foto: REUTERS/SCANPIX
Brazīlijai draud izslēgšana no visām futbola sacensībām; par šādiem pārkāpumiem citas valstis ir bargi sodītas
Brazīlijas futbola izlase ir vienīgā valstsvienība, kas līdz šim piedalījusies visos 22 Pasaules kausa finālturnīros. Šī sērija varētu tikt pārtraukta jau pavisam drīz.
Futbols
2023. gada 27. decembris, 11:40

Brazīlijai draud izslēgšana no visām futbola sacensībām; par šādiem pārkāpumiem citas valstis ir bargi sodītas

Jauns.lv

Pasaules futbola visu laiku titulētākajai nācijai Brazīlijai draud izslēgšana no starptautiskās futbola federāciju asociācijas (FIFA) un Dienvidamerikas Futbola konfederācijas (CONMEBOL) visā sacensībām, vēsta ziņu aģentūra AFP.

Iemesls šādai iespējamībai ir ārēja iejaukšanās futbola dzīves vadīšanā. 7. decembrī tiesa Riodežaneiro atcēla Ednaldo Rodrigesu no Brazīlijas Futbola konfederācijas (CBF) prezidenta amata un par pagaidu prezidentu iecēla Žozē Perdizu, FIFA un CONMEBOL uzskata, ka šāds lēmums ir ārēja iejaukšanās futbola dzīves vadīšanā, kas ir pretrunā ar organizāciju iekšējiem noteiktumiem.

FIFA un CONMEBOL 8. janvārī nosūtīs uz Riodežaneiro savus pārstāvju, lai noskaidrotu situāciju un kopā ar CBF veiktu izmeklēšanu, lai rastu risinājumu samilzušajai problēmai. Ja izmeklēšanā apstiprināsies, ka ir notikusi valsts iejaukšanās, pārkāpjot iekšējos noteikumus, tad izslēgšana no sacensībām būs neizbēgama. Šāda diskvalifikācija nozīmētu, ka Brazīlijas sieviešu futbola izlase nevarētu piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs, bet vīriešu valstsvienībai nevarētu pretendēt uz dalību 2026. gada Pasaules kausā, kas norisināsies ASV, Kanādā un Meksikā. Brazīlijas izlase ir vienīgā futbola izlase, kas piedalījusies visos 22 Pasaules kausos.

Par valsts iejaukšanos futbola dzīves organizēšanā 2017. gadā no 17. marta līdz 29. aprīlim tika apturēta Mali futbola federācija darbība pēc tam, kad sporta ministrs atlaida federācijas izpildkomiteju un iecēla "pagaidu komiteju", kas vadīs asociāciju un organizēs jaunas valdes vēlēšanas, neraugoties uz FIFA brīdinājumiem par izslēgšanu.

Par līdzīgiem pārkāpumiem uz laiku tika apturētas arī Šrilankas, Kenijas un Zimbabves futbola asociāciju darbības. FIFA atjaunojusi federāciju darbības pēc tam, kad situācija tikusi izmeklēta, pārbaudīta un atkal nodrošināta tās darbība saskaņā ar organizācijas noteikumiem.

Brazīlija viennozīmīgi ir viena no svarīgākajām futbola asociācijām pasaulē ar milzīgu ietekmi futbola dzīvē. Brazīlija ir visveiksmīgākā izlase Pasaules kausa vēsturē ar pieciem panākumiem. Tāpat Brazīlija ir pasaulē pirmajā vietā profesionālu futbolistu sagatavošanā.

Pašlaik Brazīlija piedalās Dienvidamerikas kvalifikācijā 2026. gada Pasaules kausa izcīņai, gatavojas dalībai 2024. gada “Copa America” izcīņā, bet klubi jau no februāra plānot piedalīties “Libertadores” un “Sudamericana” kausu izcīņās.