foto: Michele Nucci/IPA/IPA/SIPA
Lepnums par mūsu treneri! Lukas Banki rīcība izpelnās slavenā pretinieka sajūsmu, cieņu un pateicību
Luka Banki ne pirmo reizi apliecinājis cieņu pret savu pretinieku.
Basketbols
2023. gada 15. novembris, 17:37

Lepnums par mūsu treneri! Lukas Banki rīcība izpelnās slavenā pretinieka sajūsmu, cieņu un pateicību

Jauns.lv

Latvijas vīriešu basketbola izlases un ULEB Eirolīgā spēlējošā Itālijas kluba Boloņas “Virtus” galvenais treneris Luka Banki izpelnījies sava slavenā kolēģa Etores Mesinas pateicību par ļoti pārdomātu un cilvēcīgu rīcību.

Otrdienas vakarā ULEB Eirolīgas astotajā kārtā savā starpā sacentās divi nesamierināmi sāncenši Itālijas klubi Boloņas “Virtus Segafredo” un Milānas “EA7 Emporio Armani”. Banki trenētā “Virtus”, neraugoties uz pamatcentra Džordana Mikija nespēlēšanu, savā laukumā pārspēja Itālijas bagātāko klubu ar 86:79.

Abas komandas pēdējās divās sezonās tikušās Itālijas čempionāta finālā (2022. gadā uzvarēja Boloņas komanda, bet šī gada pavasarī milānieši). Abi klubi sacentās arī finālā ierasti pirms sezonas notiekošajā Itālijas superkausā, kur Banki, esot pie jaunās komandas stūres pirmās dienas, negaidīti pamanījās tikt pie pirmās trofejas.

Pirms ULEB Eirolīgas mača Banki, apzinoties nokaitētās emocijas līdzjutēju vidū, uzrunāja savu kolēģi no Milānas, aicinot spēles zālē ieiet kopā. Banki apzinājās, ka viņu sagaidīs ar ovācijām, aplausiem un pozitīvām emocijām, kamēr Mesinu – ar svilpieniem un ūjināšanu.

Kā vēsta Basketnews.com, stājoties amatā, Banki izrādīja cieņu pret savu niknāko konkurentu galveno treneri, paužot cerības, ka kādu dienu varētu strādāt kopā ar viņu.

Pēcspēles preses konferencē Mesina pateicās savam tautietim par cilvēcīgo rīcību: “Vēlos pateikties Lukam par eleganto žestu, kad viņš kopā ar mani devās zālē pirms mača sākumā. Jūs droši vien saprotat, kāpēc viņš to darīja. Tas bija jauks žests no kolēģa puses.”

foto: ZUMAPRESS.com
Četrkārtējais ULEB Eirolīgas čempions Etore Mesina novērtē sava tautieša Lukas Banki paveikto.

Tikmēr Banki neuzskatīja, ka viņš būtu izdarījis ko īpašu: “Tas, kas notika pirms mača, manuprāt, ir cieņas izrādīšana pretiniekam un apbrīnas žests pret Mesinu. Etorem nav man jāpateicas, tas ir mazākais, ko es varu izdarīt. Tas nav nekas ārkārtējs. Es gribētu to paskaidrot, jo esmu šeit tikai neilgu laiku. Ja es nezinātu šī kluba vēsturi, es nevarētu to projicēt nākotnē, tāpēc es cienu vēsturi,” preses konferencē izteicās Banki, izceļot, ka ir priecīgs vadīt komandu šādā gaisotnē, šādā līmenī un pret tādu treneri kā Mesina.

Vēl preses konferencē Banki izcēla faktu, ka Boloņas komandu savulaik trenējis arī Mesina, tolaik vienība gan tika saukta sponsoru “Knorr” un “Kinder” vārdos. Iespējams, tieši pāreja pie konkurentiem varētu būt papildu iemesls līdzjutēju vēlmei izsvilpt sāncenšu treneri.

Etore Mesina ir viens no titulētākajiem Eiropas basketbola treneriem, kura vārds pagājušajā vasarā izskanēja arī kā potenciālais NBA kluba Toronto “Raptors” galvenais treneris. Bez Boloņas un Milānas komandām viņš savulaik vadījis Itālijas valstsvienību Trevīzo “Benetton”, Maskavas CSKA, Madrides un Madrides “Real” klubus. Tāpat strādājis par konsultantu Losandželosas “Lakers” vienībā un par Sanantonio “Spurs” galvenā trenera Grega Popoviča asistentu. Mesina četras reizes triumfējis Eirolīgā, divas reizes ticis atzīts par Eiropas labāko basketbola treneri un ar Itālijas izlasi izcīnījis sudrabu 1997. gada Eiropas čempionātā.

Pirms sezonas “EA7 Emporio Armani” tika pieskaitīts Eirolīgas favorītu pulkam, kamēr “Virtus” pēc neizteiksmīgas iepriekšējās sezonas arī tika vērtēti kā vieni no potenciālajiem pastarīšiem. Realitātē pēc astoņām spēlēm Boloņas komanda ar sešām uzvarām ieņem trešo vietu, kamēr Milānai vien divi panākumi un 16. vieta 18 komandu konkurencē.