foto: AFP/Scanpix
Girgensons paraksta trīs gadu līgumu ar "Lightning"
Iepriekšējās 11 sezonas Girgensons pavadīja Bufalo "Sabres" komandā, kas viņu izraudzījās 2012.gada draftā ar 14.numuru. 
Hokejs
2024. gada 2. jūlijs, 07:37

Girgensons paraksta trīs gadu līgumu ar "Lightning"

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Latviešu uzbrucējs Zemgus Girgensons parakstījis trīs gadu līgumu ar Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandu Tampabejas "Lightning", paziņoja klubs.

Iepriekšējās 11 sezonas Girgensons pavadīja Bufalo "Sabres" komandā, kas viņu izraudzījās 2012. gada draftā ar 14. numuru. Kopumā "Sabres" rindās latviešu uzbrucējs aizvadīja 688 regulārā čempionāta spēles, kurās sakrāja 188 (89+99) punktus, tomēr komanda ne reizi ar latvieti sastāvā neiekļuva Stenlija kausa izcīņā. Pagājušajā sezonā Girgensons laukumā 63 mačos, kuros atzīmējās ar 14 (8+6) punktiem, kas bija viņa mazrezultatīvākā sezona karjerā.

"Sabres" pirmdien vēstīja, ka izteikts piedāvājums Girgensonam palikt komandā un noslēgt jaunu vienošanos, tomēr pieredzējušais latviešu uzbrucējs to nav pieņēmis. "Lightning" vienībā 30 gadus vecā Girgensona vidējais atalgojums sezonā būs 850 000 ASV dolāru. Iepriekšējā sezonā uzbrucēja alga bija 2,5 miljoni ASV dolāru. "Lightning" pēdējās dienās notikušas būtiskas izmaiņas sastāvā, tostarp komandu atstājot ilggadējam kapteinim Stīvenam Stemkosam, kurš pārcēlies uz Nešvilas "Predators".

Tāpat vienību atstājuši uzbrucējs Antonī Duklērs un aizsargs Mets Dumba, bet pievienojies Džeiks Gencels no Karolīnas "Hurricanes", ar kuru pirmdien tika parakstīts septiņu gadu līgums par kopējo summu 63 miljoni ASV dolāru. 29 gadus vecais Gencels astoņas ar pusi sezonas spēlēja Pitsburgas "Penguins", kur uzsāka arī iepriekšējo sezonu, 50 spēlēs sakrādams 52 (20+32) punktus. Martā uzbrucējs pārcēlās uz "Hurricanes", kuras rindās 17 regulārā čempionāta spēlēs iekrāja vēl 25 (8+17) punktus, bet Stenlija kausa izcīņā 11 mačos tika pie deviņiem (4+5) punktiem. Karjeras laikā Gencels aizvadījis 520 regulārā čempionāta mačus, tiekot pie 491 (227+264) punkta, bet Stenlija kausa izcīņā uzbrucējs 67 spēlēs sakrājis 69 (38+29) punktus. Ar "Penguins" viņš 2016./2017.gada sezonā triumfēja Stenlija kausa izcīņā, turklāt kļuva par izslēgšanas turnīra labāko vārtu guvēju.

Tampas vienība ir trīskārtēja Stenlija kausa ieguvēja, pēdējo reizi trofeju izcīnot 2021.gadā. Aizvadītajā sezonā "Lightning" regulārajā čempionātā ierindojās sestajā vietā Austrumu konferencē, bet Stenlija kausa izcīņā apstājās pirmajā kārtā, kurā ar 1-4 sērijā piekāpās nākamajai čempionei Floridas "Panthers".

Tampabejas "Lightning" attīstības nometnē šovasar piedalīsies Klāvs Veinbergs un Rihards Simanovičs, vēsta vienība. 21 gadu vecais uzbrucējs Veinbergs pagājušajā sezonā spēlēja Kolorādo "Tigers" sastāvā Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) pirmajā divīzijā, 19 mačos izceļoties ar desmit (4+6) punktiem. Savukārt 20 gadus vecais Simanovičs aizvadītajā sezonā NCAA pārstāvēja Maiami universitāti, 29 spēlēs tiekot pie astoņiem (0+8) punktiem.

Veinbergu 2022. gada draftā "Lightning" izraudzījās septītajā kārtā ar priekšpēdējo, 224. numuru, savukārt Simanovičs nav draftēts.

Kā ziņo "Lightning" uz attīstības nometni uzaicināti 32 spēlētāji - 21 uzbrucējs, septiņi aizsargi un četri vārtsargi. Visvairāk uzaicināto ir kanādieši - 12, 11 spēlētāji ir no ASV, bet Latvija un Zviedrija katra pārstāvēta ar diviem jaunajiem hokejistiem. Pa vienam spēlētājam ir no Čehijas, Somijas, Slovēnijas, Norvēģijas un Krievijas. Pirmssezonas pirmā "Lightning" attīstības nometne ilgs no 2. līdz 5.jūlijam, spēlētājiem uzlabojot savas individuālās prasmes un izspēlējot savstarpējo turnīru formātā trīs pret trīs.