foto: Evija Trifanova/LETA
Šteinberga karjeras rekords sekmē uzvaru pret "Barcelona"; Kuruciem uzvara pret Strautiņu
Latvijas basketbolists Mārcis Šteinbergs.
Basketbols
2023. gada 13. decembris, 23:52

Šteinberga karjeras rekords sekmē uzvaru pret "Barcelona"; Kuruciem uzvara pret Strautiņu

Jauns.lv/LETA

Latvijas basketbolists Mārcis Šteinbergs trešdien guva 15 punktus Spānijas augstākās līgas (ACB) spēlē un laboja savu personīgo rekordu, Manrezas "Baxi" komandai pārspējot valsts čempioni "Barcelona".

Manrezas vienība izbraukumā uzvarēja ar rezultātu 83:82 (24:14, 15:22, 26:24, 18:22).

Šteinbergs pamatlaika pēdējā minūtē ar precīzu soda metienu panāca 82:82, kā arī svarīgās epizodēs izcīnīja bumbas pie abiem groziem. Pērn oktobrī sasniegto rezultativitātes rekordu Šteinbergs laboja par diviem punktiem.

Latviešu basketbolists, laukumā pavadot 23 minūtes un 18 sekundes, realizēja četrus no pieciem divpunktu metieniem, divus no sešiem tālmetieniem un vienu no diviem soda metieniem, izcīnīja sešas atlēkušās bumbas, atdeva vienu rezultatīvu piespēli, pieļāva vienu kļūdu, bloķēja vienu metienu, izprovocēja vienu noteikumu pārkāpumu, dalīja labāko +/- rādītāju komandā (+16) un arī dalīja produktīvākā spēlētāja godu ar 17 efektivitātes koeficienta punktiem.

Latvietis bija rezultatīvākais uzvarētāju komandā, bet 12 punktus guva Devins Robinsons. Barselonas vienībā 17 punktus guva Dario Brisela.

Rodiona un Artūra Kurucu pārstāvētā Mursijas UCAM ar astoņām uzvarām 13 spēlēs ir piektā, "Baxi" ar astoņiem panākumiem 14 cīņās ieņem septīto vietu, bet Anžeja Pasečņika pārstāvētā "Palencia", ar bilanci 1-13 ir pēdējā 18 vienību čempionātā.

Iepriekšējā sezonā par Spānijas čempionu kļuva "Barcelona", kas finālsērijā ar 3-0 uzvarēja Madrides "Real".

Tikmēr Artūrs un Rodions KuruciStarptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas grupu turnīra piektajā spēlē guva pa pieciem punktiem, sekmējot Mursijas UCAM uzvaru pār Tortonas "Derthona" vienību, kurai divus punktus guva Artūrs Strautiņš. Mursijas vienība savā laukumā uzvarēja ar 87:75 (17:12, 23:18, 26:27, 21:18) un pārņēma līderpozīciju apakšgrupā.

Visi trīs Latvijas basketbolisti spēlē iesaistījās no rezervistu soliņa.

Rodions Kurucs laukumā pavadītajās 18 minūtē un 47 sekundēs bija nekļūdīgs, izpildot pa vienam divpunktu metienam un tālmetienam. Vecākais no brāļiem Kuruciem arī izcīnīja divas atlēkušās bumbas, atdeva trīs rezultatīvas piespēles, trīsreiz pārkāpa noteikumus, pieļāva trīs kļūdas, pārtvēra divas bumbas, tika pie pozitīva +/- rādītāja (+6) un deviņiem efektivitātes koeficienta punktiem.

Artūrs Kurucs spēlēja deviņas minūtes un desmit sekundes, un tāpat kā brālis ar 100% precizitāti grozā raidīja pa vienam divpunktu metienam un tālmetienam. Viņa kontā arī viena rezultatīva piespēle, divas kļūdas, divas piezīmes un četri efektivitātes koeficienta punkti.

Strautiņš sešu minūšu un 24 sekunžu laikā realizēja abus divus soda metienus, netrāpīja vienīgo tālmetienu, izcīnīja vienu atlēkušo bumbu, vienreiz pārkāpa noteikumus, pārtvēra vienu bumbu, tika pie negatīva +/- rādītāja (-11) un trīs efektivitātes koeficienta punktiem.

Uzvarētājiem rezultatīvākais ar 14 punktiem bija Dilans Eniss, bet pretiniekiem pa 14 punktiem guva Leonardo Kandi un Kriss Dovs.

H apakšgrupā pēc piecām spēlēm Mursijas un Tortonas vienībām ir pa četrām uzvarām, divus panākumus guvusi Bursas "Tofaš", bet vienu -Aleksandrovacas "Igokea". Latviešu komandas nodrošinājušas vietu otrajā posmā.

Pamatturnīrā, tāpat kā iepriekšējā sezonā, pirmajā posmā 32 komandas ir sadalītas astoņās apakšgrupās. Grupu uzvarētājas nodrošina vietu otrajā posmā, bet vēl astoņas komandas tiks noskaidrotas "play-in" kārtā, kurā piedalīsies otro un trešo vietu grupās ieņēmušās vienības.

Maijā par čempioni tika kronēta Vācijas komanda Bonnas "Telekom", kas finālā ar 77:70 uzvarēja Jeruzalemes "Hapoel".

Savukārt Kārlis Šiliņš guva 12 punktus Vācijas kluba "Gottingen" uzvarā FIBA Eiropas kausa otrā grupu turnīra otrajā mačā. Getingenes vienība K grupas cīņā mājās ar rezultātu 76:70 (22:17, 20:14, 17:22, 17:17) pārspēja Bulgārijas komandu Botevgradas "Balkan".

Šiliņš, laukumā pavadot 31 minūti un 15 sekundes, realizēja trīs no četriem divpunktu metieniem un sešus no septiņiem soda metieniem, bet netrāpīja vienīgo tālmetienus. Latvietis arī izcīnīja piecas atlēkušās bumbas, atdeva sešas rezultatīvas piespēles, pieļāva četras kļūdas, četrreiz pārkāpa noteikumus, bloķēja vienu metienu, dalīja labāko +/- komandā (+14) un arī efektivitātes koeficientu (17).

Uzvarētājiem ar 18 punktiem rezultatīvākais bija Umodža Gibsons. Pretiniekiem 13 punkti un 12 atlēkušās bumbas bija Jonasam Zohorem.

K grupā abās spēlēs uzvarējusi "Bilbao", pa panākumam divos mačos ir "Gottingen" un "Porto" basketbolistiem, bet abās cīņās zaudējusi "Balkan".

Pēc pirmā posma grupu turnīra pirmo divu vietu ieguvēji iekļuva otrajā posmā, kurā 16 komandas tiks sadalītas četrās grupās. Pirmo divu vietu ieguvējas iekļūs ceturtdaļfinālā.

FIBA Eiropas kauss Vecajā kontinentā ir rangā ceturtais turnīrs.

Tikmēr Aleksa Gulbe guva astoņus punktus viņas pārstāvētās Saragosas "Casademont" uzvarā papildlaikā FIBA Eirolīgas mačā. Saragosas komanda ar 70:68 (17:12, 16:18, 12:11, 13:17, 12:10) uzvarēja Ungārijas vienību Miškolcas DVTK, svinot uzvaru pagarinājumā otrajā Eirolīgas mačā pēc kārtas.

Gulbe 31 minūtē un 22 sekundēs laukumā realizēja divus no astoņiem divpunktu metieniem, vienu no diviem tālmetieniem un vienu no diviem soda metieniem. Viņas kontā arī trīs atlēkušās bumbas, divas pārķertas bumbas, kā arī +/- rādītāju +7 un efektivitātes koeficients pieci.

Uzvarētājām rezultatīvākā ar 15 Kristela Dialo, 14 punktus un piecas atlēkušās bumbas sakrāja Leonija Fībiha, bet 12 punktus, astoņas atlēkušās bumbas, sešas rezultatīvas piespēles un piecas kļūdas - Mariona Ortisa.

Viešņu rindās ar 19 punktiem un desmit atlēkušajām bumbām izcēlās Keila Čārlza, 17 punktus guva Milica Jovanoviča, bet 13 punktus un sešas atlēkušās bumbas sakrāja Reka Lelika.

A grupā Kitijas Laksas pārstāvētā Stambulas "Fenerbahce" ir uzvarējusi astoņos no deviņiem mačiem un ir grupas līdere, bet "Casademont" ar septiņiem panākumiem ir trešajā vietā, panākot savas trešdienas pretinieces, kurām ir tāda pati bilance un otrā vieta.

Eirolīgā startē 16 komandas, kuras ir sadalītas A un B grupās pa astoņām katrā. Katras grupas četras labākās komandas kvalificējas izslēgšanas spēlēm.

Iepriekšējā sezonā par Eirolīgas čempionēm kļuva Stambulas "Fenerbahce" basketbolistes.