Basketbols
2024. gada 13. jūnijs, 06:33

Porziņģis piedalās metienu treniņā, bet laukumā nedodas. "Celtics" dabū nost no laukuma Dončiču, pārdzīvo izbīli un izcīna trešo uzvaru

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Bostonas "Celtics" komanda trešdien bez latvieša Kristapa Porziņga sastāvā svinēja uzvaru Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) finālsērijas trešajā mačā un jau piektdien var nodrošinot čemptiontiulu.

Bostonieši viesos ar rezultātu 106:99 (30:31, 20:20, 35:19, 21:29) uzveica Dalasas "Mavericks" un sērijā līdz četrām uzvarām panāca 3-0.

Porziņģis sērijas otrajā mačā guva labās kājas pēdas savainojumu, un pēc "Celtics" ārstu lēmuma viņam netika ļauts piedalīties trešajā spēlē. Kristaps pirmais bija ieradies uz pirmsspēles metienu treniņu, pēc kura tomēr tika paziņots, ka latvietis nespēlēs.

foto: Getty Images via AFP
Mačā brīžiem bija jūtams Porziņģa iztrūkums, jo Dalasas komanda visai komfortabli varēja darboties soda laukumā.

No 77 iepriekšējām finālsērijām visos 14 gadījumos vienība, kas sērijā panākusi 3-0, kļuvusi arī par čempioni. NBA vēsturē vēl nevienai komandai arī izslēgšanas spēlēs nav izdevies atspēlēties no 0-3 deficīta. No 156 reizēm, kad bijis šāds rezultāts, vien četros gadījumos (aptuveni 3%) izdevies panākt septīto spēli, kas tomēr tika zaudētas.

Ziemeļamerikas vadošajās sporta līgās šāda atspēlēšanās bijusi vien piecas reizes - četras Nacionālajā hokeja līgā (NHL) un viena Galvenajā beisbola līgā (MLB), bet pasaulē profesionālajās līgās oficiāli fiksēti vēl 25 šādi gadījumi, no kuriem basketbolā tikai viens - 2016. gadā Filipīnās.

"Celtics" komandā ar 31 punktu, sešām atlēkušajām bumbām un piecām rezultatīvām piespēlē izcēlās Džeisons Teitums, 30+8+8 šajos statistikas rādītājos sakrāja Džeilens Brauns, bet 16 punktus guva Deriks Vaits. Viesi rotācijā izmantoja tikai astoņus spēlētājus. Dalasiešiem Kairijs Ērvings guva 35 punktus, Lukam Dončičam bija 27 punkti, sešas atlēkušās bumbas un sešas rezultatīvas piespēles, kamēr 11 punktus guva un 13 bumbas zem groziem izcīnīja Deriks Laivlijs.

Spēli pārliecinošāk iesāka Dalasas komanda, kas piespieda "Celtics" galveno treneri Džo Mazullu ņemt minūtes pārtraukumu jau mača trešās minūtes sākumā pie rezultāta 2:9. Turpinājumā spēle izlīdzinājās un puslaikā Dalasas komanda devās ar viena punkta pārsvaru 51:50. Turklāt Bostonas labā 20 punktus bija guvis Teitums, kamēr pārējiem komandas līderiem spēle nevedās un otrs rezultatīvākais ar deviņiem bija Sems Hauzers, kamēr Dalasas līderu duets uguņoja Ērvingam 20, bet Dončičam 19, kamēr pārējai komandai 12.

Trešajā trešdaļā un ceturtās pašā sākumā "Celtics" izdevās ierobežot "Mavericks" līderus, bet uzbrukumā ieslēdzās arī Brauns. Rezultātā uzvarēt ceturtdaļa ar 35:19 un vēl 6:0 izrāviens, palīzot iekrāt jau 21 punkta pārsvāru. Tomēr mājinieki nepadevās un ceturtās ceturtdaļas sākumā veica izrāvienu 22:2 un pietuvojās tikai līdz viena punkta deficītam (92:93), taču drīz vien četras minūtes pirms pamatlaika beigām Dončičs tika pie savas sestās piezīmes un liedza "Mavericks" turpināt atspēlēšanos, neraugoties uz daudziem sasteigtiem Bostonas komandas lēmumiem uzbrukumā un komunikācijas problēmām aizsardzībā. "Celtics" uzvarēja abās mājas spēlēs ar 107:89 un 105:98.

foto: USA TODAY Sports via Reuters Con
"Celtics" mērķtiecīgā spēle uzbrukumā caur Luku Dončiču nesa augļus - slovēnis tika pie sešām piezīmēm un pēdējās četras minūtes maču noskatījās no laukuma malas.

Nākamā spēle tiks aizvadīta 14. jūnijā Dalasā. Ja būs nepieciešamas vēl spēles, tās norisināsies 17. jūnijā Bostonā, 20. jūnijā Dalasā un 23. jūnijā Bostonā.

"Celtics" ar 64 uzvarām 82 mačos bija pamatturnīra labākā komanda, bet izslēgšanas turnīrā pirmajās divās kārtās ar 4-1 pārspēja Maiami "Heat" un Klīvlendas "Cavaliers", savukārt Austrumu konferences finālā ar 4-0 uzveica Indiānas "Pacers". Dalasieši (50-32) bija piektie Rietumu konferencē, pirmās divas kārtas ar Losandželosas "Clippers" un Oklahomasitijas "Thunder" noslēdzot sešās spēlēs, bet konferences finālu ar Minesotas "Timberwolves" - piecās cīņās.

Kopš 1984. gada no 40 fināliem 25 uzvarējusi komanda, kas bijusi izsēta ar pirmo numuru. Ar zemāku par piekto numuru par čempioni kļuvusi tikai Hjūstonas "Rockets", kas 1995. gada finālsērijā uzvarēja, pamatturnīrā būdama sestajā vietā konferencē.  22. janvārī Dalasā notikušajā spēlē, kurā Porziņģis nepiedalījās ar 119:110 uzvarēja "Celtics". Bostonas vienība bija pārāka arī 1. martā "TD Garden" notikušajā cīņā (138:110), Porziņģim gūstot 24 punktus. NBA 17 titulus izcīnījušajai "Celtics" komandai ir iespēja kļūt par vistitulētāko vienību, šobrīd dalot 17 trofejas ar Losandželosas "Lakers". Bostonieši uzvarējuši 17 no 22 fināliem, pēdējo titulu iegūstot 2008. gadā.

"Mavericks" komandai šis ir tikai trešais fināls, iepriekšējos divos cīnoties ar Maiami "Heat". 2006. gadā tā finālā zaudēja, bet 2011. gadā izcīnīja titulu. Pirms 13 gadiem par čempionu "Mavericks" rindās kļuva tagadējais komandas galvenais treneris Džeisons Kids, kurš tāpat kā "Celtics" stūrmanis Džo Mazulla, savas vienības finālā vada pirmo reizi.

Iepriekšējās sezonas finālsērijā Denveras "Nuggets" ar 4-1 uzvarēja Maiami "Heat" un pirmo reizi izcīnīja NBA čempiontitulu.