foto: ddp/CTK / Vida Press
Latvijas pretinieces nākamajā pasaules čempionātā: pēdējos gados visbiežāk spēlēts pret Zviedriju, nav uzvarēta tikai Somija
Latvijas un Zviedrijas hokeja izlašu cīņa.
Hokejs
2024. gada 1. jūnijs, 08:21

Latvijas pretinieces nākamajā pasaules čempionātā: pēdējos gados visbiežāk spēlēts pret Zviedriju, nav uzvarēta tikai Somija

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Latvijas hokeja izlase nākamā gada pasaules čempionāta spēlēs Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā, šīs nedēļas beigās paziņoja turnīra organizatori. No visām grupas komandām latvieši pēdējo desmit gadu laikā visbiežāk spēkojušies pret Zviedriju, bet nav uzvarējuši vienīgi Somiju.

Ceturtdien oficiāli tika noskaidrots, ka 2025. gada pasaules čempionātā hokejā Latvija spēlēs Stokholmā pret Zviedrijas, Kanādas, Somijas, Austrijas, Slovākijas, Francijas un Slovēnijas izlasēm. Kopš 2015. gada jeb pēdējo desmit gadu laikā Latvijas izlase vismaz reizi spēlējusi pret katru no pretiniecēm un tikai Somiju pagaidām nav izdevies uzvarēt kaut reizi.

Pēdējo desmit gadu laikā visbiežāk Latvijas izlasei bijis jāspēlē pret nākamā gada turnīra mājinieci Zviedriju – vien 2021. gadā, kad turnīrs ritēja Rīgā Covid-19 pandēmijas apstākļos, abu valstu ceļi nekrustojās. Visos citos turnīros komandas spēlējušas vai nu vienā grupā vai ceturtdaļfinālā.

Šo gadu gaitā Zviedrijai pār Latviju tikai divas reizes izdevies uzvarēt pārliecinoši – 2015. gadā ar 6:1 un šī gada turnīrā ar 7:2. Vienīgo uzvaru latvieši svinējuši vēsturiskajā 2023. gadā, kad turnīra ceturtdaļfinālā savu skatītāju priekšā uzvarēts ar 3:1. 2016. gadā zviedri uzvarēja pagarinājumā ar 2:1, 2017. gadā ar 2:0, 2019. gadā ar 5:4, bet 2022. gadā ar 1:0. Vēl reizi komandas spēkojās ceturtdaļfinālā 2018. gadā, kad vēl izskaņā Ronalds Ķēniņš varēja panākt izlīdzinājumu 3:3. Zviedri uzvarēja laimīgi ar 3:2, vēlāk pēdējo reizi kļūstot par čempioniem.

Latvijas hokeja fanu gājiens Ostravā

Latvijas hokeja fanu gājienā Ostravā pirms Latvijas izlases pirmās spēles pasaules čempionātā pulcējas vairāki tūkstoši līdzjutēju.

gallery icon
84

Kopš 2015. gada četras reizes Latvijas izlase spēkojusies pret titulēto Kanādas izlasi. Vienā no šīm reizēm izdevies uzvarēt. 2021. gadā, kad turnīrs ritēja Rīgā, atklāšanas mačā izdevās pārspēt kanādiešus ar 2:0. Toreiz sauso spēli Latvijas vārtos aizvadīja nu jau mūžībā aizgājušais Matīss Kivlenieks. Divas reizes kanādieši latviešus apspēlēja pārliecinoši – 2015. gadā ar 6:1 un 2023. gada atklāšanas mačā ar 6:0. Savukārt 2018. gada turnīrā Kristiāna Rubīna precīzais metiens atnesa Latvijai punktu. Toreiz Kanāda spēja latviešu pretestību salauzt tikai pagarinājumā.

Trīs reizes pēdējo desmit gadu laikā Latvijas izlase spēlējusi pret Somijas un Slovākijas izlasēm. Ne reizi šo trīs maču laikā nav pārspēta Somija. 2018. gadā somi latviešu vārtos iemeta astoņas ripas, bet pārējās divas uzvaras izcīnīja grūtās cīņās – 2021. gadā pagarinājumā ar 3:2 un 2022. gadā ar 2:1. 2025. gadā jau trešo gadu pēc kārtas grupu turnīrā latvieši spēkosies pret slovākiem un vismaz pēdējie divi dueļi bijuši spraigi. Pirms gada Rīgā slovāki uzvarēja ar 2:1, bet šogad latvieši revanšējās pēcspēles metienos ar 3:2. Īsi pirms pamatlaika beigām Oskars Cibuļskis panāca izlīdzinājumu 2:2, bet bullīšos divas reizes precīzs bija Dans Ločmelis. Vēl komandas spēkojušās 2017. gada turnīrā, Latvijai uzvarot ar 3:1.

Kopš 2015. gada divas reizes Latvijai turnīrā bijis jāspēlē pret Francijas un Austrijas izlasēm. Nez vai kāds vēl nav aizmirsis Francijas un Latvijas maču 2015. gadā, kad īsi pirms pamatlaika beigām savā zonā kļūdījās Kristaps Sotnieks. Tas ļāva pretinieku hokejistam iziet izgājienā pret Edgaru Masaļski, latviešu vārtsargam spējot atvairīt metienu. Francijas gūto vārtu gadījumā bija iespējama Latvijas izlidošana no elites divīzijas. Arī otrā komandu savstarpējā spēle, bet jau 2024. gada turnīrā, nenoslēdzās pamatlaikā. Ja 2015. gadā francūži uzvarēja pēcspēles metienos, tad 2024. gadā Kaspars Daugaviņš papildlaika pēdējā sekundē atnesa uzvaru Latvijai.

Austriju gan abās spēkošanās reizēs izdevies uzvarēt. Ja 2019. gadā panākums tika svinēts daudz maz komfortablā manierē (5:2), tad 2022. gada turnīrā, kas kļuva par pirmo Harija Vītoliņa vadībā, gan nācās atspēlēties. Otrā perioda beigās pēc Rūdolfa Balcera precīzā metiena tika panākts 3:2, taču austrieši izrāva papildlaiku un viss izšķīrās pēcspēles metienos. Tajos roka nenodrebēja Nikolajam Jelisejevam, kurš nākamsezon atgriezīsies par okupantu līgu dēvētajā KHL, un Rihardam Bukartam, kamēr vārtos Artūrs Šilovs kapitulēja vien reizi, svinot pirmo uzvaru ar Latvijas izlasi pasaules čempionātā.

Pret Slovēniju kopš 2015. gada spēlēts tikai reizi, jo šīs valsts izlase biežāk bijusi pirmajā divīzijā nekā elitē. 2023. gadā Rihards Bukarts, Roberts Bukarts un Kaspars Daugaviņš ar precīziem metieniem deva minimālu uzvaru ar 3:2. Slovēnija elites divīzijā atgriezusies pēc gada pārtraukuma.

2025. gada pasaules čempionāts Zviedrijā un Dānijā norisināsies no 9. līdz 25. maijam. Kā čempioni turnīru sagaidīs Čehija, kas šī gada turnīra finālā pārspēja Šveici. Pagaidām nav paziņots spēļu grafiks.