Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Stenlija kausa fināls: "Panthers" cīņa par pirmo titulu, "Oilers" – pirmais fināls kopš 2006. gada
foto: AFP/Scanpix
Fināls ir klāt!
Hokejs

Stenlija kausa fināls: "Panthers" cīņa par pirmo titulu, "Oilers" - pirmais fināls kopš 2006. gada

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Naktī uz svētdienu startēs Nacionālās hokeja līgas (NHL) finālsērija. Tajā otro sezonu pēc kārtas par Stenlija kausu cīnīsies Floridas "Panthers", bet pirmo reizi 18 gadu laikā – Kanādā bāzējusies komanda Edmontonas "Oilers".

Stenlija kausa fināls: "Panthers" cīņa par pirmo t...

Floridas "Panthers" ceļā uz NHL finālu ar 4-1 pārspēja Tampabejas "Lightning", ar 4-2 Bostonas "Bruins", bet Austrumu konferences finālā ar 4-2 tika galā ar regulārā turnīra uzvarētāju Ņujorkas "Rangers". Floridas "Panthers" trešo reizi kļuvusi par Austrumu konferences čempioni, bet vēl nekad nav kļuvusi par Stenlija kausa ieguvēju.

1995./1996. gada sezonā "Panthers" Stenlija kausa finālā piekāpās Kolorādo "Avalanche’’", kuru tobrīd pārstāvēja Sandis Ozoliņš. Latvietis toreiz kļuva par pirmo latvieti – Stenlija kausa čempionu. Savukārt pagājušajā sezonā klubs piecās spēlēs (ar 1-4) piekāpās Lasvegasas "Golden Knights", un arī toreiz pretinieku rindās spēlēja latvietis. Par NHL čempionu kļuva Teodors Bļugers, kurš gan finālsērijā nespēlēja.

Pagājušajā vasarā Floridas "Panthers" sastāvam piesaistīja latviešu aizsargu Uvi Balinski, kurš pirmssezonā izturēja konkurenci un debitēja NHL. Regulārajā turnīrā viņš ceļoja starp NHL un AHL, kluba rindās nospēlējot 26 spēles. To laikā viņam vieni gūti vārti un divas rezultatīvās piespēles. Izslēgšanas spēļu laikā viņš laukumā nav devies un visdrīzāk ļoti gaidīt viņa došanos laukumā finālā nevar. Viņš ir astotais "Panthers" aizsargs, bet līdz šim komandā pārsvarā spēlē ar sešiem aizsargiem. Tas nozīmē, ka Floridas kļūšanas par čempioni gadījumā nez vai Balinska vārds tiks iegravēts Stenlija kausā.

Ar pieciem vārtiem un 14 rezultatīvajām piespēlēm "Panthers" rezultatīvākais hokejists izslēgšanas spēļu laikā bijis Metjū Tkačaks. Seši vārti un 11 rezultatīvās piespēles Aleksandram Barkovam, bet Semam Reinhārtam līdz šim astoņi gūti vārti un četras piespēles. Vārtos pirmais numurs ir Sergejs Bobrovskis, kuram 17 spēlēs 90.8% atvairīti pretinieku metieni un vidēji 2.2 ielaisti vārti.

Edmontonas "Oilers" ar Veinu Grecki priekšgalā no 1984. līdz 1990. gadam piedzīvoja ziedu laikus, šajā laika nogrieznī izcīnot visus piecus Stenlija kausus. Par Rietumu konferences čempioni klubs šogad kļuva astoto reizi, bet pēdējo reizi Stenlija finālā klubs spēlēja tālajā 2005./2006. gada sezonā, kad septiņās spēlēs zaudēja Karolīnas "Hurricanes".

Ceļā uz finālu "Oilers" ar 4-1 pārspēja Losandželosas "Kings", vēlāk ar 4-3 tika galā ar Teodora Bļugera un Artūra Šilova pārstāvēto Vankūveras ‘’Canucks’’, savukārt Rietumu finālā klubs sešās spēlēs tika galā ar Dalasas "Stars" pretestību (4-2).

Edmontonas sastāvā spēlē rezultatīvākie hokejisti šīs sezonas izslēgšanas spēlēs. 31 punktu (5+26) iekrājis ‘’Oilers’’ kapteinis un līderis Konors Makdeivids, kamēr Leons Draizaitls guvis desmit vārtus un atdevis 18 piespēles. Evans Bušē ticis pie 27 rezultativitātes punktiem (6+21), kā arī rezultatīvi bijuši Raiens Nūdžents-Hopkinss (6+14) un Zeks Haimens (14+4). Vārtos 16 spēles aizvadījis Stjuarts Skiners, kuram 89,7% atvairīti pretinieku metieni un vidēji 2,5 ielaisti vārti spēlē. Otrais numurs Kalvins Pikerds pagaidām aizvadījis trīs spēles, kurās vidējo ielaidis 2,21 ripas vārtos un atvairījis 91,5% pretinieku metienus.

Par pēdējo Kanādas komanda, kas triumfēja NHL, kļuva Monreālas "Canadiens", kas par čempioni kļuva 1992./1993. gada sezonā. Pēcāk visās sezonās par čempioni kļuvusi ASV bāzēta komanda. Pēdējais fināls starp ASV un Kanādas klubu bija 2020./2021. gada sezonā, kad "Lightning" piecās spēlēs ar 4-1 pārspēja Monreālas "Canadiens". Sērija ilgs līdz kādas komandas četrām uzvarām. Ja būs nepieciešama sērijas septītā spēle, tā notiks Floridas "Panthers" laukumā naktī uz 25. jūniju.