar kādu enerģiju visi 11 spēlētāji (Kristers Zoriks laukumā netika sūtīts) spēlēja. Komandas spēli pēc mača uzteica basketbolisti. “Spēlējām fiziski, agresīvi un kā komanda. Tikai tā varam uzvarēt daudzas komandas. Zināju, ka būs šāda veida spēle un ka ies elkoņi pa gaisu,” pēc cīņas teica Rolands Šmits, kurš otrajā ceturtdaļā uz nesavaldību izprovocēja Gogu Bitadzi, kas pretinieku vadošajam spēlētājam maksāja tehnisko piezīmi un ceturto kopumā visā spēlē.

Cits izlases džokers bija manāms Mareka Mejera personā. Pirms gada Luka Banki viņu neizvēlējās sastāvam dalībai Pasaules kausā, bet šajā vasarā, Andreja Gražuļa prombūtnē, tieši viņš pirmajā mačā aizstāja Gražuļa ierastos varoņdarbus. Mejeris devās jau komandas sākumsastāvā un no pirmajām minūtēm abos laukuma galos ietekmēja spēli. Viņš to pabeidza ar labākā spēlētāja balvu, kas godam nopelnīta – 27:40 minūšu laikā gūti 11 punkti, izcīnītas septiņas atlēkušās bumbas, atdotas četras piespēles, pārķertas divas piespēles. Ar viņu laukumā izlase guva par 27 punktiem vairāk nekā pretinieks (+27), bet Mejera efektivitāte bija 22.

foto: EPA/Scanpix
Mareks Mejeris bija lielisks abos laukuma galos, tostarp divcīņā pret pret Orlando "Magic" centru Gogu Bitadzi.

“Tādās kategorijās nedomāju, bet varbūt kaut kur zemapziņā zinu kādas lietas, kas viņam patīk. Varbūt tas mazliet palīdzēja,” pēc spēles teica Mejeris, kurš pirms divām sezonām spēlējis Gruzijas izlases trenera Aleksandara Džikiča vadībā Jeruzalemes “Hapoel”. “Viņš ir no tiem spēlētājiem, kurš man patīk visvairāk. Manuprāt, Mareks ir ārkārtīgi vērtīgs spēlētājs. Lielisks puisis gan laukumā, gan ārpus tā, darot pareizās lietas vienkārši un ar augsta līmeņa koncentrāciju. Patiesībā esmu ļoti lepns, ka viņš bija ar mani sezonu “Hapoel”. Es burtiski pats viņu izvēlējos,” pēcspēles preses konferencē teica Džikičs, kuram pie reizes bija jākomentē savas izlases līdera Tornikes Šengelijas veselības stāvoklis.

“Zinājām viņa veselības problēmas. Pūliņi, kādus veica medicīnas darbinieki un ari pats Toko, ir kas neredzēts manas karjeras laikā. Godīgi sakot, es nevēlējos, lai viņš šodien dodas laukumā, jo man šķita, ka tā ir pareizā rīcība. Par šī vakara zaudējumu nevaru visu uzvelt uz viņa nespēlēšanas faktoru. Bija ļoti daudz lietu, ko viņa komandas biedri nedarīja pareizajā manierē,’’ teica Džikičs. Visai iespējams, ka Šengelija šajā kvalifikācijas turnīrā dosies laukumā.

Ja Gruzijas izlasei pēc spēles pret Latviju ir viena brīva diena, tad Latvijas valstsvienībai priekšā jau nākamais mačs pret Filipīnu izlasi. To, ka nekas viegls negaida valstsvienību otrajā spēlē pēc kārtas, pēcspēles konferencē uzsvēra Luka Banki. “Ļoti ceram arī rīt demonstrēt tikpat solīdu spēli. Tas nekad nav vienkārši, jo ļoti īsā laikā mums ir jāatjaunojas un jāatgūst enerģija. Spēlēsim pret Filipīnu izlasi, kam ir pavisam cita veida basketbola stils. Turklāt spēlēsim pret komandu, kas ir svaiga – pavisam noteikti svaigāka par mums. Tā tikai sāks šo turnīru, aizvadot pirmo spēli. Taču vēlreiz šī arēna un līdzjutēji būs mūsu pusē, dzenot mūs uz priekšu. Ceru, ka tas kļūs par vēl vienu vakaru, kurā liksim mūsu faniem par mūsu spēli priecāties.”

Uzvara šovakar dos iespēju A grupu noslēgt pirmajā vietā, un pusfinālā sestdien spēkoties pret B grupas otrās vietas ieguvēju. Ceļazīmi uz Parīzi iegūs tikai Rīgas kvalifikācijas uzvarētāja. Olimpiskajās spēlēs vietu nodrošinājušas jau Francija, Serbija, Vācija, ASV, Kanāda, Austrālija, Japāna un Dienvidsudāna. Bez Rīgas kvalifikācijas vēl tiek izspēlētas Spānijā, Grieķijā un Puertoriko.