foto: Ekrānšāviņš
Tīmeklī asas diskusijas izraisījis Parīzes olimpisko spēļu plakāts
Francijā prezentēts Parīzes olimpisko spēļu oficiālais plakāts.
Citi sporta veidi
2024. gada 5. marts, 17:28

Tīmeklī asas diskusijas izraisījis Parīzes olimpisko spēļu plakāts

Jauns.lv/LETA

Francijas konservatīvās partijas nosodījumu un asas diskusijas tīmeklī izraisījis šīs vasaras olimpisko spēļu oficiālais plakāts, kurā no Parīzes panorāmas pazudis kristiešu krusts un Francijas karogs.

Jau 26. jūlijā Francijā aizsāksies Parīzes olimpiskās spēles 2024. Šī gada 29. februārī tika atklāts olimpiskais ciemats, jeb vieta, kur savas naktis aizvadīs pasaules labākie sportisti, bet 5. martā tika prezentēts olimpisko spēļu oficiālais plakāts.

Ieskats tikko pabeigtajā Parīzes olimpiskajā ciematā

Ieskats tikko pabeigtajā Parīzes olimpiskajā ciematā.

gallery icon

Spēlēm tuvojoties, Francija tiek ierauta aizvien jaunos skandālos. Pagājušajā nedēļā vilcienā Francijā tika nozagta soma, kurā bija dators un divas USB atmiņas kartes ar policijas plāniem Parīzes Olimpisko spēļu apsardzei, savukārt, 28. februārī Francijas varasiestādes paziņoja, ka Krievijas izlūkdienesti valstī veic aktīvu sabotāžu.

Jaunākais, kaut arī mazāka mēroga skandāls sabiedrībā izcēlies par olimpisko spēļu oficiālo plakātu, kas Francijā tika prezentēts otrdien, 5. martā, vairākiem iedzīvotājiem norādot, ka tas "cenšas izdzēst Francijas vēsturi un ataino Parīzi izķēmotā veidā".

Tie, kas bijuši atbildīgi par plakāta izstrādi, "ir gatavi noliegt Franciju, ejot pat tik tālu kā realitātes sagrozīšana un tās vēstures dzēšana," sociālās saziņas vietnē "X" norādījis republikāņu līdera vietnieks Fransuā Ksavjē Belamī.

Vislielāko sašutumu izsaucis apstāklis, ka plakātā attēlotajā Parīzes panorāmā dzēsts virs Invalīdu nama kupola reālajā dzīvē esošais krusts.

Erika Zemūra dibinātās nacionālkonservatīvās partijas "Reconquete" (Rekonskista) vicepriekšsēde Mariona Marešela platformā "X" retoriski vaicā: "Kāda jēga olimpiskās spēles rīkot Francijā, ja slēpjam, kas esam".

Savukārt Nacionālās sapulces deputāts Nikolā Meizonē, kas ievēlēts no Marinas Lepēnas pārstāvētās Nacionālās apvienības (NR), norādījis, ka tā acīmredzot ir tā dēvētā vokisma izpausme. Ar šo terminu tiek apzīmēta ASV radusies pašpasludināto rasisma un diskriminācijas apkarotāju kustība.

Tāpat vairāki iedzīvotāji norādījuši, ka plakāts "Franciju izķēmo un liek tai izskatīties pēc konfekšu veikal".

Mākslinieka Ugo Gatonī gleznotajā plakātā redzama stilizēta Parīzes panorāma, kurā izzīmēti ievērojamākie Francijas galvaspilsētas tūrisma objekti, kā arī visi 54 olimpisko un paraolimpisko spēļu stadioni.