foto: IMAGO/Sports Press Photo
Brazīlijas tiesa glābj futbolu un Konfederācijas prezidenta amatā atjauno Rodrigešu
FIFA prezidents Džanni Infantīno (pa kreisi) un Ednaldu Rodrigešs pie "Copa Libertadores" trofejas.
Futbols
2024. gada 5. janvāris, 10:49

Brazīlijas tiesa glābj futbolu un Konfederācijas prezidenta amatā atjauno Rodrigešu

Jauns.lv

Brazīlijas Augstākās tiesa ceturtdien atjaunoja amatā Brazīlijas Futbola konfederācijas (CBF) prezidentu Ednaldu Rodrigešu, kurš iepriekš bija atstādināts no amata.

Augstākās tiesas lēmums ļāva atgriezties CBF prezidenta amatā Rodrigešam, kurš iepriekš tika iesaistīts vairākos strīdos saistībā ar juridiskajām lietām, Brazīlijas izlases vājo sniegumu un neveiksmīgo mēģinājumu piesaistīt Madrides "Real" treneri Karlo Ančeloti.

"Es apturu Riodežaneiro tiesas sprieduma izpildi un uzdodu nekavējoties atjaunot amatā 2022. gada 23. marta CBF kopsapulcē ievēlēto vadību," rakstīja tiesnesis Žilmārs Mendiss.

Viņa lēmums tagad ir jāiesniedz izskatīšanai Augstākajā tiesā, kas sastāv no 11 locekļiem.

Lieta aizsākās 2017. gadā, kad CBF mainīja savus vēlēšanu noteikumus, pirms tam nekonsultējoties ar Brazīlijas spēcīgākās līgas klubiem, kuru iespējamā ietekme vēlēšanās tika samazināta.

Pēc tam notikušo prezidenta vēlēšanu uzvarētājs Rožerio Kabuklu 2021. gadā tika atlaists no amata saistībā ar apsūdzībām par seksuālu uzmākšanos, taču vēlāk tās tika noraidītas, un par viņa aizstājēju tika iecelts Rodrigešs.

Savukārt Riodežaneiro tiesa anulēja Kabuklu ievēlēšanu amatā noteikumu maiņas dēļ un atkārtotajās vēlēšanās uzvarēja Rodrigešs.

Kā vēsta Brazīlijas mediji, Futbola federāciju asociācija (FIFA) un Dienvidamerikas Futbola konfederācija (CONMEBOL) vairākās vēstulēs bija brīdinājušas CBF, ka Brazīlijai var tikt liegta dalība starptautiskajās sacensībās, ja tiks pierādīts, ka tā pieļauj ārēju iejaukšanos savās iekšējās lietās.

FIFA un CONMEBOL plāno 8. janvārī nosūtīt uz Riodežaneiro savus pārstāvjus, lai noskaidrotu situāciju un kopā ar CBF veiktu izmeklēšanu, lai rastu risinājumu samilzušajai problēmai. Ja izmeklēšanā apstiprināsies, ka ir notikusi valsts iejaukšanās, pārkāpjot iekšējos noteikumus, tad izslēgšana no sacensībām būs neizbēgama. Šāda diskvalifikācija nozīmētu, ka Brazīlijas sieviešu futbola izlase nevarētu piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs, bet vīriešu valstsvienībai nevarētu pretendēt uz dalību 2026. gada Pasaules kausā, kas norisināsies ASV, Kanādā un Meksikā. Brazīlijas izlase ir vienīgā futbola izlase, kas piedalījusies visos 22 Pasaules kausos.