"Smeceres silā" norisinās Pasaules kausa posms kamanu suņu sportā

Pagājušajā nedēļas nogalē, 13. un 14. janvārī, Madonas sporta un atpūtas bāzē “Smeceres sils” norisinājās Pasaules kausa posms kamanu suņu ...

gallery icon
Citi sporta veidi
2024. gada 15. janvāris, 16:00

FOTO: kad “Smeceres silā” biatlonu nomaina četrkājainie draugi; nepārspēts paliek pasaules čempions Igors Tacs

Jauns.lv

Pagājušajā nedēļas nogalē, 13. un 14. janvārī, Madonas sporta un atpūtas bāzē “Smeceres sils” norisinājās Pasaules kausa posms kamanu suņu sportā, kas vienlaicīgi bija arī Latvijas Ziemas čempionāts, portālam Jauns.lv pavēstīja sacensību organizatori.

“DogSport Carnikava” un Latvijas Kamanu suņu sporta federācijas rīkotajās sacensībās panākumus guva Latvijas, Polijas un Igaunijas pārstāvji.

Kā ierasts ziemā, sacensības norisinājās divās kategorijās – kamanas un skijorings (slēpotājs sasaistē ar suni), bet sīkāk dalījās pēc suņu šķirnēm “Open” un “Nordic” klasēs. Sestdien 5,4 kilometru distancē tika aizvadīti pirmie braucieni, bet svētdien otrie, rezultātu nosakot pēc abu dienu braucienu summas.

Abas dienas absolūti labākos laikus (9:53 un 9:43) uzrādīja galvenais favorīts – pasaules čempions Igors Tracs no Polijas, kurš izcīnīja pirmās vietas gan četru suņu, gan divu suņu kamanu “Open” klasē. Savukārt četru suņu kamanu “Nordic” klasē uzvaru svinēja savulaik pasaules čempionāta sudrabu izcīnījušais Mārtiņš Kristons (KSSK), kuram otrā ieta skijoringā “Nordic” klasē.

Visspraigākā un interesantākā cīņa par godalgām norisinājās sieviešu skijoringa “Open” klasē, kur pēc pagājušā gada izlaišanas ar uzvaru atgriezās un 2022. gada panākumu atkārtoja Elīna Klindžāne (“DogSport Carnikava”). Pagājušā gada uzvarētāja Zane Robalde otrajā dienā uzrādīja vienādu laiku, bet divu dienu summā par dažām sekundēm apsteidza Eviju Černiševu, kurai pērn bija otrā vieta. Ļoti laba debija sanāca Gundai Šabanovai, kurai tikai trīs sekundes pietrūka līdz pjedestālam, toties pamatīgi viņa apsteidza 2023. gada trešās vietas ieguvēju Redu Adomaitīti no Lietuvas.

Vīriešiem skijoringā bija spēcīga konkurence, kur uzvarēja IBU kausā biatlonā un Igaunijas čempionātā riteņbraukšanā startējušais Jarmo Nikolajs, aiz sevis atstājot divus iepriekšējo gadu uzvarētājus no “DogSport Carnikava” Frici Zaržecki un Artūru Jakobsonu. Veterāniem skijoringā “Open” klasē starp diviem igauņiem trijniekā ar otro vietu atzīmējās Kaspars Krievs (KSSK). Savukārt Raimonda Ratkeviča (Sniega suņi) bija ātrākā Nordic2 klasē, bet otrā un trešā vieta liepājniecei Anitai Reinei un Sintijai Preisei (Sniega suņi).

Vēl par godalgotajām vietām Latvijai parūpējās Karīna Krūmiņliepa (KSSK) divu suņu kamanām Nordic klasē, kā arī aiz diviem poļiem trešo vietu četru suņu Open klasē ieguvušais Nikolajs Kravcovs (“Dodkepu.lv”).

Pirmajā dienā pēc Pasaules kausa sacensībām norisinājās minipullings, kurs suņi sprintā uz ātruma vilka riepas, bet otrajā dienā norisinājās stafetes, kur komandā bija divi dalībnieki – skijorings un divu suņu kamanas. Pēc katra posma bija jāveic pieci šāvieni biatlona šautuvē, kur par katru kļūdu nāca klāt 15 sekunžu sods. “Open” klasē spraigā cīņā uzvarēja Latvijas-Polijas duets ar Frici Zaržecki un Jakubu Kržminski sastāvā, bet “Nordic” klasē nepārspēti palika igauņi Silvers Vīra un Erle Hermane.