foto: David Butler II-USA TODAY Sports/Sipa USA/ Vida Press
VIDEO: basketbola līdzjutēji neizpratnē par Bostonas “Celtics” rīcību spēles beigās; patiesībā tas bija ļoti gudri
Bostonas "Celtics" galvenais treneris Džo Mazula (pa kreisi) skaidro savam oponentam Bilijam Donovanam rīcības iemeslus.
Basketbols
2023. gada 29. novembris, 13:36

VIDEO: basketbola līdzjutēji neizpratnē par Bostonas “Celtics” rīcību spēles beigās; patiesībā tas bija ļoti gudri

Jauns.lv

Aizvadītajā naktī nacionālās basketbola ascociācijas (NBA) mačā Bostonas “Celtics” basketbolisti pat bez savainotā Kristapa Porziņģa pārliecinoši uzvarēja Čikāgas “Bulls”, nodrošinot vietu pirmajā NBA Kausa izslēgšanas turnīrā, tomēr daudzus basketbola līdzjutējus pārsteidza “ķeltu” galvenā trenera Džo Mazulas uzdotais uzdevums saviem padotajiem spēles izskaņai.

Jauns.lv jau vēstīja, ka “Celtics” pārspēja “Bulls” ar 124:97 (31:20, 38:30, 28:18, 27:29). Ceturtās ceturtdaļas vidū, kad mača liktenis jau šķietami bija izšķirts, bostoniešiem bija 32 punktu pārsvars, bet viņi sāka veikt “hack a Drummond” jeb “uzbrūc Dramondam” taktiku.

Savulaik NBA laukumos, lai izsistu pretiniekus no ritma, visai bieži tika veikta taktika, kad tiek apzināti pārkāpti noteikumi pret pretinieku komandas sliktāko soda metienu izpildītāju, lai izsistu spēlētāju no komforta sajūtas, jauktu spēles ritējuma gaitu, radot oponentiem mazas rezultativitātes uzbrukumu. No šādas taktikas savulaik daudz cietuši Šakils O’Nīls, Dvaits Hovards, Deandrē Džordans, Andrē Dramonds un citi centra spēlētājiem ar pieticīgām sekmēm no soda līnijas, ieskaitot mūsu pašu Andri Biedriņu.

Daudziem basketbola līdzjutējiem radās jautājums, par ko gan “Celtics” cīnās pie 32 punktu pārsvara mača izskaņā, tomēr rīcība izrādījās pamatota un sekmīga, ne vien tāpēc, ka Dramonds aizmeta garām abus sodiņus, bet arī tika uzvarēts ar nepieciešamo rezultāta pārsvaru.

Jau mača laikā “Celtics” galvenais treneris Džo Mazula skaidroja savam oponentam Bilijam Donovanam, ka Bostonas komanda pēc zaudējuma pret Orlando “Magic” bija nonākuši neapskaužamā situācijā. Lai turpinātu cīņu par pirmo NBA kausu, “Celtics” bija nepieciešama uzvara ar vismaz 23 punktu, kas Mazulas padotajiem arī izdevās ar nelielu uzviju.

Līdz šim NBA basketbolā rezultāta starpībai nekad nav bijusi būtiska nozīme. Visu izšķir vien uzvaras un zaudējumi, tomēr NBA kausā izcīņas noteikumos ir minēts, ka vienādu uzvaru zaudējumu gadījumā vērā tiek ņemta gūto/zaudēto punktu starpība. Tieši šī principa dēļ bostoniešiem izdevās turpināt cīņu par trofeju, jo trīs komandām – “Celtics”, Orlando “Magic” un Bruklinas “Nets”- bija vienāda bilance, bet kopējā gūto/zaudēto punktu starpība vislabākā bija “ķeltiem”.

Interesanti, ka kausa noteikumi, kas nesakrīt ar vairumu klasiskā basketbola sacensību, bet ir pielīdzināmi 3x3 basketbolam, šoreiz nospēlēja par labu “Celtics” komandai. Ierasti basketbolā, ja trim komandām ir vienāda uzvaru/zaudējumu bilance gan tabulā kopumā, gan savstarpējās spēlēs, tad nākamais kritērijs ir savstarpējo spēļu rezultāti. Šādi noteikumi bostoniešus nomestu līdz trešajai vietai grupā, jo zaudēts “Magic” par 17 un uzvarēti “Nets” par 14, bet Bruklinas komandai ļautu uzvarēt, jo Orlando tika pārspēti ar 20 punktu pārsvaru, tomēr nolikums bija par labu “ķeltiem”.

Pirmdien kausa ceturtdaļfinālos tiksies Sakramento "Kings" ar Ņūorleānas "Pelicans" un "Celtics" ar Indiānas "Pacers". Dienu vēlāk būs Ņujorkas "Knicks" - Milvoki "Bucks" un Fīniksas "Suns" - Losandželosas "Lakers" dueļi.