foto: Nick Zonna/IPA/SIPA
Īsi pirms 58. dzimšanas dienas Maiks Taisons atgriezīsies ringā ar cīņu, kuru izmisīgi gribēja Mairis Briedis
Boksa leģenda Maiks Taisons atgriezīsies ringā pret cīkstoni, kurš patiesībā nemaz nav uzskatāms par cīkstoni.
Citi sporta veidi
2024. gada 7. marts, 17:35

Īsi pirms 58. dzimšanas dienas Maiks Taisons atgriezīsies ringā ar cīņu, kuru izmisīgi gribēja Mairis Briedis

Sporta nodaļa

Jauns.lv

57 gadus vecā boksa leģenda Maiks Taisons, kuram tiek piedēvēts viens no visu laiku spēcīgākajiem sitieniem sporta veida vēsturē, vienojies par atgriešanos ringā šī gada 20. jūlijā ar cīņu pret jūtūberi, sociālo tīklu zvaigzni un pēdējos gados cīņās sportā sevi pieradījušo 27 gadus veco Džeiku Polu.

Cīņa starp Taisonu un Polu notiks 20. jūlijā “AT&T” stadionā Arlingtonā, Teksasas štatā, kurā ikdienā spēles aizvada Nacionālās futbola līgas (NFL) komanda Dalasas “Cowboys”. Šī būs vakara galvenā cīņa, kas tiks translēta arī “Netflix” platformā. Rīkotāji ir pārliecināti, ka šī varētu kļūt par pasaulē visvairāk vēroto boksa pārraidi.

Nav skaidrs, kā Teksasas Licencēšanas un regulēšanas departaments, kas sankcionē un regulē cīņas sporta veidus štatā, izturēsies pret šo maču, kas noteikti izpelnīsies milzu kritiku un sabiedrības uzmanību. Vēl nav noteikts, vai šī cīņa tiks klasificēta kā profesionāla cīņa vai kā paraugdemonstrējums, vēsta ESPN.

Džeiks Pols pasaules slavu cīņas sportā ieguva 2020. gadā Maika Taisona paraugdemonstrējumu boksa cīņas ar Roju Džonsu junioru laikā, kad iesildošajā cīņā nokautēja bijušo Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētāju Neitu Robinsonu, kurš, neraugoties uz augumu 175 centimetri, spēja trīs reizes uzvarēt Visu Zvaigžņu spēles "Slam dunk" konkursā.

Pols kopumā aizvadījis 10 boksa cīņas, kurā izcīnījis deviņas uzvaras, no kurām izcīnījis deviņas uzvaras, ieskaitot panākumus pret pazīstamajiem MMA cīkstoņiem Neitu Diasu un Andersonu Silvu. Vienīgais zaudējums piedzīvots pret smagsvaru pasaules čempiona Taisona Fjūrija pusbrāli Tomiju Fjūriju, kurš savu karjeru iesāka pret savulaik boksa pasaulē labi zināmo latviešu “boksa maisu” Jevgeņiju Andrejevu.

foto: AP/Scanpix
Džeiks Pols ticis pie iespējas ringā stāties pretī vienam no visu laiku labākajiem bokseriem.

Tikmēr Taisons, kuram 10 dienas pēc cīņas būs 58. dzimšanas diena, tiek pieskaitīts pie visu laiku izcilākajiem boksa smagsvariem. Tiesa, savu pēdējo profesionālo cīņu aizvadījis tālajā 2005. gadā. Savukārt ringā pēdējo reizi izgājis iepriekš minētajā paraugdemonstrējumu cīņā pret Roju Džounsu junioru, kas noslēdzās neizšķirti. No 1987. līdz 1990. gadam viņš bija neapstrīdamais pasaules čempions boksā smagsvariem. Taisons savas karjeras laikā aizvadījis 58 profesionālās cīņās, no kurām uzvarējis 50 (44 ar nokautu), piedzīvojis sešus zaudējumus, bet divas cīņas tika anulētas.

Zutis ar vienu sitienu pieveic bokseri, kurš kādreiz nokautēja Taisonu

Latvijas bokseris Kristaps Zutis sestdien "Arēnā Rīga" cīņu šovā "Pafbet 101 Fighting Championship" 24 sekunžu laikā pieveica bijušo pasaules čempionu ...

gallery icon

Nepamet bažas, kas cīņas laikā varētu notikt ar Polu, ja Taisonam izdosies labi trāpīt tiešo sitienu.

Interesanti, ka savulaik Latvijā mīlētais bokseris Mairis Briedis pirms pāris gadiem izmisīgi centās piesaistīt Pola uzmanību un izaicināt uz cīņu, kas varētu būt finansiāli ļoti ienesīga. Sākotnēji Mairis pārsteidza sabiedrību, uztetovējot Pola vārdu sev uz kājas, savukārt vēlāk Briedis viņam veltījis dziesmu.

2022. gadā Pols pat īsti nezināja Latvijas labāko bokseri un nosauca viņu par Mario, kāpēc Mairis vēlāk boksa pasākumus sāka apmeklēt Supermario tērpā.

"Daudzi cilvēki mani nepārtraukti izaicina, un man tas šķiet smieklīgi," intervijā saka Pols. Viņš vairs nepievēršot lielu uzmanību šiem izaicinātājiem, bet vairāk koncentrējoties uz to, ar ko cīnīties vēlas viņš pats.

Savukārt Briedis Pola atbildi nodēvējis par "smieklīgu un nepārliecinošu". "Esi vīrs, atbildi par saviem vārdiem, vai arī būtībā tu pārvērties par neko," komentējot Pola kādreizējos izteikumus, ka viņš vēlas "īstu cīņu", raksta Briedis.

Savas sākotnējās cīņas Pols aizvadīja krūzeru svara kategorijā, kurā pasaules pirmais numurs tobrīd bija tieši latvietis Mairis Briedis. Visticamāk, tāpēc Mairis Briedis par visām varītēm centās tikt pamanīts ASV.

Dažādas provokācijas attiecībā pret Džeiku un viņa brāli Loganu Polu bijušas jau iepriekš, tomēr Brieža video ar Polam veltīto tetovējumu, šķiet, pārspēja visu. Ietekmīgais amerikāņu izdevums “Insider”, iesākot aprakstu par Brieža izdarīto, sāk ar vārdiem "nesaprotama, pilnīgi nevajadzīga rīcība bez nekādas jēgas...".