foto: Publicitātes foto
Pēc LOK un LSFP apvienošanās organizācijas kopējais biedru skaits varētu pārsniegt simtu
Citi sporta veidi
2024. gada 11. janvāris, 10:54

Pēc LOK un LSFP apvienošanās organizācijas kopējais biedru skaits varētu pārsniegt simtu

Jauns.lv

Pēc Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) un Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) apvienošanās jaunizveidotās organizācijas kopējais biedru skaits varētu būt 101, portālu Jauns.lv informēja LOK.

Turpinot pagājušajā gadā iesākto, LOK un LSFP strādā pie organizāciju apvienošanas projekta un 10. janvārī prezentēja to sporta nozares pārstāvjiem.

LOK norāda, ka apvienošanās paredz spēcīgākas, efektīvākās un pilnvērtīgākas organizācijas izveidi, kas gala rezultātā varētu sastāvēt no 101 biedra, tajā skaitā 37 asociētajiem biedriem. Prezentācijas laikā tika noformulēts, ka procesa pirmajā fāzē detalizētāk jāpaskaidro asociēto biedru tiesības un iespējas, apvienotās organizācijas struktūra un nākamie soļi pēc organizāciju apvienošanas. Šobrīd izstrādātais plāns paredz, ka apvienošanās process ar pieteikumu par reorganizācijas līguma stāšanos spēkā orientējoši noslēdzas 12. jūlijā.

LSF un LOK iecerē apvienotā organizācija veidos spēcīgāku viedokli pateicoties vienota redzējuma formulējumam visu biedru un asociēto biedru vidū, kas nodrošinās saturiski izsvērtākus pieņemtos lēmumus. Apvienojot organizācijas vienā, plānots, ka sniegto pakalpojumu klāsts kļūs kvalitatīvāks, nodrošinot skaidrākus atbildību sadalījumus, tiešāku kontaktu, kā arī ātrāku un precīzāku informācijas apriti. 

Tāpat vienotas organizācijas izveide paredzot finanšu līdzekļu efektīvāku izmantošanu, samazinot administratīvās izmaksas un veicinot laika resursu ekonomiju ievēlētajām amatpersonām un biedriem. Valsts institūcijām sadarbība turpmāk veidotos ar vienu partneri, kas samazinātu komunikācijā un darba procesā ieguldīto laiku.

Lai apvienošanās procesu sakārtotu no juridiskā aspekta, Biedrību un nodibinājumu likums paredz, ka biedrību ir iespējams reorganizēt apvienošanās ceļā. Lai šo procesu iesāktu, starp LOK un LSFP jānoslēdz reorganizācijas līgums, kurš savukārt ir jāapstiprina gan LOK, gan LSFP biedru kopsapulcēs ar divu trešdaļu biedru atbalstu. 

LOK statūtus jaunajā redakcijā plānots izskatīt LOK Ģenerālajā asamblejā šī gada 27. martā, tajā pat laikā parakstot arī reorganizācijas līgumu starp abām minētajām organizācijām. Reorganizācija uzskatāma par pabeigtu trīs mēnešus un 15 dienas pēc līguma parakstīšanas - 12. jūlijā, ar ierakstu LR Uzņēmuma reģistrā par biedrības LSFP pievienošanu LOK. No tā brīža LOK atbild arī par visām LSFP saistībām.

Apvienošanās paredz, ka LOK apvienotu LOK biedrus - olimpiskās sporta veidu federācijas, kas jau ir LOK biedri, atzītās sporta veidu federācijas, divus LOK atlētu komisijas locekļus/olimpiskos sportistus, Latvijas Paralimpisko komiteju (LPK) un Latvijas Pašvaldību savienību (LPS), kā arī LOK asociētos biedrus - asociētās sporta veidu federācijas, asociētās sporta organizācijas, Latvijas Olimpiešu klubu, Latvijas Olimpisko akadēmiju, Latvijas Lielo pilsētu asociāciju (LLPA). 

LOK norāda, ka visiem biedriem būs iespēja tikt ievēlētiem vai deleģēt pārstāvjus ievēlēšanai LOK Izpildkomitejā (IK) vai LOK komisijās un institūcijās, iesniegt priekšlikumus LOK darbībai, piedalīties LOK IK un LOK saistīto institūciju sēdēs un saņemt informāciju par LOK darbību. Būtiskākā atšķirība starp LOK biedriem un asociētajiem biedriem - asociētajiem biedriem nebūs balsstiesību LOK Ģenerālajā asamblejā.