foto: Insidefoto/Sipa USA/ Vida Press
Ķīnu apsūdz dopinga shēmā, kas atnesusi olimpiskās medaļas. WADA pārkāpumu konstatē, bet lemj nesodīt
Viena no sportistēm, kuras asinīs konstatēja TMZ bija Jufeja Žana, kura Tokijā izcīnīja četras medaļas (tostarp divas zelta) un ir favorītu vidū arī pirms gaidāmajām Parīzes olimpiskajām spēlēm.
Citi sporta veidi
2024. gada 23. aprīlis, 12:57

Ķīnu apsūdz dopinga shēmā, kas atnesusi olimpiskās medaļas. WADA pārkāpumu konstatē, bet lemj nesodīt

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Pasaules Antidopinga aģentūra apstiprinājusi ziņojumus, ka 2021. gada janvārī 23 Ķīnas peldētājiem bijušas pozitīvas dopinga analīzes, tomēr tas nav liedzis sportistiem piedalīties Tokijas olimpiskajās spēlēs un pat izcīnīt medaļas.

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) norāda, ka daudziem Ķīnas peldētājiem dopinga pārbaudēs nelielā daudzumā uzrādījies trimetazidīns (TMZ) - medikaments, kas palielina asins plūsmu uz sirdi un var uzlabot sniegumu. TMZ ir WADA aizliegto medikamentu sarakstā bez terapeitiskās lietošanas izņēmuma.

Peldētājiem tika atļauts piedalīties sacensībās Tokijā pēc tam, kad WADA pieņēma Ķīnas Antidopinga aģentūras (CHINADA) paskaidrojumu, ka viņi šo vielu bija uzņēmuši netīšām no piesārņotas pārtikas sacensību laikā 2020. gada beigās un 2021. gada sākumā.

Vairāki sportisti pēc tam izcīnīja medaļas, tostarp zelta medaļas, un daudzi no viņiem šovasar sacentīsies arī Parīzes olimpiskajās spēlēs.

Notikušais incidents publiski izskanējis tikai tagad, kad par to pavēstīja laikraksts “New York Times” un Vācijas raidorganizācija ARD. Amerikas Savienoto Valstu Antidopinga aģentūra ziņas par neveiksmīgajām pārbaudēm nosauca par "satriecošām" un WADA reakciju nodēvēja par "iznīcinošu dūrienu tīriem sportistiem".

Tikmēr Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Vangs Venbins ziņojumus par 23 Ķīnas peldētāju pozitīvām dopinga pārbaudēm pirms 2020. gada Tokijas olimpiskajām spēlēm nosauca par nepatiesām: "Attiecīgie ziņojumi ir viltus ziņas un neatbilst faktiem. Es ticu, ka jūs arī būsiet pamanījuši, ka Pasaules Antidopinga aģentūra ir sniegusi ļoti skaidru atbildi."

WADA ir paziņojusi, ka tai "trūkst ticamu pierādījumu", lai apstrīdētu Ķīnas versiju par notikumiem.