foto: EPA/Scanpix
Tomasu Bahu aicina pārbaudīt, vai neitrālie sportisti tiešām neatbalsta agresiju pret Ukrainu
Riodežaneiro un Tokijas olimpisko spēļu čempions brīvajā cīņā Krieviju pārstāvējušais dagestānietis Abdulrašids Sadulajevs tiek sveikts Sarkanajā laukumā.
Citi sporta veidi
2024. gada 13. februāris, 16:58

Tomasu Bahu aicina pārbaudīt, vai neitrālie sportisti tiešām neatbalsta agresiju pret Ukrainu

Jauns.lv

Ukrainas Olimpiskā komiteja nosūtījusi vēstuli Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) prezidentam Tomasam Baham, lūdzot viņu izmeklēt Krievijas un Baltkrievijas sportistu rīcību pirms Parīzes 2024. gada spēlēm, apgalvojot, ka viņi nav izpildījuši izvirzītos nosacījumus un "atbalsta agresiju pret Ukrainu", vēsta olimpisko kustību aprakstošais izdevums “Inside the Games”.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) ir saņēmusi brīdinājumu no Ukrainas Olimpiskās komitejas (UOK). Organizācija ziņo, ka Krievijas un Baltkrievijas sportisti, kas vēlas kvalificēties olimpiskajām spēlēm un startē zem neitrālā karoga, neatbilst SOK izvirzītajiem nosacījumiem. Tāpēc vēstulē prezidentam Tomasam Baham viņi lūdza šo situāciju izmeklēt.

Decembrī SOK deva zaļo gaismu Krievijas un Baltkrievijas sportistiem piedalīties 2024. gada Parīzes olimpiskajās spēlēs kā neitrāliem sportistiem. Viņiem bija jāizpilda vairāki nosacījumi. Viens no tiem bija neatbalstīt agresiju pret Ukrainu. Daži sportisti jau kvalificējušies Parīzes olimpiskajām spēlēm, bet citi centīsies iegūt tiesības atlikušajos mēnešos.

UOK vēršas pie Baha jautājumā par atsevišķu neitrālu sportistu ar Krievijas un Baltkrievijas pasēm, jo īpaši cīņas sporta pārstāvju iespējamo dalību olimpiskajās spēlēs un viņu atbilstību SOK ieteiktajiem dalības nosacījumiem.

Pirmajās kvalifikācijas sacensībās dažiem iepriekš reģistrētajiem sportistiem netika atļauts startēt pasaules čempionātā, tomēr lielākajai daļai sportistu, kuri, pēc UOK domām, neatbilda MOK prasībām, tika atļauts piedalīties. Tagad, tuvojoties olimpisko spēļu kvalifikācijas otrajā sacensībām, ievērojami pieaudzis to sportistu skaits, par kuru atbilstību SOK prasībām ir radušās bažas

UOK aicina SOK pievērst īpašu uzmanību šim jautājumam un ņemt vērā iesniegtos pierādījumus un faktus, pieņemot galīgo lēmumu par Krievijas un Baltkrievijas sportistu piedalīšanos 2024. gada Parīzes olimpiskajās spēlēs.

Tāpat izdevums “Inside the Games” publicējis to cīņas sportistu sarakstu, kuri varētu startēt zem neitrāla karoga:

Abdulrašids Sadulajevs, Zaurs Ugujevs, Zaurbeks Sidakovs, Auess Gonibovs, Milads Valerikovičs Alirzajevs, Rahmans Tavmurzajevs, Vitālijs Kabalojevs, Aleksandrs Huštins, Sergejs Semenovs, Artūrs Sargsans, Kirils Maškevičs, Aliaksandrs Liavončiks, Ahmeds Usmanovs, Abasgadži Magomedovs, Arturs Naifonovs, Alīna Kasabijeva, Anastasija Sideļņikova, Vanesa Kaladzinskaja un Naģežda Sokolova.