foto: EPA/Scanpix
Kalnu slēpotāja Ģērmane atguvusies no traumām un gatava startēt arī Pasaules kausa līmenī
Dženifera Ģērmane februārī atzīstami startēja pasaules čempionātā.
Citi sporta veidi
2023. gada 1. decembris, 16:32

Kalnu slēpotāja Ģērmane atguvusies no traumām un gatava startēt arī Pasaules kausa līmenī

Jauns.lv/LETA

Latvijas vadošā kalnu slēpotāja Dženifera Ģērmane šajā sezonā lielākoties plāno startēt Eiropas kausā un dažās Pasaules kausa sacensībās, sarunā ar aģentūru LETA atklāja sportiste.

Šajā sezonā Ģērmane vēl nav startējusi, taču tuvākajā laikā plānoti pirmie mači Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) līmenī, sezonas turpinājumā arī Eiropas kausā un Pasaules kausā. Kā stāstīja Ģērmane, iepriekš gūtās traumas ir sadzijušas un šobrīd slēpojot nav nekādu problēmu.

Karjeras laikā Ģērmane cīnījusies ar ceļgala traumām, bet 2022. gada Pekinas olimpisko spēļu sezonā treniņā piedzīvoja kritienu un salauza atslēgas kaulu. Pēc iepriekšējās sezonas šī gada martā sportistei no pleca izņēma metāla plāksni, bet no ceļgala - atplīsušu meniska gabalu. Lai gan sadzīviskā negadījumā atkal tika gūta pleca trauma, tomēr šobrīd veselības stāvoklis ir labs, uzsvēra kalnu slēpotāja.

"Pārvietojoties uz kruķiem, neveiksmīgi aizķēros aiz paklāja, un kritienā pārlūza tas pats atslēgas kauls, līdz ar to atkal ir ievietoti jauni metāli. Visu vasaru strādājām pie rehabilitācijas gan ceļgalam, gan plecam, tāpēc nav par ko sūdzēties," stāstīja Ģērmane.

Šajā sezonā Ģērmane sadarbojas ar "Apex2100" slēpošanas akadēmiju, bet iepriekš bija "Kronplatz Racing Center" paspārnē. Sportiste atzina, ka Kronplacas komandā bijusi laba komunikācija ar treneriem un pārējiem kalnu slēpotājiem, kā arī tā bijusi laba komanda izaugsmei, taču pirms šīs sezonas bijusi neskaidrība ar finansējumu. Negaidīti nācis piedāvājums no nu jau viņas jaunās komandas "Apex2100".

Šajā un nākamajā sezonā Ģērmane saņem ekipējumu no slēpošanas sporta preču ražotāja "Head", tāpat esot atbalsts no jaunās komandas, sportiste ir arī Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sudraba sastāvā. "Protams, ar to visai sezonai nepietiek un mērķis ir piesaistīt vairāk sponsoru," teica Ģērmane, atzīmējot, ka vienas sezonas budžets var būt atkarīgs no daudziem faktoriem, piemēram, treniņu vietām vasaras periodā un traumām.

Lai pēc traumām atgūtu vajadzīgās sajūtas un ieslēpotos sacensību ritmā, vispirms Ģērmane plāno startēt FIS līmeņa sacensībās. 

"Pārsvarā sezonā plānots startēt Eiropas kausā, tāpat, iespējams, piedalīšos dažos Pasaules kausa posmos. Sezonas plāns ir elastīgs, tostarp, vadoties no tā, kā iet treniņos," teica Ģērmane.

"Iepriekšējās nedēļās Zviedrijā notikušajā nometnē trenējāmies tikai slalomam un šobrīd koncentrējos šai disciplīnai. Iespējams, vēlāk sezonā startēšu arī milzu slalomā, taču pārsvarā tikai FIS līmeņa mačos. Ja labi ies treniņos, tad, iespējams, arī kādā Eiropas kausā," par disciplīnu izvēli šai sezonai stāstīja Ģērmane.

Pagaidām šajā sezonā nav sanācis sacensties ar citām sportistēm, taču kā atzīmēja Ģērmane, viņa uz slēpēm jūtas labi un ir redzams arī labs progress.

"Pēc pāris mēnešiem būšu gatava Pasaules kausam, taču neuzlieku sev konkrētus mērķus, jo tos neizpildot, ir vilšanās. Mērķis šobrīd ir slēpot tā, kā es to daru treniņos. Pēc pieredzes varu teikt, ka, izbaudot procesu bez ārēja spiediena, var vislabāk nobraukt," stāstīja sportiste.

Šī gada pasaules meistarsacīkšu slaloma sacensībās Ģērmane izcīnīja 29. vietu, pirmo trasi veicot ar 23., bet otro - ar 31. ātrāko laiku. Latviete ar savu sniegumu bija apmierināta, jo sezonas gaitā bija vairākas nedēļām ilgas pauzes, saudzējot traumēto ceļgalu. 

"Kādas četras dienas pirms pasaules čempionāta atkal tiku uz slēpēm. Ar pirmo braucienu bija vairāk apmierināta, bet otrajā sanāca maza kļūda trases vidū. Ieslēdzās tas, ka jātiek līdz finišam un jādabū kaut kāds rezultāts, tāpēc neapzināti noņēmu kāju no gāzes pedāļa," uz pasaules čempionātu atskatījās sportiste.

Lai gan atslēgas kaula lūzums liedza dalību Pekinas olimpiskajās spēlēs un cīņa ar traumām ietekmējusi startus citās sezonās, Ģērmane no šādiem šķēršļiem karjerā cenšas gūt pozitīvu pieredzi. "Traumas man iemācījušas daudz par mani pašu un manu ķermeni," atzina 20 gadus vecā kalnu slēpotāja.

Šī gada janvārī Flahavā, Austrijā, Ģērmane debitēja Pasaules kausa līmeņa sacensībās, slalomā nefinišējot pirmajā braucienā.