foto: Paula Čurkste/LETA
Žagara pārstāvētā kluba prezidents, kurš ļoti labi pārzina ceļgala savainojumus, iesēj jaunas cerības basketbola faniem
Pavīdējusi cerība, ka Artūrs Žagars šosezon tomēr varētu vēl doties laukumā.
Basketbols
2023. gada 20. oktobris, 12:26

Žagara pārstāvētā kluba prezidents, kurš ļoti labi pārzina ceļgala savainojumus, iesēj jaunas cerības basketbola faniem

Jauns.lv

Latvijas izlases saspēles vadītāja Artūra Žagara pārstāvētā Vļņas “Wolves” prezidents Rimants Kaukēns sarunā ar Latvijas Radio nācis klājā ar mazliet atšķirīgu vēstījumu, nekā izskanēja iepriekš no kluba, ka talantīgajam spēlētājam pēc ceļgala savainojuma šī sezona būtu noslēgusies.

Jauns.lv jau vēstīja, ka 14. oktobra spēlē pret Roberta Štelmahera trenēto Panevēžas “Lietkabelis” Žagars guva nopietnu ceļgala savainojumu, pēc kura ilgstoši palika guļam uz parketa un laukumu spēja pamest vien ar komandas biedru un medicīnas personāla palīdzību.
19. oktobrī Viļņas “Wolves” paziņoja, ka Žagaram šī sezona ir noslēgusies, jo basketbolists pārrāvis kreisās kājas ceļgala mediālās sānu saites. Šo informāciju apstiprināja arī Stambulas “Fenerbahce”, kas ir latviešu basketbolista īpašnieki uz nākamajām trim sezonām un uz pirmo no tām bija aizlaiduši saspēles vadītāju īrē uz Lietuvas komandu. Basketbolistam operācija tiks veikta Turcijā, kur arī basketbolists turpinās savu rehabilitācijas procesu, kas būs vairāki mēneši. Pirmās publiski izskanējušās versijas liecināja, ka Žagars nevarēs spēlēt vismaz piecus mēnešus, kas nozīmētu, ka pie pozitīva scenārija laukumā viņš varētu atgriezties marta beigās – brīdī, kad basketbola sezona vēl nav noslēgusies, tāpēc paziņojums par priekšlaicīgām sezonas beigām basketbolistam šķiet ļoti piesardzīgs.

Viļņas “Wolves” prezidents, kādreizējais Lietuvas izlases basketbolists Rimants Kaukēns, kurš savas karjeras laikā bija zināms ar vairākām smagām ceļgala traumām un spēju ļoti ātri un ļoti augstā līmenī pēc tām atgriezties, sarunā ar Latvijas Radio radījis jaunas cerības Latvijas basketbola līdzjutējiem, viņš norāda uz ārstu dažādo viedokli par atlabšanas periodu un atklāj, ka klubs vēlētos redzēt basketbolistu laukumā, cik drīz vien iespējams.

"Varbūt basketbolistam būtu labāk, ja viņš rehabilitācijas procesā izlaistu visu sezonu, taču cerība, ka viņš varētu spēlēt vēl šajā sezonā, pastāv," sarunā ar Latvijas Radio saka Kaukēns, uzsverot, ka operācijas laikā var atklāties vēl arī kādi papildu bojājumi.
Ja to nebūs, Kaukēns prognozē, ka basketbolista atlabšana ilgs četrus - piecus mēnešus. Tomēr pie negatīvā scenārija viss varot ievilkties pat līdz 10 mēnešiem

Tāpat Kaukēns norāda, ka saišu plīsums nemaz netika konstatēts pirmajās magnētiskajās rezonansēs, bet vien vēlāk, kas rada visai lielu neziņu arī par to, ko atklās operācijā, tomēr vairākkārt krusteniskās saites pārrāvušais Kaukēns uzskata, ka Žagars spēs atgriezties tādā līmenī, kāds bija līdz šim.

foto: REUTERS/SCANPIX
Pēc sava otrā ceļgala krustenisko saišu plīsuma Rimants Kaukēns spēja atrgriezties laukumā pēc četriem (!) mēnešiem.

Jādomā, ka gala vārds Žagara spēlēšanā vai nespēlēšanā šosezon (ja operācijas laikā netiks atklāti kādi papildu bojājumi) būs Stambulas “Fenerbahce”, kas ar latviešu basketbolistu rēķinās ilgtermiņā. Tāpat nav izslēgts, ka Stambulas vienība varētu nebūt sajūsmā par basketbolista iespējamo dalību Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijā (gaidāms jūlija sākumā) un, iespējams, pašās olimpiskajās spēlēs (jūlija beigas, augusta sākums).

Arī Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) ārsts Jānis Kaupe Latvijas Radio apstiprina, atlabšana pēc sānu saišu pilnīga bojājuma ir 5-6 mēneši, kamēr krustenisko saišu – seši līdz divapadsmit. Mediķis pauž lielu pārliecību, ka Žagars spēs atgriezties savā līdzšinējā līmenī, tomēr piebilst, ka saspēles vadītāja pozīcijā ir nepieciešama simtprocentīga ceļgala stabilitāte, tāpēc rehabilitācijas process noteikti nebūšot viegls un ātrs.

Jauns.lv jau vēstīja, ka sākotnējās prognozes vedināja uz domām par ceļgala krustenisko saišu (ACL) plīsumu, tomēr izrādījies, ka pārrautas mediālās sānu saites (MCL). ACL plīsums tiek uzskatīts kā nopietnāks savainojums, jo MCL plīsuma gadījumā reizēm izdodas arī iztikt bez operācijas, uz ko tika cerēts arī Žagara gadījumā, kas ļautu atgriezties laukumā jau šosezon, tomēr plīsums bijis nopietns un atlabšanas process varētu būt ļoti tuvu tam, kā tas būtu ACL plīsuma gadījumā. Pozitīvās prognozes izskan pieci mēneši, kas ļautu saspēles vadītājam pilnvērtīgi sagatavoties Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas spēlēm, tiesa, liela varbūtība, ka Stambulas klubs varētu nebūt sajūsmā par šādu latvieša vēlmi un, izmantojot savus līdzekļus, censties Žagaru atrunāt no iespējamas dalības. Tiesa, ja rehabilitācijas process neritēs pēc labākā iespējamā scenārija, tad tas vairs nebūtu aktuāli.
Latvijas basketbolists pēc veiksmīga starta Pasaules kausa finālturnīrā, kurā tika iekļauts turnīra otrajā simboliskajā izlasē, noslēdza trīs gadu vienošanos ar "Fenerbahce", bet šosezon tiek izīrēts Lietuvas klubam "Wolves".

Žagars Lietuvas Basketbola līgā (LKL) Viļņas komandas rindās aizvadīja četras spēles, kurās, pavadot laukumā vidēji 22 minūtes, izcēlās ar 12 punktiem, trīs atlēkušajām bumbām un piecām rezultatīvām piespēlēm, bet ULEB Eirokausā vienā mačā bija laukumā 23 ar pusi minūtes, guva desmit punktus un četras reizes rezultatīvi piespēlēja.

Pagājušajā sezonā latvietis pārstāvēja citu Lietuvas komandu Ķēdaiņu "Nevežis", bet pirms tam viņš kopš 2017. gada bija Spānijas kluba Badalonas "Joventut" sistēmā. Daļu no 2021./2022. gada sezonas saspēles vadītājs bija Vācijas basketbola bundeslīgas komandā Braunšveigas "Lowen".