foto: ZUMAPRESS.com
Eiropas čempionāts iesoļo izslēgšanas fāzē: grandu zars pret pārsteigumu zaru
Pirms čempionāta galvenie favorīti angļi pagaidām nav rādījuši pārāk iespaidīgu sniegumu, bet izslēgšanas spēlēs viss var mainīties. Attēlā divi no Anglijas izlases līderiem Harijs Keins un Dzūds Belingems.
Futbols
2024. gada 29. jūnijs, 05:23

Eiropas čempionāts iesoļo izslēgšanas fāzē: grandu zars pret pārsteigumu zaru

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Sestdien ar divām spēlēm sāksies 2024. gada Eiropas čempionāta izslēgšanas spēles. 16 astotdaļfinālā iekļuvušo komandu vidū redzami atsevišķi pārsteigumi, bet lielākā intriga novērota zaros – vienā zarā ceturtdaļfinālos un pusfinālos gaidāmi grandu dueļi, bet otrā zarā līdz finālam var aizspēlēties arī kāda pārsteiguma autore.

Eiropas čempionāta astotdaļfinālu sasniedza mājiniece Vācija, Spānija, Gruzija, Dānija, Portugāle, Slovēnija, Francija, Beļģija, Rumānija, Nīderlande, Austrija, Turcija, Anglija, Slovākija, Šveice un Itālija. Grupu turnīra statistikā labākā komanda uzbrukumā bija Vācija, kas jau atklāšanas spēlē guva piecus vārtus, bet labākā aizsardzība piederēja Spānijai, kas turnīru sākusi ļoti pārliecinoši un ir vienīgā komanda ar trim uzvarām trīs spēlēs.

Lielākā intriga par iekļūšanu astotdaļfinālā bija E grupā, kur pirms pēdējās spēļu kārtas visām četrām komandām bija trīs izcīnītie punkti. Savstarpējos dueļos Slovākija pret Rumāniju un Beļģija pret Ukrainu spēlēja neizšķirti (1:1, 0:0), kas ļāva labāko 16 vidū iekļūt slovākiem, rumāņiem un beļģiem, kamēr ukraiņiem par sliktu nāca zaudējums ar 0:3 pret Rumāniju.

Par galveno pārsteiguma autori kļuva Gruzija. Savā debijas reizē tā spēja aizspēlēties līdz izslēgšanas mačiem, to paveicot izšķirošajā cīņā pret Portugāli. Tajā Gruzijas futbolisti līdz 60. minūtei tika vadībā ar 2:0, izcīnot trīs punktus un vēsturisku panākumu. Jāatgādina, ka pēdējos gados labāko debiju turnīrā piedzīvojusi Velsa, kas 2016. gadā tika līdz pusfinālam.

Vienā zarā Vācija, Francija, Spānija, Portugāle, Beļģija

Pēc grupu turnīra cīņām arī noskaidrojās zari, kādos komandas cīnīsies par ceļu uz finālu. Viens no tiem ir īpaši nežēlīgs komandām, bet aizraujošs – faniem. Jau astotdaļfinālā spēkosies Francija un Beļģija, un šo maču var saukt par pirmās izslēgšanas kārtas centrālo cīņu. Francija turnīru sākusi ar vienu uzvaru un diviem neizšķirtiem, kā arī degunu savainojušu Kiljanu Mbapē, kurš pēc vienas spēles izlaišanas guva pirmos vārtus turnīrā. Beļģijas rindās nelaimes putns bijis Romelu Lukaku, kuram VAR video atkārtojumi atņēmuši trīs gūtos vārtus.

Francijas un Beļģijas uzvarētājai ceturtdaļfinālā var sekot nākamais lielais pārbaudījums Portugāles izskatā. Portugāļiem ar Krištianu Ronaldu priekšgalā astotdaļfinālā gaidāms duelis pret Slovēniju, kas palika trešie C grupā, nezaudējot ne spēlē. Portugāle pārliecinoši sāka grupu turnīru, izcīnot divas uzvaras, bet trešajā spēlē, atpūtinot līderus, zaudēja Gruzijai. Pavisam noteikti Portugāle būs pāra favorīte pret Slovēniju, bet ceturtdaļfinālā tās izredzes pret Franciju būs vērtējamas līdzīgi, kamēr pret Beļģiju tā arī varētu būt favorītes lomā.

Otrajā šī zara četriniekā savos astotdaļfinālos favorītes būs Vācija un Spānija. Vāciešiem paredzēta cīņa pret Dāniju un tieši tā būs viena no pirmajām spēlēm. Vācija turnīru sāka ar divām uzvarām, pēc kā sekoja izrauts neizšķirts pret Šveici. Tikmēr Dānija visās trijās grupu turnīra spēlēs cīnījās neizšķirti. Spānija būs izteikta favorīte pret Gruziju, kas gan demonstrē aizraujošu futbolu un spēlē tā, it kā komandai nebūtu ko zaudēt. Spāņi pretī liek labāko aizsardzību un gudru futbolu. Ja abas uzvarēs, tad jau ceturtdaļfinālā varētu būt vienu no galveno favorītu – Vācija pret Spāniju - duelis. To šobrīd drīkstētu pat dēvēt finālu pirms fināla.

Šī zara pusfinālā iespējami dažādi scenāriji, taču, ja raugās no galveno favorīta redzespunkta, tad līdz pusfinālam var aizkļūt Spānija vai Vācija, kas spēkotos pret Portugāli, Franciju vai Beļģiju. Tomēr, kā jau visos turnīros, arī līdz ceturtdaļfinālam iespējami pārsteigumi.

Otrā zara favorīte Anglija, Nīderlande, Itālija un melnais zirdziņš Austrija

Otrs zars jau ceturtdaļfinālā var atnest “Euro 2020” fināla atkārtojumu, respektīvi, Anglijas un Itālijas maču. Abas gan turnīrā pagaidām spēlē nepārliecinoši – angļi par sniegumu pirmajās trijās spēlēs (viena uzvara, divi neizšķirti) plaši kritizēta mājās, bet Itālija iekļūšanu astotdaļfinālā nodrošināja grupas pēdējā spēlē pret Horvātiju astotajā kompensācijas minūtē, panākot neizšķirtu 1:1.

Abiem grandiem vieglas nesolās arī astotdaļfināla cīņas. Uz papīra labāka situācija ir Anglijai, kam pretī Slovākija, taču tā diezgan solīdi aizvadīja grupu turnīra spēles. Citādāka situācija ir Itālijai, kurai būs jācīnās pret Eiropas čempionātos allaž grandiem neērto Šveici, kas cīnījās A grupā, kurā spēja ieņemt otro vietu ar vienu uzvaru un diviem neizšķirtiem.

Gadījumā, ja Anglija un Itālija spēkosies ceturtdaļfinālā un viena no šīm komandām tiks pusfinālā, pretiniekos tai būs kāda no šīm četrām izlasēm – Nīderlande, Rumānija, Austrija un Turcija. Īpaši aizraujošs astotdaļfināls varētu būt starp D grupas uzvarētāju Austriju un F grupas otrās vietas ieguvēju Turciju. Austrieši grupu turnīrā demonstrēja vienu no labākajiem futboliem un pelnīti kļuva par D grupas uzvarētāju. Turcija grupu turnīrā tika pie divām uzvarām, taču zaudējumā pret Portugāli izskatījās ārkārtīgi nevarīga.

Nīderlande savā astotdaļfinālā pavisam noteikti būs uzskatāma par favorīti pret Rumāniju. Abas izlases grupu turnīrus noslēdza ar izcīnītiem četriem punktiem, taču oranžajiem pretiniekos bija Francijas, Austrijas un Polijas izlases, bet rumāņiem – Ukrainas, Slovākijas un Beļģijas. Pagaidām turnīrā labāko sniegumu rumāņi demonstrēja pirmajā spēlē, ar 3:0 sakaujot Ukrainu. Tieši šī uzvara vēlāk kļuva par nozīmīgāko iekļūšanai astotdaļfinālā.

Šajā zarā iespējams gan klasisko komandu pusfināls, piemēram, Anglija pret Nīderlandi vai Itālija pret Nīderlandi, kā arī pārsteidzošs pusfināls. Nu, piemēram, līdz pusfinālam var aizspēlēties Slovākija, Austrija, Turcija vai Šveice. Ja tā notiks, komandas parūpēsies par lieliem pārsteigumiem.

Eiropas čempionātā izslēgšanas spēlēs uzvarētāja nenoskaidrošanas gadījumā pamatlaikā seko divi papildlaiki, katrs 15 minūšu garumā. Ja arī tad nebūs zināms uzvarētājs, sekos pēcspēles sitienu sērija. Esošie čempioni ir itāļi, kuri pēdējā Eiropas čempionātā finālā pēcspēles sitienu sērijā pārspēja Angliju.