foto: EPA/Scanpix
Olimpiskā zelta metiena autors Lasmanis nevarēs palīdzēt Latvijas 3x3 basketbola izlasei olimpiskajā kvalifikācijā
Ierastais Latvijas 3x3 basketbola izlases uzbrukuma līderis Kārlis Pauls Lasmanis.
Basketbols
2024. gada 11. aprīlis, 09:48

Olimpiskā zelta metiena autors Lasmanis nevarēs palīdzēt Latvijas 3x3 basketbola izlasei olimpiskajā kvalifikācijā

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Piektdien, 12. aprīlī, Honkongā startējošajā olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā 3x3 basketbolā Latviju pārstāvēs Agnis Čavars, Francis Gustavs Lācis, Nauris Miezis un Zigmārs Raimo, portālam Jauns.lv pavēstīja Latvijas Basketbola savienībā.

Līdz ar to kvalifikācijas turnīrā neredzēsim divus no četriem Tokijas olimpisko spēļu čempioniem: Edgaru Krūmiņu un komandas uzbrukuma līderi, olimpiskā zelta metiena autoru Kārli Paulu Lasmani, kurš sākotnēji bija paredzēts komandas sastāvā.

Pēdējā pieteikumu iesniegšanas dienā Latvijas 3x3 basketbola izlases galvenais treneris Raimonds Feldmanis koriģēja iepriekš turnīram reģistrēto komandas sastāvu. Savainojuma dēļ nevarēs spēlēt Lasmanis, kuru aizstās cits olimpiskais čempions – Agnis Čavars.

Kā skaidros treneris Lasmaņa nespēlēšanai iemesls ir kāds pagaidām nenoskaidrots savainojums:  “Šodien, iesildoties pirms treniņa sākuma, Kārlis sajuta sāpes, nevarēja turpināt nodarbību un tika nogādāts uz pārbaudēm slimnīcā. Par savainojuma nopietnību varēs spriest pēc izmeklējumiem, bet skaidrs, ka šajā turnīrā viņš spēlēt nevarēs."

"Lasmaņa vietā sastāvā iekļauts Čavars. Šāds četrinieks februārī piedalījās pašos pirmajos pārbaudes turnīros Francijā un nesen spēlēja Lietuvā. Šodienas treniņā atjaunojām sadarbības uzbrukumā un pārliecinājāmies, ka Agņa pieredze un atlētisms noteikti palīdzēs aizsardzībā. Vakarā skatīsimies video un akcentēsim galvenās lietas spēles plānā," skaidro Feldmanis.

foto: Publicitātes foto
Par vietu Parīzes olimpiskajās spēlēs cīnīsies (no kreisās) Nauris MIezis, Agnis Čavars, Francis Lācis un Zigmārs Raimo.

Lasmaņa savainojums rada nelielas bažas par komandas spēles modeli, jo 3x3 basketbolā ierastā komandās ir divi spēles veidotāji, kas vairāk darbojas ar bumbu. Latvijas izlasē tradicionāli tie bijuši Miezis un Lasmanis. Būs interesanti pavērot, vai kā spēles veidotājs darbosies Lācis, vai varbūt vairāk tiks izmantotas Raimo piespēlētāja prasmes.

"Piektdien no rīta būs 20 minūšu iesildīšanās treniņš un tad dosimies cīņā. Pēdējā brīdī veikt izmaiņas iespēlētā sastāvā nav patīkami, bet sportā šādas situācijas gadās, un palīdz papildus mobilizēties. Kopējais komandas noskaņojums nav ietekmēts – tas joprojām ir ļoti kaujiniecisks,” situāciju komandā raksturo galvenais treneris.

Mūsu basketbolisti ielozēti B grupā un spēles aizvadīs piektdien plkst. 11.45 pēc Latvijas laika ar Mongolijas izlasi, plkst. 13.10 ar Jaunzēlandes vienību, sestdien plkst. 11.45 ar Ēģipti. Svētdien paredzēti pusfināli un fināls. Visas spēles varēs vērot tiešraidē "FIBA3x3" "Youtube" kontā. Arī Mongolijas un Jaunzēlandes vienībām sastāvs būs atšķirīgs no pēdējos gados ierastā, kamēr Ēģiptes vienība ir neliels nezināmais, jo augstākā līmeņa turnīros ar panākumiem līdz šim nav izcēlušies.

Savukārt A grupā spēlēs Nīderlandes, Austrijas, Šveices un Honkongas izlases. Katras grupas divas labākās komandas iekļūs pusfinālā.

Pusfinālā svētdien, 14. aprīlī, plkst. 11.30 A grupas uzvarētāji spēlēs ar B grupas otro komandu, plkst. 11.55 B1 – ar A2. Pusfināla maču uzvarētāji plkst.13.00 finālspēlē noskaidros vienīgās ceļazīmes ieguvējus.

Pirmajā Universālajā kvalifikācijas turnīrā no 12. līdz 14. aprīlim Honkongā piedalās 8 komandas no valstīm, kas ieņem augstākās vietas FIBA federāciju rangu tabulā, izņemot valstis, kuras bijušas pārstāvētas pēdējās divās olimpiskajās spēlēs klasiskajā basketbolā. Ceļazīmi uz Parīzi saņems turnīra uzvarētāji. Ja Latvijas komandai neizdosies tikt pie olimpiskās ceļazīmes Honkongā, tad tai būs iespējas piedalīties vēl divos kvalifikācijas turnīros.