foto: Edija Pālens/LETA
Latvijas hokeja izlases sastāvā spēlē pret Kazahstānu gaidāmas izmaiņas; vārtos Gudļevskis
Pirmo reizi pēdējos divos pasaules čempionātos Latvijas izlases vārtu drošība ir uzticēta Kristeram Gudļevskim.
Hokejs
2024. gada 14. maijs, 14:20

Latvijas hokeja izlases sastāvā spēlē pret Kazahstānu gaidāmas izmaiņas; vārtos Gudļevskis

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Latvijas hokeja izlasei, kas pasaules čempionātu sākusi ar divām smagām uzvarām papildlaikā pret Poliju un Franciju, pirmdien bija brīvdiena (došanās uz ledus hokejistiem bija izvēles), bet otrdienas rīta treniņā darbojās mazliet neierastā sastāvā.

Vairums Latvijas hokeja izlases līdzjutēju pērnā gada bronzas eiforijā cerēja, ka šī gada čempionātu varētu izdoties sākt ar deviņiem punktiem pirmajos trīs mačos. Patiesība ir krietni skarbāka – četri punkti divās spēlēs un priekšā vēl mačs pret Kazahstānu. Gan pret Poliju, gan pret Franciju nonācām iedzinējos, spējām atspēlēties, izvirzīties vadībā, bet atļāvām sāncenšiem novest maču līdz papildlaikam, kurā pasaules čempionātu pagarinājumu varonis Kaspars Daugaviņš nodrošināja divas smagas uzvaras.

Spēlē ar Franciju pretinieki izlīdzinājumu panāca pēc visai rupjas Raivja Kristiāna Ansona kļūdas iemetienā savā zonā, kas, iespējams, trenerus pamudināja veikt izmaiņas sastāvā. Šī rīta treniņā Ansona vietā sastāvā iekļauts pērn čempionātā sekmīgi debitējušais Dans Ločmelis, kurš pirmās divas spēles bija spiests izlaist pēc U-20 pasaules čmepionāta pēdējā nospēlē nopelnītas diskvalifikācijas. 

Latvijas hokeja izlases sastāvs 2024. gada pasaules čempionātā

Jau 27. pavasari pēc kārtas Latvijas vīriešu hokeja izlase secenšas pasaules elitē. Gadi iet un mainās sastāvs, tāpēc piedāvājam apskatīt ...

gallery icon
38

Ločmelis kā centrs ielikts trešajā trijniekā ar Miku Indraši un RIhardu Bukartu, ar kuriem ļoti sekmīgi kopā darbojās pērn. Turklāt Ločemlis tiek iespēlēts arī vienā no vairākuma virknējumiem. Otrajā trijniekā kopā ar Oskaru Batņu, kurš par 5+20 noraidījumu spēlē pret Franciju nav saņēmis papildu diskvalifikāciju, un Robertu Bukartu iekļauts Latvijas izlases rezultatīvākais spēlētājs Pekinas olimpiskajās spēlēs Renārs Krastenbergs. Pirmais trijnieks palicis bez izmaiņām – Kaspars Daugaviņš, Rodrigo Ābols, Mārtiņš Dzierkals, bet ceturtajā virknējumā – Fēlikss Gavars, Haralds Egle un Eduards Tralmaks. Ansons vismaz spēles sākumā, visticamāk, paliks kā 13. uzbrucējs.

Tomēr lielākais pārsteigums varētu būt gaidāms vārtsargu līnijā, jo rīta treniņā darbojās pirmos divus mačus nospēlējušais Elvis Merzļikins un līdz šim meistarsacīkstēm vēl nepieteiktais Ēriks Vītols. Treniņā nepiedalījās Kristers Gudļevskis. Pasaulē ierasta vārtsargu prakse, ja spēle nav vēlu vakarā (treniņš 09:30, mačs 17:20), ka tas vārtu vīrs, kurš spēlēs mačā, rīta treniņā nereti nepiedalās.

Sarunā ar Latvijas žurnālistiem valstsvienības galvenā trenera palīgs Lauris Dārziņš neatklāja, vai šāda situācija nozīmē, ka Gudļevskis varētu aizvadīt savu pirmo spēli pēdējo divu čempionātu laikā, piemetinot: “Domājiet paši!”

“Turpināsim paslēpes. Protams, mums ir plāns, mēs zinām, kas spēlēs. Iepriekšējā reizē nepateicu, šodien to nemainīsim. Tuvojas spēles pieteikums, kad tas būs, tad arī paziņosim. Teikšu tā – es taisu skautingu arī par pretinieku vārtsargiem, un man arī būtu vieglāk, ja viņi vārtsargu būtu paziņojuši vēl vakar un man būtu jāgatavo informācija par vienu, nevis par visiem trijiem. Lai kazahi arī pastrādā. Kazahiem, visticamāk, spēlēs Šutovs [Andrejs] (KHL kluba Astanas “Barys” pamatvārtsargs), paskatījāmies, no kurām pozīcijām viņš ielaidis vārtus, kādos augstumos ripa šķērsojusi vārtu līniju, tas viss mūsdienās ir pieejams. Džekiem sniegsim informāciju, arī par vārtsarga tendencēm spēlējot viens pret vienu, par to, kā viņš pārvietojas mazākumā, cik dziļi viņš ir vārtu laukumā – tas viss ir dziļi apskatīts,” situāciju, kāpēc netiek publiskots vārtsargs, skaidro Dārziņš.

Pirms spēles tika apstiprināts prognozētais, ka vārtos stāsies Gudļevskis.

Kristers Gudļevskis bijis Latvijas izlase sešos pasaules čempionātos, kuros kopumā aizvadījis 14 spēles, vidēji ielaižot 3,07 ripas un atvairot 89,6% pretinieku metienu. Gudļevska spilgtākā spēle valstsvienības rindās noteikti bija Soču olimpisko spēļu ceturtdaļfinālā 2014. gadā, kad visu maču spēju noturēt intrigu pret nākamajiem čempioniem kanādieši. Toreiz Latvija spilgtākajām NHL zvaigznēm zaudēja ar 1:2, bet vārtsargs atvairīja 55 metienus, otro ripu ielaižot vien 53. minūtē. Pēc šī mača Gudļevskis tika arī pie iespējas NHL, kur aizvadīja 3 spēles regulārajā sezonā divus mačus Stenlija kausa izcīņā. Šosezon Gudļevskis tika atzīts par Vācijas DEL līgas regulārās sezonas labāko vārtsargu.