foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Strēlnieks atgriežas laukumā, Pasečņiks tuvu "double-double"; "VEF Rīga" izrāda nopietnu pretestību "Prometey"
Ilggadējais Latvijas basketbola izlases saspēles vadītājs Jānis Strēlnieks atgriezies laukumā.
Basketbols
2023. gada 30. oktobris, 12:20

Strēlnieks atgriežas laukumā, Pasečņiks tuvu "double-double"; "VEF Rīga" izrāda nopietnu pretestību "Prometey"

Jauns.lv/LETA

Latvijas basketbolists Jānis Strēlnieks svētdien, aizvadot pirmo maču kopš martā gūtā savainojuma, Itālijas A sērijas spēlē izcēlās ar septiņiem punktiem un sešām rezultatīvām piespēlēm, kamēr viņa pārstāvētā "Scafati" zaudēja otrajā papildlaikā.

"Scafati" savā laukumā ar rezultātu 112:122 (25:21, 28:14, 11:31, 23:21, 18:18, 7:17) piekāpās Kremonas "Vanoli".

Strēlnieks spēlēja 23 minūtes, kuru laikā grozā meta vienu no trijiem tālmetieniem un četrus soda metienus. Viņš arī atzīmējās statistikā ar vienu kļūdu, sešām rezultatīvām piespēlēm, piecām piezīmēm un diviem izprovocētiem sodiem, sakrājot +/- rādītāju -3 un efektivitātes koeficientu seši.

Mājiniekus no zaudējuma neglāba Kruize Pinkinss, kurš guva 20 punktus un izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas, kamēr 18 punktus pievienoja Rikardo Rosato un Deivids Logans. 

Kremonas komandā rezultatīvākais ar 25 gūtajiem punktiem bija Markuss Zegarovskis.

Pagājušajā sezonā Strēlnieks pārstāvēja Grieķijas komandu Atēnu AEK, taču martā viņš Čempionu līgas mačā iedzīvojās Ahilleja cīpslas plīsumā, kas viņam liedza arī startēt Latvijas izlases sastāvā Pasaules kausā.

Lukas Banki vadītā Boloņas "Virtus" komanda uzvarējusi visās četrās spēlēs, Andreja Gražuļa pārstāvētā Trento "Aquila" vienība guvusi četrus panākumus piecos mačos, Artūra Strautiņa pārstāvētā Tortonas "Derthona", tikusi pie trīs uzvarām, bet "Scafati" iekrājusi bilanci 2-3.

Pagājušajā sezonā par Itālijas čempioni kļuva Milānas "EA7 Emporio Armani Olimpia", kas finālsērijā ar 4-3 pārspēja Boloņas "Virtus".

Savukārt Anžejs Pasečņiks Spānijas augstākās līgas (ACB) spēlē guva astoņus punktus un izcīnīja deviņas atlēkušās bumbas "Palencia" komandas zaudējumā.

"Palencia" viesos ar rezultātu 68:91 (11:30, 13:22, 18:15, 25:24) zaudēja Madrides "Real".

Pasečņiks, laukumā pavadot 27 minūtes un 26 sekundes, grozā raidīja divus no četriem divpunktu metieniem un četrus no sešiem soda metieniem, pieļāva vienu kļūdu, pārtvēra vienu bumbu, bloķēja vienu metienu, izprovocēja sešas piezīmes, iekrāja negatīvu +/- rādītāju (-13) un ar 20 efektivitātes koeficienta punktiem bija produktīvākais savā komandā.

Viesiem 13 punktus guva Vitors Benite, bet madridiešiem ar 16 punktiem atzīmējās Mario Hezonja.

Tikmēr Mārcis Šteinbergs guva četrus punktus mačā, kurā Manrezas "Baxi" mājās ar 90:84 (24:14, 21:18, 24:22, 21:30) guva virsroku pār "Granada".

Šteinbergs 15 minūtēs un 26 sekundēs bija nekļūdīgs savā vienīgajā divpunktu metienā un abos divos soda metienos, izcīnīja vienu atlēkušo bumbu, četrreiz pārkāpa noteikumus, izprovocēja divas piezīmes, tika pie pozitīva +/- rādītāja (+2) un trīs efektivitātes koeficienta punktiem.

Manrezas vienībā Brendons Teilors guva 22 punktus, izcīnīja sešas atlēkušās bumbas un atdeva četras rezultatīvas piespēles, 19 punktus guva Branku Badio, bet 16+8 bija Devinam Robinsonam. Viesiem pa 20 punktiem guva Kristjānu Felīsiu un Luiss Kosta, kuri izcīnīja attiecīgi deviņas un sešas bumbas zem groziem, bet 19 punkti bija Džo Tomasonam.

Jau ziņots, ka Rodions Kurucs sestdien guva piecus punktus viņa pārstāvētās Mursijas UCAM zaudējumā 76:82 "Girona" basketbolistiem.

Mursijas un Manrezas vienībām ir četras uzvaras septiņos mačos, kas dod piekto un devīto vietu, "Palencia" ir sakrājusi bilanci 1-6, ieņemot pēdējo pozīciju starp 18 vienībām.

Iepriekšējā sezonā par Spānijas čempionu kļuva "Barcelona", kas finālsērijā ar 3-0 uzvarēja Madrides "Real".

Tikmēr Rihards Lomažs guva astoņus punktus Turcijas čempionāta mačā, viņa pārstāvētajai Denizli "Yukatel Merkezefendi" piedzīvojot zaudējumu. Denizli basketbolisti viesos ar rezultātu 76:93 (20:23, 21:23, 14:21, 21:26) zaudēja "Manisa" vienībai.

Lomažs, laukumā pavadot 32 minūtes un divas sekundes, realizēja vienu no trīs divpunktu metieniem un sešus no desmit soda metieniem, bet netrāpīja grozā visus četrus tālmetienus. Latvieša kontā bija arī viena atlēkusī bumba, trīs rezultatīvas piespēles, trīs kļūdas, četras piezīmes un sliktākais +/- rādītājs komandā (-20).

Viesiem ar 25 punktiem un 17 atlēkušajām bumbām izcēlās Daniels Oturu, kamēr pretiniekiem 26 punktus guva Derons Rasels.

Jau ziņots, ka Kristers Zoriks sestdien guva 24 punktus, kamēr "Petkimspor" mājās pagarinājumā ar 107:100 pārspēja Bursas "Tofaš". Savukārt Jāņa Timmas nebija pieteikumā Stambulas "Daruššafaka" uzvarā 83:78 pār "Karšiyaka".

Zorika pārstāvētā vienība ar četrām uzvarām piecās spēlēs ir vicelīdere, Timmas klubam trīs uzvaras dod ceturto vietu, bet Lomaža komanda zaudējusi visās piecās spēlēs un ir pēdējā, 16. pozīcijā.

Iepriekšējā sezonā Turcijas superlīgā uzvarēja Stambulas "Anadolu Efes".

Savukārt Iļja Gromovs svētdien Grieķijas čempionāta mačā guva četrus punktus un palīdzēja "Lavrio" izcīnīt panākumu.  "Lavrio" savā laukumā ar rezultātu 86:76 (26:21, 26:14, 19:22, 15:19) pārspēja Saloniku PAOK.

Gromovs spēlēja 15 minūtes un 12 sekundes un meta grozā divus no trijiem divus punktu metieniem, kā arī izcīnīja sešas atlēkušās bumbas, pieļāva vienu kļūdu, bloķēja vienu metienu, nopelnīja divas piezīmes, izprovocēja trīs pretinieku sodus, sakrāja +/- rādītāju +9 un efektivitātes koeficientu astoņi.

Uzvarētāju rindās rezultatīvākais ar 16 punktiem bija Vasilis Kavads, kamēr Saloniku komandā ar 23 punktiem un astoņām atlēkušajām bumbām izcēlās Laurins Beļausks.

Artūra Kuruca pārstāvētā Patras "Promitheas" ar trīs uzvarām četrās spēlēs ieņem pirmo vietu, kamēr Roberta Blumberga pārstāvētais Saloniku "Aris" un "Lavrio" ar tādu pašu bilanci seko attiecīgi otrajā un trešajā pozīcijā.

Pagājušajā sezonā par Grieķijas čempioni kļuva Pirejas "Olympiakos", kas finālsērijā ar 3-1 pārspēja Atēnu "Panathinaikos".

Tikmēr Rīgā bāzētais Ukrainas klubs "Prometey" Arēnā Rīga" "Pafbet" Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas (LIBL) mačā nosargāja panākumu pār "VEF Rīga" un izcīnīja piekto panākumu pēc kārtas. "Prometey" mājinieku lomā ar 70:66 (28:19, 12:8, 12:19, 18:21) bija pārāki pār "VEF Rīga", kas piedzīvoja trešo neveiksmi sešos mačos.

"Prometey" jau pirmajā ceturtdaļā iekrāja deviņu punktu pārsvaru, bet puslaika pārtraukumā "vefieši" devās ar -13. Trešajā ceturtdaļā "VEF Rīga" vienībai izdevās sadeldēt pretinieku pārsvaru līdz septiņiem punktiem, kamēr noslēdzošās ceturtdaļas ievadā "vefieši" pēc diviem precīziem tālmetieniem bija iedzinējos tikai ar -3.

Lai gan "VEF Rīga" vēl pēdējā minūtē izdevās saglabāt intrigu, samazinot pretinieku pārsvaru līdz diviem punktiem, mača izskaņā "Prometey" rindās Keilebs Agada meta grozā divus soda metienus un atguva četru punktu pārsvaru, bet "vefieši" pēdējā uzbrukumā vairs nespēja gūt punktus.

Uzvarētāju rindās rezultatīvākais ar 22 punktiem bija Markuss Kīns, kamēr vēl deviņus un astoņus punktus pievienoja attiecīgi Ronalds Mārčs un Ivans Tkačenko.

"Prometey" ar pieciem panākumiem tikpat mačos turnīra tabulā atrodas otrajā vietā, kamēr "VEF Rīga" ar bilanci 3-3 ierindojas septītajā pozīcijā.

Tikmēr "Rīgas Zeļļi" "Arēnā Rīga" uzvarēja valsts vicečempioni "Ventspili". Spēlējot mājinieku statusā, "Rīgas Zeļļi" bija pārāki ar rezultātu 89:86 (23:28, 18:14, 25:23, 23:21).

Rīgas komandas jaunieguvums Aizija Osborns izcēlās ar 24 punktiem un septiņām atlēkušajām bumbām, Toms Skuja guva 17 punktus, izcīnīja sešas bumbas zem groziem un atdeva četras rezultatīvas piespēles, Zigmārs Raimo guva 14 punktus, savāca astoņas atlēkušās bumbas un pārtvēra astoņas piespēles, bet Francim Lācim bija desmit punkti.

Ventspilniekus no zaudējuma neglāba Išmaela El-Amina 30 gūtie punkti un sešas atlēkušās bumbas. Linards Jaunzems guva 21 punktu un izcīnīja septiņas bumbas zem groziem, Fransisam Ošī bija 13 punkti, bet komandas kapteinim Artūram Ausējam - astoņas atlēkušās bumbas un septiņas rezultatīvas piespēles.

Vēl minūti pirms pamatlaika beigām rezultāts bija neizšķirts 85:85 līdz Osbrons ieguva "Rīgas Zeļļiem" vadību, kuru mājinieki no rokām neizlaida. "Ventspilij" pēdējā uzbrukumā papildlaika panākšanai vajadzēja realizēt tālmetienu, taču Ošī no distances nebija precīzs.

"Rīgas Zeļļi" ar piecām uzvarām sešās spēlēs turnīra tabulā ieņem trešo vietu, kamēr "Ventspils" ar trīs panākumiem septiņās cīņās ir desmitā.

Bez Rīgā bāzētās Ukrainas komandas "Prometey" LIBL šosezon startē "VEF Rīga", "Ventspils", "Liepāja", "Ogre", "Latvijas Universitāte", "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola" un "Rīgas Zeļļi". Igauniju LIBL pārstāv Tallinas "Kalev"/"Cramo", "Tartu Universitāte"/"Maks & Moorits", "Parnu Sadam", "Viimsi", Raplas "Avis Utilitas", Tallinas "TalTech"/"Optibet", "Keila" un Tallinas "Kalev".

Pamatturnīrā komandas sacentšas divu apļu turnīrā, pēc kura astoņas labākās piedalīsies izslēgšanas spēlēs. Ceturtdaļfinālā un pusfinālā uzvarētāji tiks noskaidroti sērijās līdz divām uzvarām, bet finālā notiks viena spēle tās komandas laukumā, kura pamatturnīrā būs augstākā vietā.

Latvijas un Igaunijas labākie vīriešu basketbola klubi apvienotā čempionātā pirmo reizi spēlēja 2019.gada sezonā, kad sacensībās piedalījās 15 komandas. Finālčetrinieka turnīrā par līgas pirmajiem uzvarētājiem kļuva "Ventspils" basketbolisti.

Pagājušajā sezonā "Final 4" turnīra finālā par čempioniem kļuva Slobožanskas "Prometey" basketbolisti.