Basketbols
2024. gada 26. maijs, 18:20

VIDEO: Mārupē jauniešu basketbola spēles laikā sakaujas audzēkņu vecāki

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Kāds nepatīkams incidents aizēnojis Mārupes basketbola kausa izcīņu baksetbolā - tajā spēles laikā sakāvušies divu U9 vecuma grupas audzēkņu vecāki.

Videoierakstā manāms, ka mača 40. minūtē spēle uz mirkli tiek apturēta, jo skatītāju tribīnēs viens no vecākiem fiziski aizskar otru U9 vecuma grupas audzēkņa vecāku. Konflikta iemesls medijiem netiek atklāts, tomēr publicētajos kadros nojaušams, ka konfrontācija sākusies starp kādu vīrieti un skatītāju tribīnēs sēdošu sievieti, bet pēc tam cīniņā iesaistījies kāds trešais vīrietis.

"Es esmu šokā un man trūkst vārdu!" par minēto notikumu Jauns.lv sašutumu pauž Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss, "šādām spēlēm vajadzētu koncentrēties uz jauniešu sportisko talantu attīstību, nevis vecāku ambīciju piepildīšanu!"

Cipruss uzsver, ka jauniešu basketbols ir izglītības process bērniem, un, viņaprāt " šāda vecāku rīcība ir drausmīga un nosodāma". Ģenerālsekretārs uzsver, ka Latvijas Basketbola savienība un Mārupes sporta skola par minēto incidentu plāno vērsties policijā un konfliktā iesaistītos vecākus saukt pie atbildības.

Tāpat nosodījumu vecāku rīcībai pauž Mārupes novada sporta skolas pārstāvji:

"Jau vairāk kā 10 gadus Mārupē tiek organizētas dažādas basketbola aktivitātes un šajā laikā ir piedzīvoti gan priecīgi gandarījuma brīži, gan pārsteidzīgas vilšanās. Šajā sezonā Skola organizē starptautisko basketbola turnīru "Marupe cup 2024", kurā piedalās 38 komandas 3 vecuma grupās.

Tomēr šogad turnīrā notika incidents, kurš liek aizdomāties par to, kas notiek ar atsevišķiem audzēkņu vecākiem, kuri zaudē kontroli par savu rīcību. Mēs uzskatam, ka šāda uzvedība ir absolūti nepieņemama un nosodāma. 

Šāda uzvedība negatīvi ietekmē bērnus, kuri to redz. Bērni var justies apkaunoti, satraukti un nedroši, kas var mazināt viņu vēlmi piedalīties sporta aktivitātēs un negatīvi ietekmēt viņu emocionālo attīstību. Šādi vecāki izrāda augstu agresivitātes līmeni un ir bīstami sabiedīrībai. Tas liecina par cieņas trūkumu pret citiem skatītājiem, spēlētājiem, tiesnešiem un vispārējo sporta ētiku. Tā grauj sporta pasākuma norisi, bojā sacensību atmosfēru un rada negatīvu ietekmi uz visiem klātesošajiem, īpaši bērniem, kuri ir liecinieki šādai rīcībai. Vecāku rīcība liecina par nespēju kontrolēt savas emocijas un reaģēt piemērotā veidā stresa vai vilšanās brīžos."

Sporta skolas pārstāvji "aicina iesaistīto komandu organizāciju pārstāvjus, trenerus, vecākus, bērnus, un arī visu sporta sabiedrību aktīvi iesaistīties un aktualizēt ikvienu līdzīgu gadījumu".

"Mūsu mērķis ir veicināt cieņu, draudzību un pozitīvas emocijas gan laukumā, gan tribīnēs, lai nodrošinātu, ka ikviens sporta pasākums ir svētki visiem iesaistītajiem. Mēs ticam, ka, sadarbojoties un atbalstot viens otru, mēs varam veidot pozitīvu un drošu sporta vidi, kurā bērni var augt un attīstīties, baudot sporta prieku un gūstot vērtīgas dzīves mācības. Aicinām visus būt atbildīgiem un veidot labvēlīgu sporta kultūru kopā," aicinājumu pauž sporta skola.

Tomēr iedzīvotāji sociālajos tīklos ir agresīvāk noskaņoti. Mārtiņš norāda, ka "šādiem vecākiem vajadzētu piespriest sodu - liegumu apmeklēt jebkāda līmeņa sacensības". Viņa aicinājumam pievienojas arī Uģis un citi Latvijas iedzīvotāji norādod, ka "šādiem vecākiem tribīnēs nav vietas". Tāpat vairāki iedzīvotāji pauduši nožēlu, ka "bērni kļuva par šāda notikuma lieciniekiem".