foto: REUTERS/SCANPIX
2030. gada Pasaules kauss risināsies uzreiz trīs kontinentos
"Estadio Centenario" plānots aizvadīt Pasaules kausu futbolā pēc 100 gadu pauzes - 1930 un 2030. gadā
Futbols
2023. gada 5. oktobris, 10:54

2030. gada Pasaules kauss risināsies uzreiz trīs kontinentos

Jauns.lv/LETA

2030. gada Pasaules kausa futbolā finālturnīrs tiks aizvadīts Spānijā, Portugālē un Marokā ar atklāšanas spēlēm Argentīnā, Paragvajā un Urugvajā, trešdien paziņoja Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA).

FIFA Padomes lēmums vēl jāapstiprina organizācijas 211 biedrēm nākamā gada kongresā.

Martā savas apvienotās kandidatūras finālturnīra rīkošanai izvirzīja Spānija, Portugāle un Maroka, kā arī Urugvaja, Argentīna, Čīle un Paragvaja.

2030. gada finālturnīrs tiks atklāts Urugvajas galvaspilsētā Montevideo, atzīmējot vēsturē pirmā finālturnīra simtgadi. Pirms diviem gadiem tika renovēts "Estadio Centenario" stadions, kas tika uzbūvēts tieši vēsturē pirmā čempionāta 1930. gadā vajadzībām un kurā par titula ieguvējiem kļuva mājinieki urugvajieši.

Turnīra atklāšanas spēles notiks arī Argentīnā un Paragvajā, bet pēc tam meistarsacīkstes turpināsies Spānijā, Portugālē un Marokā.

2026. gada Pasaules kausu, kurā pirmo reizi startēs 48 komandas, uzņems ASV, Kanāda un Meksika.

Tikmēr Saūda Arābija trešdien paziņoja, ka plāno kandidēt uz 2034. gada Pasaules kausa izcīņas rīkošanu.

Saūda Arābijas Futbola federācijas (SAFF) paziņojumā teikts, ka valsts apņemas nodrošināt "pasaules līmeņa turnīru", "smeļoties iedvesmu Saūda Arābijā notiekošajās sociālajās un ekonomiskajās pārmaiņās un valstī dziļi iesakņojušās aizraušanās ar futbolu".

Par lēmumu kandidēt uz Pasaules kausa rīkošanu 2034. gadā vienatnē vai kopā ar citām valstīm agrāk ir paziņojušas arī Ķīna, Austrālija, kas turnīru varētu rīkot kopā ar Jaunzēlandi un Indonēziju vai vienu no tām, Uzbekistāna kopā ar Kazahstānu, Zimbabve, Ēģipte un Nigērija, kā arī Dienvidaustrumāzijas Nāciju asociācija (ASEAN).

Lēmums par 2034. gada turnīra rīkotājiem tiek gaidīts 2027. gadā.