foto: Evija Trifanova/LETA
Martins Dukurs piekrīt: skeletons Latvijā ir "uz skuju takas"
Leģendārais skeletonists, tagad treneris Martins Dukurs.
Citi sporta veidi
2024. gada 29. februāris, 14:20

Martins Dukurs piekrīt: skeletons Latvijā ir "uz skuju takas"

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Ir neiespējami vienlaicīgi trenēt divus pasaules klases atlētus un jauno maiņu, komentējot sporta veida attīstību Latvijā, tīmekļa vietnes "Delfi.lv" sadaļā MVP saka Latvijas titulētākais skeletonists Martins Dukurs.

Rakstā tiek atgādināts, ka Dukura tēvs Dainis Dukurs rudenī izteicās, ka skeletons Latvijā ir "uz skuju takas".

"Viņam ir taisnība, tur nav ko slēpt. Tas bija skaidrs jau tad, kad paši vēl braucām. Tobrīd vajadzēja būt jaunajiem, kas kaut kādā veidā spētu ar mums konkurēt, bet bija redzams, ka nav spēcīgu talantu," apstiprina M.Dukurs.

"Cilvēki gaidīja, ka tēvs to attīstīs, bet jāsaprot, ka, pirmkārt, viņš šo visu darīja savu dēlu dēļ. Otrkārt, lai to visu attīstītu, jāiegulda nenormāls darbs. Ja jādomā, kā ar diviem dēliem startēt augstākajā līmenī, un vēl paralēli "jāvelk" jauniešu programma - tas nav ceļams," skaidro Dukurs, kurš pēc sportista karjeras beigām strādā par treneri Lielbritānijas skeletona izlasē.

Viņš uzsver, ka ir vajadzīgs laiks, lai varētu izveidot sporta veida sistēmu un atlasīt jauniešus. Latvijā trūkst arī treneru, kuri varētu trenēt jauniešus, vienlaicīgi nestrādājot citur, bet "tēvam vairs nav tādas jaudas". Tāpēc Dukurs uzskata, ka tuvākajās olimpiskajās spēlēs Latvijas skeletonisti pārstāvēti nebūs.

Jaunatnes Ziemas olimpiskajās spēlēs Dienvidkorejā Emīls Indriksons skeletonā kļuva par čempionu, bet meitenēm Dārta Neimane un Laura Lēģere izcīnīja attiecīgi sudrabu un bronzu.

Dukurs norāda, ka medaļas šajās sacensībās ir labi, taču līdz sekmīgiem startiem pieaugušo sacensībās ir ļoti tālu.

Viņš atgādina, ka Starptautiskajā Bobsleja un skeletona federācijā (IBSF) noteicošā loma ir bobslejistiem. Skeletona sacensības pārsvarā notiek darba dienās, kad skatītāju ir mazāk, kalpojot kā pieteikums bobsleja sacensībām nedēļas nogalē.

Dukurs par bobsleju un skeletonu saka: "Esmu pieņēmis, ka tas ir vāciešu sporta veids. Viņi tur visu diriģē. "Pārējie šajā izrādē ir tikai lēti aktieri, arī mēs," piebilstot, ka tas mazina interesi par abiem sporta veidiem.

Dukurs, kurš ir divkārtējs olimpisko spēļu sudraba laureāts, seškārtējs pasaules un divpadsmitkārtējs Eiropas čempions, kā arī 11 reizes ir uzvarējis Pasaules kausa kopvērtējumā, Lielbritānijas izlasē atbild par braukšanas līnijām un tehniku. 

Līgums ar Lielbritānijas izlasi viņam ir spēkā līdz 2026. gada olimpiskajām spēlēm.