foto: AP/Scanpix
Bija atguvies pēc traumas, bet nebija arēnā. NBA zvaigzne ļoti savdabīga iemesla dēļ neierodas uz spēli
Deandrē Eitons nevarēja aizbraukt uz spēli, jo pamatīga ledus kārta esot bloķējusi piebraucamos ceļus.
Basketbols
2024. gada 18. janvāris, 13:13

Bija atguvies pēc traumas, bet nebija arēnā. NBA zvaigzne ļoti savdabīga iemesla dēļ neierodas uz spēli

Jauns.lv

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) 2018. gada drafta pirmais numurs Deandrē Eitons aizvada savu pirmo sezonu Portlendas “Trail Blazers” sastāvā un ļoti iespējams, ka viņa dienas Oregonas štata komandā jau ir skaitītas.

Starpsezonā Eitons tikai aizmainīts no Fīniksas “Suns” uz Portlendu un centra spēlētājs publiski izcēla gatavību parādīt savu varenību laukumā, liekot noprast, ka pēdējos gados, iespējams, nepamatoti palicis Devina Bukera un Kevina Duranta ēnā savā bijušajā komandā.

Patiesībā nekas no tā īsti nav sanācis, jo Eitons pagaidām aizvada savu mazrezultatīvāko sezonu sešus gadus ilgajā karjerā – pagaidām 24 mačos vidēji 13,1 punkts (pērn bija pat 18) un 10,8 atlēkušās bumbas (šis gan ir otrs labākais rādītājs karjerā). Turklāt centra spēlētājs pēdējos 11 mačus bija izlaidis ceļgala problēmu dēļ.

Komandas galvenais treneris kādreiz slavenais Detroitas “Pistons” saspēles vadītājs Čonsijs Bilapss pirms spēles pavēstīja, ka Eitons ir gatavs spēlēt, tomēr mačā pret Bruklinas “Nets” viņu laukumā un pat tā tuvumā neredzējām.

Kā ziņo, Portlendas mediji, Eitons gribēja doties uz spēli, bet viņš neesot varējis izbraukt no savas dzīvojamās apkārtnes, jo pamatīga ledus kārta esot bloķējusi piebraucamos ceļus. Basketbolists esot stundām cīnījies ar dabas stihiju, viņam palīgā esot devušies arī kluba darbinieki, tomēr tikt uz spēli tā arī nav izdevies.

Nepamet gan jautājums, kāpēc tuvumā esošais kluba darbinieks vai kāds transportlīdzeklis nevarēja “Trail Blazers” centra spēlētāju nogādāt uz maču “Moda Center” arēnā.

Čonsijs Bilapss pirms spēles teica, ka tādus apstākļus viņš sen nav redzējis, lai gan iepriekš ir dzīvojis aukstākā klimatā, taču Aitons ir dzimis Bahamu salās, mācījies koledžā Arizonā un vēlāk spēlējis Fīniksas "Suns" komandā, un pirms aizmainīšanas uz "Trail Blazers" viņam nebija nācies saskarties ar dzīvi šādā vidē.

foto: AP/Scanpix
Latvijas ziemai tradicionāla aina - Portlendā mazāk pierasta. Otrdien Portlendā gaisa temperatūra bija ap nulli, bet dažas dienas iepriekš arī -10.

Pēdējās pāris nedēļās ASV ieplūdušas arktiskā gaisa masas, kas palīdzējušas sasniegt aukstuma rekordus ne vien ziemeļu un centrālajos rajonos, bet pat dienvidos. Pat Bilapsa minētajā Arizonā gaisa temperatūra brīžiem noslīdējusi tuvu nullei, kamēr citviet aukstums pietuvojies pat -40 grādiem. Sniega kārta daudzviet pārklājusi pat ierasti silto Teksasas štatu. Laikapstākļus vēl nepatīkamākus padara daudzviet spēcīgais vējš un pat sniega vētras.

foto: AP/Scanpix
Cilvēks pastaigājas Teksasā, Dalasas priekšpilsētā Grandprērijā 15. janvāra sniegputeņa laikā.

Neraugoties uz Eitona prombūtni, "Blazers" pārspēja "Nets" ar 105:103, pateicoties ierasto līderu Džerami Granta (30 punkti), Anfernija Simonsa (20 punkti), Malkolma Brogdona (16 punkti) un Eitona aizvietotāja Dienvidsudānā dzimušā Duopa Rīta (17 punkti) sekmīgajam sniegumam.

Šis atgadījums ar Eitonu neviļus dod pamatu runām, ka basketbolists varētu vēlēties pamest Portlendas komandu, jo ne vien pats īsti nav spējis iejusties, bet arī komanda 40 mačos tikusi vien pie 11 panākumiem, stabili ieņemot priekšpēdējo, 14. vietu, Rietumu konferencē. Vienu maču pirms regulārās sezonas viduspunkta “Play-in” zonas 10. pozīcija jau ir 10 uzvaru atstatumā.

Eitons pagājušajā vasarā ar Bahamu salu basketbola izlase spēja sasniegt Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas izšķirošo kārtu. Priekškvalifikācijas turnīrā divreiz tika pārspēta arī spēcīgā Argentīnas izlase, kas zaudējusi cerības spēlēt Parīzē. Lai debitētu olimpiskajās spēlēs Bahamu salu basketbolistiem būs jāuzvar Spānijas grupā. Apakšgrupā bahamiešiem pretī stāsies Polija un Somija, bet šīs apakšgrupas divām spēcīgākajām komandām pretī stāsies divas labākās vienības no Spānijas, Angolas un Libānas trijnieka.