foto: JESPER ZERMAN/Bildbyran/Sipa USA/ Vida Press
Uz Latvijas izlases galvenā trenera amatu pretendē četri speciālisti, ieskaitot Pasaules kausa ceturtdaļfinālu sasniegušu zviedru
Zviedru speciālists Janne Andersons astoņus gadus vadījis Zviedrijas izlasi un 2018. gadā sasniedz pat Pasaules kausa ceturtdaļfinālu.
Citi sporta veidi
2024. gada 29. janvāris, 15:39

Uz Latvijas izlases galvenā trenera amatu pretendē četri speciālisti, ieskaitot Pasaules kausa ceturtdaļfinālu sasniegušu zviedru

Jauns.lv/LETA

Latvijas vīriešu futbola izlases galvenā trenera amatu pretendē lietuvietis Valds Dambrausks, zviedrs Janne Andersons, polis Mareks Papšuns un itālis Paolo Nikolato, vēsta mediji.

Lietuvas portāls "15min.lt" pagājušajā nedēļā ziņoja, ka viens no kandidātiem ir Latvijā jau iepriekš strādājušais Dambrausks, kurš no 2017. līdz 2020. gadam vadīja RFS komandu, kļūstot par valsts kausa ieguvēju.

Turpinājumā viņš vadīja Horvātijas komandu "Gorica", Bulgārijas vienību Razgradas "Ludogorets", ar kuru uzvarēja nacionālajā čempionātā, un Splitas "Hajduk", ar kuru triumfēja Horvātijas kausā, bet lietuvietim pēdējā pieturvieta karjerā bija Grieķijas klubs Iraklijas OFI. Pirms darba RFS viņš vadīja Viļņas "Žalgiris" komandu, ar kuru kļuva par divkārtēju Lietuvas čempionu, tāpat Dambrausks bijis pie Paņevēžas "Ekranas" un Lietuvas jaunatnes izlašu stūrēm, kā arī strādājis Anglijā.

Dambrauska kandidatūru un, ka redzeslokā ir vēl trīs speciālisti, portālam Sportacentrs.com apstiprināja Latvijas Futbola federācijas prezidents Vadims Ļašneko.

Par Andersonu kā vienu no kandidātiem nedēļas nogalē ziņoja Zviedrijas laikraksts "Aftonbladet". Viņš oktobrī paziņoja par atkāpšanos no Zviedrijas izlases galvenā trenera amata, kuru ieņēma kopš 2016. gada vasaras.

Divus gadus vēlāk zviedri viņa vadībā iekļuva Pasaules kausa ceturtdaļfinālā un pēc trīs gadiem sasniedza Eiropas čempionāta labāko sešpadsmitnieku. Pirms kļūšanas par Zviedrijas izlases galveno treneri Andersons vadīja "Norrkoping", ar kuru 2015. gadā kļuva par valsts čempionu.

Savukārt par Papšuna un Nikolato kandidatūru pirmdien ziņoja žurnāls "Sporta Avīze".

Papšuns iepriekš no 2016. gada līdz pērnajam gadam vadīja Čenstohovas "Rakow" komandu, kuru pārstāvēja arī Latvijas izlases uzbrucējs Vladislavs Gutkovskis. Tieši Papšuna vadībā komanda atgriezās Polijas ekstraklasē un sasniedza vēl nebijušus augstumus - 2023. gadā kļuva par valsts čempioni, bet divas sezonas iepriekš uzvarēja valsts kausa izcīņā.

Pirms darba "Rakow" Papšuns vadīja Polijas zemāko līgu komandas.

Papšuna vadībā Gutkovskis Polijā aizvadīja savas labākās sezonas karjerā.

Savukārt Nikolato pēdējos astoņus gadus vadījis dažādu vecuma grupu Itālijas jaunatnes izlase, bet pirms tam viņš bija pie stūres pēc spēka trešās līgas jeb C sērijas vienībai "Lumezzane".

Decembrī no Latvijas izlases galvenā trenera amata tika atbrīvots Dainis Kazakevičs.

Ar Kazakeviču pie stūres izlase spēlēja 2020. gada Pasaules kausa kvalifikācijā, UEFA Nāciju līgā un 2024.gada Eiropas čempionāta atlasē. Viņa vadībā izlase 41 mačā izcīnīja 11 uzvaras, 12 reizes spēlēja neizšķirti un piedzīvoja 18 zaudējumus.

Jau jaunā izlases galvenā trenera vadībā valstsvienība nākamās oficiālās spēles aizvadīs vien rudenī 2024./2025. gada sezonas UEFA Nāciju līgas C līgā.