Čehijas hokejisti kļūs par pasaules čempioniem.

Čehija triumfē pasaules čempionātā hokejā

Ar 2:0 (0:0, 0:0, 2:0) apspēlējot Šveici, Čehijas hokeja izlase triumfē pasaules čempionātā hokejā un pēc 14 gadu pārtraukuma izcīna ...

Hokejs

"Nedomāju, ka kādreiz gūšu tādus vārtus," čehi sajūsmā pēc izcīnītā zelta pasaules čempionātā

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Svētdienas vakarā ar Čehijas triumfu noslēdzās 2024. gada pasaules čempionāts hokejā. Mājiniece, gūstot divus vārtus trešajā periodā, izšķirošajā mačā ar 2:0 pārspēja Šveici. Pēc spēles Čehijas hokejisti un galvenais treneris bija emocionāli, neslēpjot lielo prieku par iegūto zelta medaļu.

"Nedomāju, ka kādreiz gūšu tādus vārtus," čehi saj...

26. maija vakarā pirmo reizi kopš 2010. gada par pasaules čempioni hokejā kļuva Čehijas valstsvienība, kas savu skatītāju priekšā finālā ar 2:0 apspēlēja Šveici. Pretiniekiem tas kļuva jau par ceturto zaudējumu pasaules čempionātu finālos.

Līdz pat 49. minūtei spēles rezultāts bija 0:0, taču tad Čehija uzvarēja iemetienā un izspēlēja kombināciju, kuru ar spēcīgu metienu vārtos noslēdza Dāvids Pastrņāks. Viņš Čehijas izlasi pastiprināja turnīra gaitā, kad no Nacionālās hokeja līgas Stenlija kausa izcīņas izstājās Bostonas "Bruins". Šie bija viņa pirmie vārti turnīrā un tieši laikā.

"Nedomāju, ka kādreiz gūšu tādus vārtus, kas liks man tos atzīmēt, krītot uz ceļgaliem,’’ viņš teica pēc izcīnītā zelta. ‘’Taču tajā brīdī tieši tādas bija manas emocijas. Tās bija tikai un vienīgi emocijas, kuras piedzīvoju savu fanu, savas valsts priekšā," turpināja Pastrņāks.

Izlases aizsargs Radko Gudāšs pēc uzvaras turnīrā vēl nespēja aptvert notikušo. "Tas ir katra bērna sapņa piepildījums, īpaši, ja spēlē savu skatītāju priekšā, kuri tevi atbalsta visas spēles garumā. Esmu ļoti priecīgs, ka spējām spēlēt kā komanda gan šodien, gan pusfinālā, gan arī ceturtdien ceturtdaļfinālā."

Turnīra gaitā kā Čehijas izlases pirmais vārtsargs kļuva Lūkašs Dostāls, kurš sacensību gaitā vārtos stājās astoņās spēlēs, kurās atvairīja 92,8% pretinieku metienus un vidēji ielaida 1,8 vārtus spēlē. Zelta mačā viņam sausā spēle ar atvairītu 31 šveiciešu metienu. "Viņš visu turnīru bijis lielisks. Viņš ir cilvēks īstajā vietā. Savam vecumam viņš ir ļoti nosvērts. Viņa spēle dod mums pārliecību laukumā. Ir neatkārtojama izjūta būt viņa komandas biedram Anaheimas "Ducks" un tagad kopā kļūt par pasaules čempioniem," teica aizsargs un viņa komandas biedrs Nacionālajā hokeja līgā Gudāšs.

"Nekad savā dzīvē nevarēju iedomāties, ka kas tāds varētu notikt," pēc kļūšanas par pasaules čempionu teica Čehijas izlases galvenais treneris Radims Rulīks. "Galvenokārt viss ir par izvēlētajiem hokejistiem. Esmu priecīgs, ka atlasījām pareizos spēlētājus, kuri pierādīja mūsu izvēles pamatotību. Viņi paveica fantastisku darbu."

Treneris pauda, ka finālā spēlē svarīgākais bijis nekļūdīties, turklāt uz priekšu dzina vārtsargs. "Tas bija taktisks mačs. Līdz ko tas turpinājās, bija skaidrs, ka liela loma būs vārtsargiem. Dostāls nepieļāva nevienu kļūdu. Viņš bija koncentrējies un ripa neleca ārā no viņa rokām. Spēle ritēja līdz pirmajiem gūtajiem vārtiem."

Čehija 13. reizi savas valsts vēsturē kļuvusi par pasaules čempioni. Pēdējos trijos turnīros tai divas izcīnītas medaļas – 2022. gadā mājās čehi brauca ar bronzas godalgām, bet šogad gūts triumfs. 2025. gadā pasaules čempionāts notiks Zviedrijas pilsētā Stokholmā un Dānijas pilsētā Herningā.