foto: AFP/Scanpix
Krievija nolēmusi zagt arī Ukrainas sportistus
Krievijas Olimpiskās komitejas prezidents Staņislavs Pozdņakovs.
Citi sporta veidi
2023. gada 6. oktobris, 15:41

Krievija nolēmusi zagt arī Ukrainas sportistus

Jauns.lv

Krievijas Olimpiskā komiteja (ROK) savā sastāvā iekļāvusi četru nelikumīgi anektēto Ukrainas teritoriju sporta padomes, kas nozīmē, ka šos reģionus pārstāvošie sportisti un organizācijas nokļuvuši agresorvalsts paspārnē.

Ceturtdien notikušajā izpildkomitejas sēdē “Luhanskas Tautas Republikas”, “Doneckas Tautas Republikas”, Hersonas un Zaporižjas olimpiskās padomes uzņemtas ROK sastāvā, vēsta olimpisko kustību aprakstošais izdevums “Inside the Games”. Šos četrus reģionus pagājušajā gadā Krievija anektēja un, neraugoties uz to, ka pasaules civilizētā sabiedrība to nav atzinusi, agresorvalsts tos tagad vēl vienā veidā iekļāvusi savā sastāvā.

ROK prezidents Staņislavs Pozdņakovs pēc izpildkomitejas sēdes apstiprināja, ka tās sastāvā ir iekļauti četri Ukrainas reģioni.

Šis solis radījis vēl papildu spiedienu uz Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK), lai tā nostātos pret ROK rīcību, bet pagaidām SOK notikušo nav komentējuši.

Pēc iebrukuma Ukrainā pagājušā gada februārī Krievijas un Baltkrievijas sportistiem, balstoties uz SOK ieteikumiem, sākotnēji tika aizliegts piedalīties starptautiskās sporta sacensībās.

Šā gada martā SOK mīkstināja savu nostāju un atļāva Krievijas un Baltkrievijas sportistiem sacensties kā individuāliem neitrāliem sportistiem, ja viņi neatbalsta karu un nav saistīti ar militārajiem spēkiem, taču abas valstis joprojām nevar sacensties zem saviem karogiem, un to dalība 2024. gada olimpiskajās spēlēs Parīzē ir neskaidra.

Krievijas olimpiešu nu jau nederīgo apģērbu prezentācija

Šogad parūpēties par Krievijas olimpiešu apģērbiem tika uzticēts vietējam uzņēmumam "Zasport", kura īpašniece 28 gadus vecā Anastasija Zadorina (Krievijas drošības ...

gallery icon

Pozdņakovs, kurš iepriekš mudinājis Krievijas sportistus atbalstīt karadarbību Ukrainā, šā gada sākumā tika atstādināts no SOK Olimpiskās programmas komisijas.

Tomēr SOK kopš kara sākuma tā arī nav izšķīrusies par soli no ROK atstādināšanas.

ROK tika uzaicināta attālināti piedalīties piektdien Stambulā notiekošajā Eiropas Olimpisko komiteju Ģenerālajā asamblejā, taču tā nav pasākumam nav reģistrējusies.