foto: Fabio Averna/NurPhoto/Shutterstock/ Vida Press
Šiliņam rezultatīvs sniegums FIBA Eiropas kausā, Gražulim ULEB kausā panākums pret Štelmaheru ; "TTT Rīgai" jau trešā uzvara
Kārlis Šiliņš vēlreiz apliecinājis, ka ir viens no "Gottingen" komandas līderiem.
Basketbols
2023. gada 26. oktobris, 10:34

Šiliņam rezultatīvs sniegums FIBA Eiropas kausā, Gražulim ULEB kausā panākums pret Štelmaheru ; "TTT Rīgai" jau trešā uzvara

Jauns.lv/LETA

Latvijas basketbolists Kārlis Šiliņš trešdien guva 20 punktus Vācijas kluba "Gottingen" uzvarā FIBA Eiropas kausa spēlē, Artjoms Butjankovs sakrāja astoņus punktus viņa pārstāvētās Baku "Sabah" zaudējumā savā laukumā, bet Roberts Stumbris guva 12 punktus Hertogenbosas "Heroes Den Bosch" zaudējumā Kosovā.

I apakšgrupā "Gottingen" viesos ar 91:79 (24:17, 26:25, 22:15, 19:22) pārspēja Varēzes "Itelyum".

Latvijas basketbolists spēles 30 minūtēs un 28 sekundēs realizēja piecus no deviņiem divpunktu metieniem, vienīgo tālmetienu un visus septiņus soda metienus. Viņš tika arī pie septiņām atlēkušajām bumbām, divām rezultatīvām piespēlēm, divām piezīmēm, trim kļūdām, pārtvertas bumbas, bloķēta metiena, kā arī labākā spēlē +/- rādītāja +14 un labākā komandā efektivitātes koeficienta 24.

Uzvarētājiem vairāk par Šiliņu guva vien Umodža Gibsons, kurš bez 22 gūtiem punktiem sakrāja arī sešas atlēkušās bumbas, piecas rezultatīvas piespēles un trīs pārķertas bumbas.

Pretiniekiem ar 18 punktiem un 20 atlēkušajām bumbām izcēlās Villijs Kolijs-Stains.

D apakšgrupas spēlē "Sabah" divu pirmajā spēlē zaudējušo komandu duelī mājās ar 65:83 (18:22, 18:25, 15:11, 14:25) zaudēja Stambulas "Bahcešehir Koleji".

Butjankovs spēlēja 19 minūtes un desmit sekundes, kuru laikā realizēja četrus no pieciem divpunktu metieniem. Viņš statistikā atzīmējās arī ar trim atlēkušajām bumbām, vienu rezultatīvu piespēli, vienu personisko piezīmi, bloķētu metienu, kā arī sakrāja +/- rādītāju -9 un efektivitātes koeficientu 12.

"Heroes Den Bosch" H apakšgrupā izbraukumā ar 84:99 (29:23, 19:19, 16:31, 20:26) piekāpās Kosovas vienībai "Peja".

Stumbris 31 minūtē un vienā sekundē laukumā realizēja  vienu no trim divpunktu metieniem, trīs no pieciem tālmetieniem un vienu no diviem soda metieniem. Viņa kontā arī piecas atlēkušās bumbas, divas rezultatīvas piespēles, četras piezīmes, četras kļūdas, divas pārķertas bumbas, divi bloķēti metieni, kā arī +/- rādītājs -11 un efektivitātes koeficients 14.

Viesu rindās ar 23 punktiem izcēlās Ostins Praiss, 19 punktus, piecas atlēkušās bumbas un septiņas rezultatīvas piespēles sakrāja Lī Mūrs, bet 16 punktus guva Deriks Feners.

Mājiniekiem ar 30 punktiem rezultatīvākais bija Džejdžejs Čendlers, kurš sakrāja arī deviņas atlēkušās bumbas un astoņas rezultatīvas piespēles. 21 punktu guva Džeikobs Celovejs, bet 18 punktus - Tervels Beks.

Pēc pamatturnīra pirmā posma apakšgrupu pirmo divu vietu ieguvējas iekļūs otrajā posmā, kur 16 komandas tika sadalītas četrās grupās, pirmo divu vietu ieguvējām iekļūstot ceturtdaļfinālā.

FIBA Eiropas kauss Vecajā kontinentā ir rangā ceturtais turnīrs.

Tikmēr Andreja Gražuļa pārstāvētā Trento "Aquila" ULEB Eirokausa mačā pārspēja Roberta Štelmahera vadīto Panevēžas "Lietkabelis", izcīnot pirmo panākumu šosezon.

B apakšgrupas spēlē Trento komanda izbraukumā ar 93:92 (17:17, 27:26, 27:21, 22:28) guva panākumu pār "Lietkabelis" basketbolistiem.

Četras sekundes līdz pamatlaika beigām Panevēžas vienībai padevās ātrais uzbrukums, un Gražulim izdevās apturēt Gediminu Oreliku ar piezīmi. Oreliks grozā meta tikai vienu no diviem soda metieniem, panākot 92:91 mājinieku labā, taču pēc tam Trento komandas uzbrukumu ar veiksmīgu caurgājienu un diviem gūtiem punktiem noslēdza Kvinns Eliss un atnesa viesiem uzvaru ar +1.

Gražulis laukumā bija 23 minūtes un 24 sekundes, kuru laikā, realizējot vienu no diviem divu punktu metieniem un vienu no trijiem tālmetieniem, guva piecus punktus. Viņa kontā arī trīs atlēkušās bumbas, divas rezultatīvas piespēles, viena pārtverta bumba, divas kļūdas, trīs piezīmes, divi izprovocēti sodi un efektivitātes koeficients pieci.

Uzvarētāju rindās rezultatīvākie ar 13 punktiem bija Pols Biliga, Davide Alviti un Eliss, kurš arī sakrāja desmit rezultatīvas piespēlēs. Panevēžas komandā 20 punktus guva Oreliks un Deivids Sirvīdis.

Citā B apakšgrupas mačā Mareka Mejera pārstāvētā Rumānijas vienība Klužas-Napokas "U-Banca Transilvania" mājās ar rezultātu 89:74 (25:25, 23:18, 20:15, 21:16) uzvarēja Podgoricas "Budučnost" no Melnkalnes.

Mejeris spēlēja 21 minūti un 13 sekundes un, metot grozā vienu no diviem tālmetieniem, guva trīs punktus, kā arī sakrāja četras atlēkušās bumbas, sešas rezultatīvas piespēles, vienu kļūdu, trīs piezīmes un vienu izprovocētu sodu, noslēdzot maču ar efektivitātes koeficientu deviņi.

Vēl Rīgā bāzētais Ukrainas klubs "Prometey" viesos ar 90:83 (18:26, 29:19, 25:20, 18:18) pārspēja Ļubļanas "Cedevita Olimpija", kamēr Grieķijas vienība Saloniku "Aris", spēlējot bez savainotā Roberta Blumberga, izbraukumā ar 80:63 (22:16, 21:26, 18:10, 19:11) uzvarēja Vroclavas "Slask".

A apakšgrupā "Prometey" ar divām uzvarām četrās spēlēs atrodas piektajā vietā, Artūra Žagara pārstāvētā Viļnas "Wolves" ar vienu uzvaru ir septītajā pozīcijā, kamēr B apakšgrupā Klužas-Napokas komanda ar trīs uzvarām ir trešā, "Aris" ar 2-2 ieņem sesto vietu, kamēr "Lietkabelis" un Trento vienība ar vienu uzvaru atrodas attiecīgi astotajā un devītajā pozīcijā.

Šosezon ir mainīta izspēle Eirokausa izslēgšanas spēļu norisē. "Play-off" sasniegs katras apakšgrupas sešas labākās komandas, pirmās un otrās vietas ieguvējām uzreiz nodrošinot vietu ceturtdaļfinālā, bet pārējās vienības vispirms aizvadīs astotdaļfināla mačus. Astotdaļfināla un ceturtdaļfināla pāros tiks aizvadīta tikai viena spēle, bet pusfināla un fināla sērijas tiks aizvadītas līdz trim vienas komandas uzvarām.

Pagājušajā sezonā par Eirokausa ieguvēju kļuva Spānijas komanda "Gran Canaria", kas finansiālu apsvērumu dēļ izvēlējās nespēlēt Eirolīgā.

Savukārt Paula Strautmane FIBA Eirokausa spēlē izcēlās ar 15 punktiem un palīdzēja Beļģijas komandai Mehelenas "Kangoeroes" tikt pie pārliecinošas uzvaras.

"Kangoeroes" E apakšgrupas mačā viesos ar rezultātu 96:60 (28:13, 32:13, 22:13, 14:21) sagrāva Banska Bistricas "Slavia".

Strautmane laukumā bija 27 minūtes un 20 sekundes, kuru laikā grozā meta trīs no četriem divu punktu metieniem un trīs no četriem tālmetieniem. Viņa arī sakrāja četras bumbas zem groziem, divas rezultatīvas piespēles, divas kļūdas, trīs pārtvertas piespēles, trīs bloķētus metienus un tika pie +/- rādītāja +26 un efektivitātes koeficienta 23.

Uzvarētāju rindās rezultatīvākā ar 18 punktiem bija Katrīna Rīsa, kura arī izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas, Strautmane bija otra rezultatīvākā, kamēr vēl 13 punktus pievienoja Reja Barela.

Starp mājiniecēm ar 18 punktiem un piecām rezultatīvām piespēlēm izcēlās Boziča Mujoviča.

Tikmēr H apakšgrupā Anetes Šteinbergas pārstāvētā Francijas vienība Buržas "Tango" mājās ar 93:59 (26:11, 24:11, 27:17, 16:20) pārspēja "Grengewald" no Luksemburgas.

Šteinberga devās laukumā pirmajā ceturtdaļā, taču cīņā par atlēkušo bumbu sasitās ar galvām ar komandas biedreni un laukumā pēc tam vairs nedevās.

Viņa spēlētās trīs minūtēs un 19 sekundēs guva divus punktus, izcīnīja divas atlēkušās bumbas, divas reizes rezultatīvi piespēlēja, nopelnīja vienu piezīmi un sakrāja +/-rādītāju +2 un efektivitātes koeficientu seši.

Vēl "TTT Rīga" F apakšgrupas spēlē viesos ar rezultātu 80:60 (17:15, 32:14, 11:13, 20:18)  pārliecinoši pārspēja "Melikgazi Kayseri" komandu, tiekot pie trešā panākuma.

Starp rīdziniecēm rezultatīvākā ar 18 punktiem un sešām rezultatīvām piespēlēm bija Ieva Pulvere, Luīze Sila sakrāja 15 punktus un septiņas atlēkušās bumbas, kamēr ar 11 punktiem un desmit punktiem izcēlās attiecīgi Kira Lamberte un Evelīna Otto.

Turcijas komandas labā 19 punktus guva Klaudija Kuika, kura arī tika pie septiņām bumbām zem groziem un piecām rezultatīvām piespēlēm.

Lai gan mača ievadā pie neliela pārsvara tika laukuma saimnieces, pirmā ceturtdaļa noslēdzās ar 17:15 "TTT Rīga" labā. Otrās ceturtdaļas ievadā Latvijas komandai padevās 12:2 izrāviens, kas ļāva iekrāt 12 punktu pārsvaru, bet pirms došanās puslaika pārtraukumā rīdzinieces jau bija tikušas pie +20.

Trešajā ceturtdaļā laukuma saimnieces nedaudz samazināja Latvijas komandas pārsvaru, tomēr pēdējo desmit minūšu laikā "TTT Rīga" neļāva pretiniecēm pietuvoties un nosargāja pārliecinošu uzvaru, ļaujot pie spēles laika tikt visām spēlētājām.

F grupas pirmajā mačā "TTT Rīga" savā laukumā ar 81:56 pārspēja Slovākijas komandu "Ružomberok", bet otrajā izbraukumā ar 77:68 - Kristīnes Vītolas pārstāvēto Pirejas "Olympiakos".

Turcijas komanda vispirms mājās ar 69:85 piekāpās "Olympiakos", bet pēc tam viesos ar 87:63 pieveica Slovākijas klubu.

Otrajā aplī "TTT Rīga" 1.novembrī spēlēs Ružomberokā, bet Rīgā 22. un 29. novembrī tiksies attiecīgi ar "Olympiakos" un "Melikgazi Kayseri".

"Melikgazi Kayseri" aizvadītajā sezonā Turcijas čempionātā ierindojās 11. vietā, izslēgšanas turnīra spēlēs neiekļūstot, bet Eiropas kausos nespēlēja.

Eirokausa izslēgšanas spēlēm kvalificēsies katras grupas divas labākās komandas un astoņas no 12 trešo vietu īpašniecēm. Izslēgšanas spēles sāksies decembra vidū un risināsies piecās kārtās, uzvarētāju noskaidrojot divu spēļu summā.

Pagājušajā sezonā "TTT Rīga" ne Eirolīgā, ne Eirokausā nespēlēja, taču ieņēma pirmo vietu Baltijas Sieviešu basketbola līgā (BSBL) un Latvijas čempionātā.

Tikmēr Kitija Laksa FIBA Eirolīgas spēlē guva septiņus punktus, kamēr viņas pārstāvētā Stambulas "Fenerbahce" tika pie pārliecinošas uzvaras, bet citā spēlē Aleksa Gulbe ar 11 punktiem kaldināja Saragosas "Casademont" panākumu.

"Fenerbahce" savā laukumā ar rezultātu 90:64 (29:13, 21:21, 19:18, 21:12) pārspēja Laksas bijušo klubu Skio "Famila".

Latvijas basketboliste spēlēja 14 minūtes un 35 sekundes, kuru laikā realizēja vienu no diviem divu punktu metieniem, vienu no trijiem tālmetieniem un divus soda metienus. Viņas kontā arī divas atlēkušās bumbas, viena rezultatīva piespēle un viena pārtverta pretinieču piespēle, noslēdzot maču ar +/- rādītāju +6 un efektivitātes koeficientu astoņi.

Stambulas komandā rezultatīvākā ar 24 punktiem un deviņām bumbām zem groziem bija Emma Mēsemana, bet 21 punktu pievienoja Nataša Hovarda. Starp viešņām 12 punktus guva Robina Parksa un Arella Guirantesa.

Savukārt Gulbes pārstāvētā Saragosas komanda izbraukumā ar 67:64 (16:17, 14:10, 18:15, 19:22) uzvarēja Vilerbānas ASVEL.

Gulbes, spēlējot 20 minūtes un 18 sekundes, grozā meta piecus no sešiem divu punktu metieniem un vienu soda metienu, kā arī atzīmējās statistikā ar četrām piezīmēm, divām kļūdām, pārtvertu piespēli un sakrāja +/- rādītāju +10 un efektivitātes koeficientu deviņi.

Saragosas vienībā ar 16 punktiem izcēlās Tanaja Etkinsone, kamēr mājinieces no neveiksmes neglāba Marines Fotu 14 gūtie punkti.

A apakšgrupā "Fenerbahce" uzvarējusi četros aizvadītajos mačos un ir līdere, kamēr "Casademont" tikusi pie diviem panākumiem un atrodas ceturtajā vietā.

Eirolīgā startē 16 komandas, kas sadalītas A un B apakšgrupā pa astoņām katrā. Katras grupas četras labākās komandas kvalificēsies izslēgšanas spēlēm.

Iepriekšējā sezonā par Eirolīgas čempionēm kļuva Stambulas "Fenerbahce" basketbolistes.