foto: AP/Scanpix
Ziemeļkoreja atgriežas pasaules sportā ar fanu armiju, bet bez īpašas attieksmes pret dopinga pārkāpumiem
Par Ziemeļkorejas fanu armijas autentiskumu klīst dažādas runas.
Citi sporta veidi
2023. gada 2. oktobris, 17:18

Ziemeļkoreja atgriežas pasaules sportā ar fanu armiju, bet bez īpašas attieksmes pret dopinga pārkāpumiem

Jauns.lv

Āzijas spēļu organizatori paziņojuši, ka Ziemeļkorejas sportisti pēc ilgas pauzes no pasaules sporta skatuves vairs nesaņem "īpašu attieksmi".

Šajās dienās Handžou pilsētā Ķīnā Ziemeļkoreja piedalās savā pirmajā lielajā sporta forumā kopš 2018. gada rudenī Džakartā un Palembangā notikušajām Āzijas spēlēm. Korejas Tautas Demokrātisko Republiku (KTDR) šajā forumā pārstāv gandrīz 200 sportistu, kas sacensību pirmajās astoņās dienās jau iekrājuši 20 medaļas (sešas zelta), pašlaik ierindojoties devītajā vietā medaļu kopvērtējumā (turklāt priekšā sporta lielvalstīm Kazahstānai, Irānai, Indonēzijai, Bahreinai un citām).

Ziemeļkorejas karoga klātbūtne Āzijas spēlēs ir izraisījusi strīdus, jo tāssimbolikas izmantošana ir pretrunā Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) noteiktajām sankcijām. WADA ir aizliegusi izmantot valsts karogu lielos sporta pasākumos, kas nav olimpiskās un paralimpiskās spēles, par KTDR Antidopinga komitejas 2021. gadā neievērotām Pasaules antidopinga kodeksa prasībām, vēsta olimpisko kopienu aprakstošais izdevums “Inside the Games”.

Tomēr Ziemeļkorejas karogs turpina plīvot, un WADA ir brīdinājusi Āzijas Olimpisko padomi (OCA), ka tā varētu tikt sodīta par aizliegumu neievērošanu.

foto: AP/Scanpix
WADA uzskata, ka Āzijas spēlēs Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas karogam nebūtu jābūt.

Šajās Āzijas spēlēs Ziemeļkoreja ir izcēlusies ar prāvu atbalstītāju pulku, kas, sēžot tribīnēs, aktīvi vicina KTDR karogus. 2018. gadā Phjončhanas olimpiskajās spēlēs Ziemeļkorejas fani bija vēl iespaidīgāki un kolorītāki.

Ziemeļkorejas daiļavu armija Phjončhanas olimpiskajās spēlēs

Kāds bijušais Ziemeļkorejas karavīrs atklājis skumju patiesību par Phjončhanas olimpisko spēļu vienu no simboliem - eleganto Ziemeļkorejas karsējmeiteņu jeb daiļavu ...

gallery icon

Saskaņā ar Ziemeļkorejas autoritārā līdera Kima Čenuna noteikto kārtību valstī dzīvojošie cilvēki nevar izceļot bez valdības piekrišanas. Tas radījis pamatu spekulācijām, ka Ķīnas pilsoņi varētu uzdoties par Ziemeļkorejas faniem.

Rīkotāju komitejas ģenerālsekretāra vietnieks Mao Genhongs, saņemot jautājumu par fanu izcelsmi, neatbildēja tieši, bet gan uzstāja, ka Ziemeļkorejas sportisti varēja brīvi vērot sacensības dažādās norises vietās.

Ziemeļkorejas līdera dubultnieks olimpiskajās spēlēs

Phjončhanas olimpisko spēļu hokeja arēnu trešdien lūgts pamest kādam Austrālijas pilsonim, kurš sevi bija atveidojis kā Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu.

gallery icon

"KTDR ir OCA locekle, Ir normāli, ka viņi apmeklēs Āzijas spēles, tāpēc KTDR varēs baudīt tādu pašu attieksmi kā ikvienas OCA Nacionālās olimpiskās komitejas pārstāvji. Viņi nav baudījuši īpašu attieksmi, ieskaitot spēļu skatītāju apmeklētāju statusā. Tā bija tāda pati attieksme kā pret citu valstu sportistiem. Sportisti drīkst vērot sacensības no skatītāju vietām, bet, ja tas nav tas pats sporta veids [kurā viņi sacenšas], viņi var iegādāties biļeti, lai vērotu spēles. Nav nozīmes, vai tas ir KTDR sportists vai citas NOC sportists, viņi ir Āzijas spēlēs, un viņi ir Āzijas spēļu sportisti," izteicās rīkotāju pārstāvis..

foto: AP/Scanpix
Algotņi vai Ziemeļkorejas līdera politkas sastāvdaļa.

Ziemeļkoreja 2020. gada sākumā pēc koronavīrusa pandēmijas uzliesmojuma pilnībā slēdza savas jau tā ciešās robežas un izlaida Tokijas olimpiskās spēles, kas pandēmijas dēļ notika 2021. gadā. Pēc tam Starptautiskā Olimpiskā komiteja tai aizliedza piedalīties pagājušā gada ziemas olimpiskajās spēlēs Pekinā, jo tā nepiedalījās 2020. gada Tokijas olimpiskajās spēlēs. Pagājušā gada beigās aizliegums piedalīties sacensībās tika atcelts.

foto: AP/Scanpix
Ziemeļkorejas delegācijas pārstāvju apģērbu rotā divi līderi - vēsturiskais Kims Irsens un tagadējais Kims Čenuns.

OCA prezidenta pienākumu izpildītājs Randhirs Sings aizstāvēja lēmumu par Ziemeļkorejas karoga izvietošanu Handžū notiekošajā forumā un uzstāja, ka "ikvienam ir jāpiedalās un jābūt iespējai piedalīties, un, ja ir kādas problēmas, kas radušās pandēmijas laikā, mums tas ir jāpieņem un jāņem vērā".