foto: F64/LOK
Jānis Buks: LOK ir gatava uzņemties sporta nozares finanšu pārvaldību
LOK prezidents Jānis Buks.
Citi sporta veidi
2023. gada 18. oktobris, 13:04

Jānis Buks: LOK ir gatava uzņemties sporta nozares finanšu pārvaldību

Jauns.lv/LETA

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) ir gatava uzņemties sporta nozares finanšu pārvaldību un nodrošināt līdzekļu ietaupījumu, otrdien sarunā ar žurnālistiem apliecināja LOK prezidents Jānis Buks, kurš atskaitījās par padarīto pirmajās simts dienās un ieskicēja nākotnes plānus.

No uzņēmējdarbības nākušais un par Latvijas Volejbola federācijas (LVF) prezidentu, bet vēlāk - LOK prezidentu ievēlētais Buks uzsvēra, ka "LOK ir gatava uzņemties sporta nozares finanšu pārvaldību, jo ir droša, ka to spēs paveikt saimnieciski caurspīdīgi un ekonomiski izdevīgāk".

"Esam gatavi visu organizēt centralizēti, nodrošinot līdzekļu ietaupījumu administratīvajā darbā. Šo ietaupījumu pēc tam būs iespējams novirzīt citām sporta nozares aktualitātēm," stāstīja LOK prezidents, kura vadībā pirms tam no mīnusiem tika ārā arī LVF.

Finanšu jomā notiek intensīvs darbs ar potenciālajiem sponsoriem, un LOK ir līguma slēgšanas stadijā ar Latvijas uzņēmumu "Tonus Elast", kas ražo medicīniskos elastīgos izstrādājumus. Tāpat liela uzmanība tiek veltīta darbam ar jau esošajiem atbalstītājiem, piemēram, ar sporta apģērbu uzņēmumu "4F", lai rastu iespēju esošās sadarbības ietvaros iekļaut arī vīriešu basketbola valstsvienību un paralimpisko vienību.

Buks uzsvēra, ka liela uzmanība tiek pievērsta vietējo uzņēmēju uzrunāšanai, jo viņiem vairāk rūp notiekošais Latvijas sportā.

Pēc konsultācijām ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) un olimpiskajiem centriem ir rasti papildu līdzekļi peldētapmācībai bērniem.

Savukārt "Rimi" Olimpiskā centra Rīgā darījumu apstiprināšanā un parakstīšanā un LOK darījumu apstiprināšanā ir ieviests četru acu princips.

Buks apstiprināja, ka ir iesākts arī LOK organizāciju atbalsta funkciju centralizēšanas process, apzinot, kuras funkcijas finanšu, juridiskā atbalsta, sabiedrisko attiecību, personāla vadības un iepirkumu jomās var tikt centralizētas, ietaupot līdzekļus, un kuras jāsaglabā pašu organizāciju pārvaldībā.

Domājot par līdzekļu taupīšanu un sporta jomas konsolidāciju, tiekot veidots arī jaunais LOK statūtu projekts, kurš paredz sporta nozares apvienošanu, zem LOK karoga piesaistot visas, arī neolimpiskās, atzītās sporta veidu federācijas. Projekts būšot gatavs novembrī - decembrī.

Savukārt jauno LOK un Latvijas Olimpiešu sociālā fonda (LOSF) darbinieku izvēlē tiekot piekopts Buka priekšvēlēšanu programmā pasludinātais atklātības un caurspīdīguma princips.

Šobrīd LOK konsultējas ar Latvijas Paralimpisko komiteju (LPK), IZM un citu valstu nacionālajām olimpiskajām komitejām un gaida Ukrainas lēmumu saistībā ar agresorvalstu Krievijas un Baltkrievijas dalību Parīzes olimpiskajās spēlēs, kas atkarīgi no Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumiem. Buks apliecināja, ka pagaidām Ukrainas sportisti piedalīsies visās olimpisko spēļu kvalifikācijas sacensībās, pat ja tajās startēs abu minēto valstu sportisti, lai pretējā gadījumā nepaliktu bez olimpiskajām ceļazīmēm.

31. oktobrī Zviedrijas valdība pieņems lēmumu, vai tā atbalsta Zviedrijas kandidēšanu uz 2023. gada Ziemas olimpisko spēļu rīkošanu. Tā kā 2026. gada Zviedrijas piedāvājumā sacensības ledus trases sporta veidos bija paredzēts rīkot Siguldā, tāds scenārijs ir iespējams arī tagad.

Tādā gadījumā, lai sacensības varētu notikt Siguldā, "būs nepieciešams politisks lēmums" līdzekļu Siguldas Bobsleja un kamaniņu trases rekonstrukcijai piešķiršanai, atzina Buks.

LOK strādājot arī pie jauna Sporta likuma pieņemšanas vai grozījumu veikšanas pašreizējā likumā, pie atvieglojumu panākšanā azartspēļu un derību kompāniju reklāmas izvietošanai sporta pasākumos un sportistu atbalstīšanā.

Nākotnē Latvijas sporta federāciju efektivitātes palielināšanai tiek plānots rast līdzekļus, lai LOK katru gadu varētu līdzfinansēt piecu - septiņu federāciju sporta direktoru atalgojumu, padziļināti apgūstot tirgzinības zināšanas - mārketingu, komunikāciju u.c. prasmes. Pašreiz notiekot kritēriju izstrāde.

Sasāpējusi problēma esot arī Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sportistiem maksājamās stipendijas, no kurām par sportistiem netiek maksāts sociālais nodoklis, sportistiem savainojuma gadījumā vai beidzot sportista karjeru, esot sociāli neaizsargātiem.

Buks par LOK prezidentu tika ievēlēts LOK ārkārtas ģenerālajā asamblejā 11. jūlijā un paliks amatā līdz nākamajai ģenerālajai asamblejai, kas plānota nākamgad.