foto: Edijs Pālens/LETA
"VEF Rīga" palielinājies budžets; Gailītim bažas par saspēles vadītāja pozīciju un vienu leģionāru
"VEF Rīga" galvenais treneris Jānis Gailītis (no kreisās) un vienības kapteinis Dairis Bertāns piedalās preses konferencē, kurā informē par komandas sastāva komplektāciju, gaidāmās sezonas mērķiem un citām komandas aktualitātēm.
Basketbols
2023. gada 27. septembris, 16:36

"VEF Rīga" palielinājies budžets; Gailītim bažas par saspēles vadītāja pozīciju un vienu leģionāru

Jauns.lv/LETA

Latvijas čempiones basketbolā "VEF Rīga" budžets gaidāmajā sezonā būs aptuveni 1,7 miljoni eiro, trešdien preses konferencē paziņoja kluba prezidents Gatis Jahovičs.

"VEF Rīga" komandas mērķi gaidāmajā sezonā ir tituli Latvijas čempionātā, Latvijas kausā un Latvijas-Igaunijas līgā, kā arī labāko sešpadsmitnieks FIBA Čempionu līgā.

"Lai gan iepriekšējais gads bija grūts, aktīvi strādājam pie sponsoru piesaistes un esam palielinājuši kluba budžetu, kas gaidāmajā sezonā plānots apmēram 1,7 miljonu eiro apmērā," teica Jahovičs.

Vairāk nekā 90% finansējuma ir no privātā sektora, taču klubs vēlētos lielāku pašvaldības atbalstu. "Ja Latvijā citas pilsētas dod četras līdz piecas reizes vairāk, nekā Rīgas pilsēta, tad man šķiet, ka tur kaut kas nav pareizi," teica Jahovičs, tajā pat laikā uzsverot, ka kluba vadības uzdevums ir censties pārliecināt pašvaldību par lielāka atbalsta lietderību.

Tāpat Jahovičs pastāstīja, ja būs skatītāju interese, tad Latvijas-Igaunijas līgā vairāk maču tiks aizvadīti "Arēnā Rīga". Pagaidām arēnā vienīgā mājas spēle ieplānota ar "Prometey".

"VEF Rīga" galvenajam trenerim Jānim Gailītim sezonas ievadā rada bažas situācija ar saspēles vadītājiem, trešdien preses konferencē teica treneris. Salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, klubā atgriezies Dairis Bertāns, kā arī Mārcis Vītols, Aleksanders Madsens un Aizija Pinjeiro. Savukārt no komandas kodola prom devušies Kristers Zoriks, Artis Ate un trenera asistents Dāvis Čoders.

"Viens no iemesliem, kāpēc komandā ir vairāki spēlētāji, kas jau iepriekš pārstāvējuši klubu, ir tas, lai līdzjutēji justos labāk un piederīgi komandai. Bertānam izvēloties atgriezties komandā - tas ir liels kompliments klubam. Latvijā jauniešiem radies naratīvs, ka "VEF Rīga" ir vieta, kur atnākt, izveidot karjeru un doties uz ārzemēm, taču tā nav taisnība. "VEF Rīga" ir vieta, kur ir jānokļūst, ir jānopelna būt laukumā un uzvilkt formu un kur ir jāspēlē, lai uzvarētu," stāstīja Gailītis.

Iepriekšējās sezonās komandas saspēli vadīja Zoriks, kurš karjeru turpinās Turcijā. Kā teica Gailītis, pārbaudes spēlēs parādījusies mazpieredzētība šajā pozīcijā, kurā šobrīd pamatā spēlē šogad koledžu absolvējušais Brendans Edamss un Roberts Bērziņš. "Bažas rada saspēles vadītāja pozīcija, daļēji traumu, daļēji vecuma dēļ. Tas parādās uzbrukumā pieļautajās kļūdās," teica Gailītis.

Vītols tuvākajā laikā nevarēs palīdzēt komandai, bet citiem spēlētājiem ir traumas, kas prasa piesardzību.

Tāpat pagaidām optimālā formā nav garais spēlētājs Ārons Džounss, kurš iepriekš karjerā spēlējis spēcīgos nacionālajos čempionātos Eiropā.  "Gan fiziski, gan mentāli viņš nebija tāds, kādu vēlējāmies redzēt. Joprojām viņa sniegums mani neapmierina. Man nav pārliecības, vai viņš joprojām ir aktīvs, gribošs sportists. Esmu viņam devis laiku, tikai tāpēc, ka viņš karjerā sevi pierādījis kā noderīgs spēlētājs," minēja treneris.

Latvijas vīriešu izlases kapteinis Bertāns "VEF Rīga" komandā atgriezies pēc desmit gadu pauzes. Pasaules kausa finālturnīrā traumu guvušais basketbolists jau ceturtdien iesaistīties treniņu procesā.  "Trīs gadi, ko iepriekš pavadīju "VEF Rīga", palīdzēja man ielekt nākamajā līmenī. Šosezon man būs cita loma komandā, nekā tā bija pirms desmit gadiem," teica Bertāns.

Šajā sezonā "VEF Rīga" turpinās sadarbību ar Rīgas Stradiņa universitāti, tāpat klubs uzsācis sadarbību ar projektu "Basketbola klase". "VEF Rīga" arī atjaunojusi Jevgenija Kisiela stipendiju, kuru saņems basketbola klases katras klašu grupas labākie audzēkņi, kuri uzrādīs labākos rezultātus mācībās.

"Basketbola klases" vadītājs Kristaps Kozlovskis uzsvēra, ka līdz šim tai pietrūka piramīdas, kam gatavot bērnus. 

""VEF Rīga" arī dod savu artavu, palīdzot izglītot mūsu trenerus un augt meistarībā," uzsvēra Kozlovskis.

Aizvadītajā sezonā "VEF Rīga" nosargāja Latvijas čempionu titulu, aizkļuva līdz LIBL finālam, kurā atzina Ukrainas komandas Slobožanskas "Prometey" pārākumu, bet FIBA Čempionu līgā savā apakšgrupā izcīnīja vienu panākumu sešās spēlēs un izlsēgšanas mačos netika.

"VEF Rīga" arī nākamajā sezonā spēlēs FIBA Čempionu līgā, kur C apakšgrupā tiksies ar Turcijas klubu Stambulas "Dariššafaka", Spānijas vienību Tenerifes "Lenovo" un vienu no kvalifikācijas kārtas uzvarētājām.