foto: Ieva Čīka/LETA
Vardarbība Murjāņu Sporta ģimnāzijā. Vecāko klašu kamaniņu braucēji fiziski un emocionāli “iesvēta” jauno skolnieku
Murjāņu sporta ģimnāzijā vardarbības skandāli diemžēl ir bijusi ierasta prakse.
Citi sporta veidi
2023. gada 10. oktobris, 13:20

Vardarbība Murjāņu Sporta ģimnāzijā. Vecāko klašu kamaniņu braucēji fiziski un emocionāli “iesvēta” jauno skolnieku

Jauns.lv

Murjāņu Sporta ģimnāzijā šā mācību gada sākumā kāds 14 gadus vecs audzēknis kļuva par vecāko klašu skolēnu vardarbības upuri. Visi četri pāridarītāji ir kamaniņu braucēji, no kuriem trīs dzimuši 2005. gadā, bet viens – 2007. gadā, kamēr cietušais – 2009. gadā, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums “Sporta studija”.

"Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Pierīgas Ziemeļu iecirknī šī gada septembrī sākti kopumā četri administratīvā pārkāpuma procesi par to, ka laika posmā no 3. – 5. septembrim kādam 2009. gadā dzimušam audzēknim nodarīta emocionālā un fiziskā vardarbība no citu audzēkņu puses," Latvijas Televīzijai (LTV) pavēstīja Valsts policijas pārstāve Ilze Jurēvica.

Visi četri pāridarītāji ir kamaniņu braucēji, no kuriem trīs dzimuši 2005. gadā, bet viens – 2007. gadā. Latvijas Televīzijai neoficiāli zināms, ka mācību gadu sākumā īstenotā sistemātiskā vardarbība pret vienu skolas jaunpienācēju ir bijušas sava veida iesvētības. Murjāņu Sporta ģimnāzijā tā nav jauna situācija, un to LTV apstiprina arī skolas direktors Sergejs Čevers.

Čevers norāda, ka viņš par šādiem gadījumiem ir dzirdējis arī iepriekš, turklāt pirms gadiem situācija esot bijusi vēl nopietnāka. Direktors pēc stāšanās amatā sola, ka šādi gadījumi netiks aizmirsti. Arī no četriem iesaistītajiem skolēniem viens mācību iestādi jau pametis, kamēr trīs pārējie saņēmuši brīdinājumus, kas nozīmē, ka nākamais pārkāpums kļūst par pēdējo skolēnam Murjāņos.

Direktors skaidro, ka šīs gadījums vēlreiz licis runāt par ģimnāzijas lietderību, arī pats Čevers, dodoties uz konkursu skolas vadītāja amatam, pauda nostāju, ka mācību iestādē būtu jāpaliek tiek vidusskolas klasēm, kurās mācās tikai olimpisko sporta veidu izlašu atlēti. Lai to realizētu, gan būtu nepieciešamas sadarboties ar kādu no Latvijas augstskolām, jo nedrīkst aizmirst, ka vairums skolas absolventu nepaliek profesionālajā sportā, bet gan mēģina uzsākt karjeras kādā citā dzīves jomā.

Tikmēr Latvijas Kamaniņu sporta federācijas ģenerālsekretārs Kristaps Mauriņš LTV norāda, ka visi četri jaunie sportisti šobrīd ir atstādināti no treniņiem: "Šobrīd, kamēr notiek apstākļu noskaidrošana, iesaistītās personas ir atstādinātas no dalības izlasēs: junioru, jauniešu. Līdz ar to viņi nepiedalās speciālajos treniņos, jo inventārs viss ir federācijas iegādāts, savulaik izgatavots. Tās šobrīd ir sankcijas, kas vērstas no federācijas puses pret iesaistītajām personām."

Arī pats Mauriņš ir Murjāņu absolvents, bet savā laikā nekādas šāda veida “iesvētības” neesot piedzīvojis. "Katrā ziņā, tajā laikā, kad es mācījos, mūsu nodaļā noteikti nebija iesvētības vai kas tāds, kas man atstātu psiholoģisku vai fizisku iespaidu uz visu atlikušo dzīvi. Jā, kaut kādi joki, humors, bet tas jau lielākoties valda jebkurā kolektīvā."