0dienas
6stundas
22minūtes
56sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Reizēm sanāk uzņemties pārāk daudz!" Talantīgā vieglatlēte Caune atklāj savu ikdienas grafiku
foto: Paula Čurkste/LETA
Vieglatlēte Agate Caune.
Citi sporta veidi

"Reizēm sanāk uzņemties pārāk daudz!" Talantīgā vieglatlēte Caune atklāj savu ikdienas grafiku

Jauns.lv

Par Valmieras novada Gada cilvēku atzīta talantīgā vieglatlēte Agate Caune. Jauniete, kura Eiropas U-20 čempionātā Izraēlā izcīnījusi divas zelta medaļas atzīst, ka viņai svarīgi sevi izaicināt, tomēr reizēm sanāk uzņemties arī pārāk daudz.

"Reizēm sanāk uzņemties pārāk daudz!" Talantīgā vi...

Par augstiem sasniegumiem sportā, Valmieras, Valmieras novada un Latvijas vārda nešanu pasaulē, esot paraugam ikvienam bērnam un jaunietim sporta jomā, 17. novembrī apbalvojumu "Valmieras novada Gada cilvēks" saņēma sportiste Agate Caune. Agate norāda, ka "viņa ir dzimusi un augusi Valmierā un pilsētā viņa saņem visu nepieciešamo treniņiem - sākot ar teicamu stadionu un beidzot arī ar fizioterapeitiem".

"Sezona bija iespaidīga, esmu priecīga par paveikto, vairāki rezultāti arī man ir pārsteigums, bet arī gandarījums, ka spēju sasniegt mērķus, tuvoties virsotnēm. Visspilgtāk atmiņā palicis Eiropas U20 čempionāts Izraēlā, kur ieguvu pirmo vietu 3000 m un 5000 m distancēs. Nenovērtējams ir abu treneru Līgas Dzenes un Raita Ravinska atbalsts. Tā bija tiešām tāda kopābūšanas sajūta, atbalsts. Protams, katrs mačs ir emocijas, bet šis čempionāts palicis ļoti spilgti atmiņā," stāsta Agate Caune.

Agates dienas plāns

"Divas reizes dienā man ir treniņi. Ceļos plkst.6.00, tad ir rīta treniņš. Pēc tā mācības, atpūta. Un tad jau vakara treniņš. Tas prasa daudz enerģijas, bet vienmēr esmu uzskatījusi, ka izglītība ir ļoti svarīga. Turklāt būtiski, ka joma interesē un aizrauj. Biznesa vadības virziens mani interesējis jau kopš pamatskolas, tad ekonomikas stundas bija vienas no mīļākajām. Ceru ar to saistīt arī turpmāko dzīvi. Man patiktu darboties projekta vadībā no procesa līdz rezultātam, tas būtu iedvesmojoši, ja citiem cilvēkiem paveiktais šķistu noderīgi. Tas ir arī liels izaicinājums, bet man patīk sevi izaicināt," norāda vieglatlēte.

Agate atzīst, ka prasme plānot savu laiku nākusi pamazām, arī šobrīd gadoties, ka režīms izjūk, ja sanācis uzņemties pārāk daudz. "Ir jāizvēlas prioritātes, kam veltīt vairāk laiku un enerģiju." Un viena no prioritātēm ir arī atpūta un laiks kopā ar ģimeni un draugiem, tostarp ar ģimenes mīluli sunīti Jartu, abām kopā labprāt dodoties pastaigā.

Mammai, sekojot līdzi meitas startiem, birst asaras

Agate stāsta, ka ļoti svarīgs ir līdzjutēju atbalsts. "Mani lielākie atbalstītāji ir ģimene un treneri. Esmu viņiem no sirds pateicīga. Vecāki, kad var, brauc man līdzi uz sacensībām, pakārto savus atvaļinājumus, lai būtu kopā ar mani. Mamma ir teikusi, ka, kad skrienu, viņai ir grūti pie televizora sekot līdzi sacensībām, ir pat asaras. Vecākiem tas ir visgrūtāk, jo viņi redz arī otru pusi, kam eju cauri, lai līdz sacensībām vispār nokļūtu. Skatītāji redz, kā noskrienu, ir sanācis vai nav, bet, ko tas prasījis, zina tikai ģimene un treneri".

"Esmu emocionāls cilvēks, tāpēc pārdzīvoju arī par to, ka pārdzīvo par mani. Viennozīmīgi zinu, ka kopā ar ģimeni un treneriem augu un kļūstu stiprāka." Agate stāsta, ka pie līdzcilvēku atbalsta arī nevar pierast, tas katru reizi ir kas īpašs. "Esmu ļoti pateicīga ikvienam, kurš atbalsta. Saņemu laba vēlējumus gan sociālajos tīklos, gan pat uz ielas, veikalā. Pirmo reizi, kad sveši cilvēki man pienāca klāt un izteica atzinību, biju ļoti pārsteigta, apmulsusi, nezināju, kā rīkoties. Tagad gan ir tāpat, esmu pateicīga par izrādīto atbalstu."

Svarīgi sevi neidentificēt tikai kā sportistu

Lai neizdegtu, Agate stāsta, ka svarīgi ir neidentificēt sevi tikai kā sportistu. "Tad, kad gaidāmi svarīgi mači, protams, vairāk domu ir par sagatavošanos. Taču ikdienā cenšos studijas un sportu nodalīt. Kad trenējos, tad domāju par trenēšanos, bet, kad mācos, fokusējos uz makroekonomikas pamatiem, matemātiku augstākajā līmenī. Savs laiks un enerģija jāvelta dažādām lietām, mācos to sadalīt, lai sportojot nepazaudētu sevi. Tas nepieciešams arī, lai sakārtotu domas, koncentrētos, rastu cīņas sparu, mērķtiecību, pacietību." Agate stāsta, ka, ja būtu vairāk laika, labprāt paceļotu, taču, dodoties uz sacensībām, arī ir iespēja iepazīt dažādu valstu kultūru, paražas.

Viens no Agates iedvesmas cilvēkiem ir Latvijas labākā maratoniste Jeļena Prokopčuka. "Piepildījās mans sapnis, ka varēju ar viņu aprunāties. Viņa pienāca pie manis, zināja, kas esmu, tas bija ļoti pagodinoši. Padomi, ko Jeļena Prokopčuka dod man kā jaunai sportistei, ir ļoti svarīgi. Es ieklausos, jo viņa ir gājusi tam cauri, viņa zina, kāda ir sportista karjera, kritumi, kāpumi, to ļoti novērtēju."