foto: dpa/picture-alliance
Latvijas basketbola izlase likusi Francijai izmisīgi meklēt glābiņu okupantu līgā
Neraugoties uz jaunu un talantīgu saspēles vadītāju pārbagātību, Francijas izlases vienīgais glābiņš ir atrodams Krievijā. Vismaz tā domā paši francūži.
Basketbols
2023. gada 11. oktobris, 12:31

Latvijas basketbola izlase likusi Francijai izmisīgi meklēt glābiņu okupantu līgā

Jauns.lv

Latvijas vīriešu basketbola izlase šī gada Pasaules kausā aizlika kāju priekšā vieniem no galvenajiem favorītiem Francijas izlasei. Tokijas olimpisko spēļu un 2022. gada Eiropas čempionāta vicečempioni pēc zaudējuma Latvijai neturpināja cīņu par medaļām un sacensības noslēdza tikai 18. pozīcijā. Jau uzreiz pēc mača kā vaininieki tika piesaukti politiski lēmumi.

Jauns.lv jau vēstīja, ka Francijas izlases veterāns un komandas kapteinis Nikolā Batums īsi pēc zaudējuma Latvijai ar 86:88  (Silvaina Fransisko tālmetiens pēdējās sekundēs varēja mača iznākumu nosvērt frančiem krietni tīkamākā gultnē) neslēpa vilšanos: "Pievīlām daudzus, tajā skaitā arī mūs pašus. Visiem vajadzētu sev uzdot jautājumus, kāpēc tādai komandai atgadījās kas tāds. Latvija paveica labu darbu. Zaudējot izslēgšanas turnīrā ir citādāk nekā tagad, un man par šādu zaudējumu ir kauns," atzina basketbolists. Vēl Batums pauda neizpratni, kāpēc politisku lēmumu dēļ durvis uz izlasi tika aizvarētas valstsvienības ilggadējam saspēles vadītājam Tomā Ertelam.

Ar politisku lēmumu Batums domā Francijā noteikto aizliegumu, ka uz izlasi netiek aicināti spēlētāji, kas izvēlējušies ikdienā naudu pelnīt, spēlējot okupantu līgās Krievijā. Ertels pēc 2022. gada Eiropas čempionāta, neraugoties uz paša parakstītu dokumentu, ka negrasās to darīt, pievienojās Sanktpēterburgas “Zeņit”, kuru rindās jau aizvada otro sezonu VTB līgā, turklāt sākumā līgums bija tikai uz vienu gadu, bet tas ticis pagarināts.

Pēc līguma parakstīšanas Ertels nekautrējās sociālajos tīklos parādīt attieksmi, paužot, ka viņam ir vienaldzīgas apkārtējo domas un viņš vēlas spēlēt tur, kur viņam ir visizdevīgāk to darīt. Basketbolists saviem kritiķiem “Instagram” kontā atbildēja, lai šie cilvēki beidz tērēt savu laiku, paužot nožēlu, jo tas viņam “esot pie di*sas”! Saspēles vadītājs aicināja vēstuļu rakstītājus un komentētājus sākt dzīvot savu dzīvi.

Bez Ertela asinīm slacīto naudu izvēlējušies saņemt arī Amats Mbaje, Livio Žanšārls (abi Maskavas CSKA) un Luiss Labeirī (Kazaņas “Unics”), kuri fragmentāri ir pārstāvējuši valstsvienību, bet noteikti nav pieskaitāmi pie  izlases vērtībām un līderiem.

Tieši saspēles vadītāja pozīcijā aizvadītajā Pasaules kausā Francijai bija lielākās problēmas. Pienākumi pamatā tika uzticēti veterānam Nando de Kolo, kurš gan ikdienā vairāk spēlē uzbrūkošā aizsarga pozīcijā. De Kolo nesavaldības dēļ viņam mačs pret Latviju beidzās priekšlaicīgi (noraidījums pēc tehniskās un nesportiskās piezīmes saņemšanas). Izlases rindās mazpieredzējušie Silvains Fransisko un Elijs Okobo (divi ULEB Eirolīgas spēlētāji) ar saviem pienākumiem pārāk labi netika galā, un franču spēle pajuka.

Pasaules kausa pirmais lielākais pārsteigums: Latvijas basketbola izlase sīvā cīņā uzvar zvaigžņoto Franciju. 27.08.2023.

gallery icon

Tad nu Francijas Basketbola federācija (FFBB) pirms nākamā gada Parīzes olimpiskajām spēlēm izmisīgi cenšas situāciju mainīt un atgūt savu ilggadējo līderi saspēles vadītāja pozīcijā. Nesen notikušajā preses konferencē FFBB, neraugoties uz neveiksmi Pasaules kausā, paziņoja ka līgums ar galveno treneri Vensānu Kolē tiks pagarināts un tika apspriests arī Ertela jautājums.

Francijas basketbolisti ir sašutuši, jo aizliegums pārstāvēt izlasi, kā izrādās, nav spēkā visiem sportistiem. Francijas volejbolists Ženijs Grebeņņikovs, kura tēvs ir krievs, ikdienā spēlē kā libero Sanktpēterburgas "Zeņit" komandā un turpina pārstāvēt arī savas valsts izlasi.

FFBB prezidents Žanpjērs Sjutā preses konferencē pavēstīja, ka tiks veikti papildu pasākumi, lai Ertels atgrieztos izlases sastāvā līdz Parīzes olimpiskajām spēlēm. "Mēs strādāsim politiskā līmenī, un mēs izskatām visus risinājumus, kas, iespējams, ļautu viņu iekļaut izlasē."

Tikmēr Kolē piebilda, ka nekas neizdosies, ja mēs atkal nesadarbosimies ar Ertelu. Tātad šis saspēles vadītājs ir vienīgais basketbola lielvalsts glābiņš...

Jādomā, ka tik izmisīga vēlme pastiprināt sastāvu pirms Parīzes olimpiskajām spēlēm ir saistīta ar to, ka aizvadītās sezonas nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vērtīgākais spēlētājs Žoels Embīds pavēstīja, ka starptautiskā līmenī pārstāvēs ASV, nevis Franciju, uz ko bija cerējuši franči.

Par talanta trūkumu Francijai gan nevajadzētu sūdzēties, jo dalību olimpiskajās spēlēs jau apstiprinājis šī gada NBA drafta pirmais numurs Viktors Vembanjama.

Par saspēles vadītāja pozīcijas problēmām Francijas basketbolam liecina fakts, ka NBA klubos šobrīd ir trīs saspēles vadītāji - Kilians Heiss, Teo Maledons un Frenks Nilikina, bet Eiropas spēcīgākajā klubu turnīrā ULEB Eirolīgā vēl trīs - Elijs Okobo, Silvains Francisko un Metjū Strāzels - un vēl virkne spēlētāju, kas var darboties abās aizsargu pozīcijās, un vēl krietns skaits spēlētāju pārstāv nedaudz zemāka līmeņa klubus.