foto: Ekrānšāviņš
Izvirzīti nominanti prestižajai Pasaules gada parasportistu balvai "Laureus"
Paralimpiskā tāllēkšanas zvaigzne Markuss Rēms.
Citi sporta veidi
2024. gada 26. februāris, 23:44

Izvirzīti nominanti prestižajai Pasaules gada parasportistu balvai "Laureus"

Jauns.lv / LETA

Nominēto sportistu vidū ir parapeldētāji Simone Barlāms no Itālijas un Danilo Čufarovs no Ukrainas, Ungārijas sprintere Luka Eklere, Nīderlandes ratiņtenisiste Dīde de Grota, Jaunzēlandes parariteņbraucēja Nikola Mareja un Vācijas tāllēcējs Markuss Rēms, vēsta Starptautiskā Paralimpiskā komiteja (IPC).

Barlāms izcīnīja sešas zelta medaļas parapeldēšanas pasaules čempionātā Mančestrā. Viņš S-9 grupā uzvarēja 50 metros brīvajā stilā, 100 metros tauriņstilā, brīvajā stilā un uz muguras, 400 metru distancē brīvajā stilā, kā arī ar 34 punktiem - 4x100 metru jauktajā stafetē brīvajā stilā.

Viņš arī kļuva par visu laiku ātrāko peldētāju S-9 grupā, labojot pasaules rekordu 50 metros brīvajā stilā (23,96 sekundes).

Čufarovs vēl 2022.gada pavasarī atradās Mariupolē, Krievijas iebrukuma Ukrainā laikā iztiekot ar ierobežotu pārtikas un ūdens daudzumu, esot bez elektrības, siltuma un sakariem. Galu galā viņam nācās atstāt savu māju tikai ar drēbēm, kas viņam bija mugurā.

Peldētājs atgriezās baseinā un 2023.gada parapeldēšanas pasaules čempionātā Mančestrā izcīnīja trīs zelta medaļas, vienu sudraba godalgu un sasniedza divus pasaules rekordus. Tas bija vēl iespaidīgāk tāpēc, ka Čufarovs iepriekšējo zelta medaļu pasaules čempionātos izcīnīja 2013.gadā.

Eklere 2023.gada pasaules čempionātā paravieglatlētikā Parīzē izcīnīja trīs zelta un vienu sudraba medaļu, T-38 grupā izcīnot zeltu tāllēkšanā, kā arī 200 un 400 metru skriešanā un sudrabu 100 metros.

De Grota 2023.gadā nostiprināja savas visu laiku labākās ratiņtenisistes pozīcijas. Viņa bija pirmā ratiņtenisiste sieviešu sacensībās, kura 2021.gadā pēc uzvaras visos četros "Grand Slam" turnīros un Tokijas paralimpiskajās spēlēs sasniedza "Golden Slam", bet 2023.gadā viņa kļuva par pirmo tenisisti pasaulē, kura trīs gadus pēc kārtas ir uzvarējusi visos "Grand Slam" turnīros.

Viņa 2023.gadā palika nepārspēta 53 vienspēļu spēlēs, un tagad viņas uzvaru sērija ilgst 127 mačus, kas tiek skaitīti kopš 2021.gada Austrālijas atklātā čempionāta.

Mareja gadu sāka ar Pasaules kausa izcīņas seriālā šosejas riteņbraukšanā nopelnītām divām zelta un divām sudraba medaļām. Turpinājumā viņa izcīnīja pasaules čempiones titulu pirmajā pasaules riteņbraukšanas čempionātā Glāzgovā, nopelnot arī vienu sudraba un vienu bronzas medaļu.

Četrkārtējais paralimpiskais čempions vācietis Rēms pasaules čempionātā tāllēkšanā nopelnīja sesto uzvaru pēc kārtas. 2023.gadā viņš sasniedza jaunu pasaules rekordu ar lēcienu 8,72 metru tālumā. Viņš izceļas ar savu vēlmi palīdzēt citiem, pat konkurentiem sacensību laikā.

"Laureus" Pasaules gada parasportista balva tiks piešķirta par sasniegumiem 2023.gadā.

Uzvarētājs tiks paziņots īpašas balvu pasniegšanas ceremonijas laikā 22.aprīlī Madridē.