foto: AP/Scanpix
12 raundu gaļasmašīnā Usiks pieveic Fjūriju un kļūst par absolūto smagsvara čempionu boksā
Usiks cīņas beigās lika Fjūrijam staigāt uz ļodzīgām kājām.
Citi sporta veidi
2024. gada 19. maijs, 02:49

12 raundu gaļasmašīnā Usiks pieveic Fjūriju un kļūst par absolūto smagsvara čempionu boksā

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Ukrainis Oleksandrs Usiks svētdien Saūda Arābijas galvaspilsētā Rijādā uzvarēja britu Taisonu Fjūriju, kļūstot par absolūto smagsvara čempionu boksā un sagādājot Fjūrijam pirmo zaudējumu karjerā.

Oleksandrs Usiks pret Taisonu Fjūriju cīņā par absolūtā smagsvara čempiona titulu; Rijāda, 18.05.2024.

Ukrainais Oleksandrs Usiks pieveica Taisonu Fjūriju un kļuva par pirmo absolūto smagsvara čempionu boksā XXI gadsimtā, iepriekš šis gods 1999. ...

gallery icon
45

Pirmos raundus iniciatīva piederēja Usikam, cīņas vidū Fjūrijs sāka izmantot savu milzīgo auguma un rokas izstiepiena pārsvaru, turpinot ķēmoties ringā.

Cīņas otrajā pusē Usiks, kā parasti savās cīņās, sāka pārņemt iniciatīvu un 9. raundā sagādāja milzim nokdaunu un brīnumainā kārtā Fjūrijam izdevās izvilkt līdz glābjošam gongam. Atlikušā cīņa notika ar Usika pārsvaru, taču brīnumainā kārtā viens no tiesnešiem deva priekšroku Fjūrijam 114-113. Pārējie tiesneši neļāva notikt laupīšanai, un piešķīra uzvaru Usikam ar 115-113 un 114-113.

Pēc cīņas Fjūrijs kaut gan apskāvās ar Usiku un apmainījās ar komplimentiem, pēc rezultāta pasludināšanas atteicās atzīt savu sakāvi un savu zaudējumu norakstīja uz to, ka tiesneši simpatizēja Ukrainai, kas karo pret Krievijas agresiju. Viņš solīja revanša mačā oktobrī uzvarēt. Usiks paziņoja, ka ir gatavs cīņai.

"Es uzskatu, ka uzvarēju šo cīņu. Es uzskatu, ka viņš uzvarēja dažus raundus, bet es uzvarēju lielāko tiesu. Tas bija viens no stulbākajiem lēmumiem boksā. Es atgriezīšos. Labais mazais cilvēciņš guva lēmumu sev par labu," ierasti augstprātīgā tonī pēc cīņas noteica Fjūrijs.

Fjūrijs, kurš 36 cīņās ir svinējis 34 uzvaras un reizi cīnījies neizšķirti un tagad zaudējis pirmo reizi, bet Usiks, kura kontā ir 22 uzvaras tikpat cīņās, ir pasaules čempions Pasaules Boksa asociācijas (WBA), Starptautiskās Boksa federācijas (IBF), Pasaules Boksa organizācijas (WBO), kā arī mazāk prestižās Starptautiskās Boksa organizācijas (IBO) versijās un tagad atņēma Fjūrijam Pasaules Boksa padomes (WBC) versijas čempiona jostu.

Līdz šim šī cīņa atlikta jau trīs reizes. Vispirms Fjūrija un Usika cīņa bija paredzēta pagājušā gada 29. aprīlī, turklāt Fjūrijs izvirzīja Usikam neizdevīgus finansiālus nosacījumus, pieprasot parakstīt līgumu nekavējoties, vai piedāvājums tiks atsaukts. Pēc Usika piekrišanas Fjūrija komanda sāka izvirzīt citus nosacījumus, un par cīņu tā arī neizdevās vienoties. Pēc tam bija paredzēts, ka Fjūrijs un Usiks tiksies 23.decembrī — turklāt Fjūrijs tiešā tekstā draudēja iesūdzēt Usiku tiesā, ja cīņa nenotiks tajā datumā, taču cīņa tika atlikta pēc Fjūrija nepārliecinošā snieguma iepriekšējā mēnesī Saūda Arābijā uzvarā pār jauktās cīņas mākslas (MMA) pārstāvi, kamerūniešu izcelsmes francūzi Fransisu Nganū, kuram tā bija debija profesionālajā boksā. Fjūrijs uzvarēja vien, tiesnešu domām par uzvarētāju daloties. 

Cīņa tika pārcelta uz 17.februāri, taču īsi pirms tam Fjūrijs paziņoja, ka treniņā guvis sejas savainojumu, kam nepieciešama “steidzama medicīniska uzmanība” un “daudz šuvju”. Tas saniknoja gan boksa fanus, gan Usika komandu. Usika promouters Alekss Krasjuks novēlēja Fjūrijam ātru izveseļošanos, taču, ņemot vērā viņa ieilgušo izvairīšanos no cīņas, daudzu boksa līdzjutēju skatījumā, baidoties ciest pirmo zaudējumu profesionālajā karjerā, ar zināmu ironiju piebilda: "Dievs tev parādīja zīmi. Padomā par aiziešanu pensijā, brāli." Usika menedžeris Egis Klims bija mazāk diplomātisks: "Taisons Fjūrijs ir sūda gļēvulis, kurš izdarīs visu, lai nebūtu jātiekas ar Usiku, un viņš lūdza savu *** iesist sev pa uzaci ar pannu. Varat mani citēt vārds vārdā."

Boksa fanus īpaši nesajūsmināja Fjūrija pastāvīgā lielīšanās un stāstīšana, kāds nīkulis ir Usiks un ko viņš ar ukraini izdarīs ringā, katrreiz no faktiskās cīņas izvairoties.

Pēdējā cīņa par absolūtā pasaules čempiona titulu smagajā svarā notika 1999.gadā, kad brits Lenokss Luiss pārspēja amerikāni Evanderu Holifīldu, iegūstot titulus trīs galvenajās boksa versijās - WBC, WBA un IBF jostas. Luisam nākamajā gadā no WBA titula bija jāatsakās, jo viņš izvēlējās cīnīties ar citu pretinieku, cīnoties par titulu WBC, IBF un IBO versijās.