foto: ddp/Belga News Agency / Vida Press
Riteņbraucēji Skujiņš un Stūriška krīt, nepacīnoties par augstākajām vietām
32 gadus vecais Toms Skujiņš aizvada karjeras labāko sezonu.
Citi sporta veidi
2023. gada 25. septembris, 12:37

Riteņbraucēji Skujiņš un Stūriška krīt, nepacīnoties par augstākajām vietām

Jauns.lv/LETA

Latvijas sportists Toms Skujiņš svētdien Nīderlandē Eiropas čempionātā šosejas riteņbraukšanā izcīnīja 13. vietu grupas braucienā, Mārtiņš Pluto finišēja 60. pozīcijā, kamēr par čempionu tika kronēts francūzis Kristofs Laports.

Grupas braucienā riteņbraucēji veica nepilnus 200 kilometrus, distances otrajā pusē mērojot sešus apļus un katrā no tiem pārvarot mākslīgi veidoto pauguru ar nelielu bruģa sektoru, tajā skaitā arī finišā.

Dienas atrāvienā piedalījās sportisti, kuri nepretendēja uz augstvērtīgu rezultātu un apmēram 30 kilometrus pirms finiša pēdējie bēgļi tika panākti. Pēc tam iniciatīvu uzņēmās pa diviem riteņbraucējiem no Beļģijas, Nīderlandes, Francijas un Dānijas izlasēm, kā arī pa vienam sportistam no Norvēģijas un Itālijas, bet 12 kilometrus pirms finiša solo atrāvienā devās Laports.

Kilometru pirms finiša sekojošajā grupā tempu kāpināja abi beļģi un noslēdzošajos metros panāca Laportu, taču francūzis savus līderpozīciju spurtā noturēja. Viņam sekoja beļģis Vouts van Ārts, nīderlandietis Olavs Koijs un beļģis Arno de Lī, pirmajai četrotnei finišējot četrās stundās 15 minūtēs un 50 sekundēs.

Skujiņš bija grupā, kas zaudēja 40 sekundes un ierindojās 13. vietā, kas deva 30 UCI punktus. Pluto bija starp riteņbraucējiem, kuri atpalika sešas minūtes un 24 sekundes.

30 gadus vecais Laports ir arī pērnā gada pasaules vicečempions grupas braucienā. 

Skujiņš, kurš aizvada karjeras augstvērtīgāko sezonu, pašlaik esot pasaules ranga labāko 60 braucēju vidū, šajās sacensībās ir Latvijas izlases līderis, bet sprinterim Pluto atvēlēta viņa palīga loma, ja negadītos izdevīga situācija, lai ieņemtu augstu vietu pašam. Emīls Liepiņš pirms nedēļas Francijā piedzīvoja smagu kritienu "Pas de Calais" velobraucienā un Eiropas čempionātā nestartēja. Komandai līdzi devies treneris Toms Flaksis un mehāniķis Raivis Jansons.

Nelaimīgais kritiens

Skujiņam cīņa par augstāku vietu beidzās pēc kritiena, kas sadalīja peletonu, sarunā ar Latvijas Riteņbraukšanas federāciju (LRF) stāstīja Skujiņš. Skujiņš stāstīja, ka vienā no kritieniem arī pašam nācies attapties uz zemes, taču pašsajūta sacensību laikā bijusi laba.

"Nepaveicās, jo pēdējos divos apļos kritiens sadalīja grupu un es paliku aizmugurē. Bija pietiekoši daudz braucēju ar saviem komandas biedriem priekšā un nebija īsti, kas strādā, izņemot pāris britus un itāļus. Zināju, ka priekšā viņi varēs pietiekami labi sastrādāties, lai aizbrauktu līdz finišam," stāstīja Skujiņš.

"Pirmajā aplī galvenais bija būt priekšā, jo nevarēja zināt, kāda kurai izlasei ir taktika. Ja komandā ir astoņi braucēji un visi nostājas pašā priekšā, tad viņi var grupu diezgan ātri sadalīt. Savu lomu spēlēja arī vējš, ne tikai mazie pauguri," atzīmēja Skujiņš. Turpmākajos divos apļos Skujiņš braucis grupas aizmugurē, lai pataupītu spēkus finišam, bet divus apļus pirms finiša mēģinājums doties atrāvienā cieta fiasko, jo daudzskaitlīgās izlases vēl turējušās kopā. "Divas minūtes vēlāk bija kritiens un ar to arī pasākums beidzās," atzina Skujiņš.

Šogad Skujiņš izcīnīja astoto vietu pasaules čempionāta grupas braucienā, kāpa uz goda pjedestāla "Giro d'Italia" posmos, kā arī demonstrēja augstvērtīgu sniegumu citās sacensībās. "Šī sezona man bijusi labākā karjerā, to apliecina arī vieta rangā. Prieks, ka fiziskā forma nav nokritusies," teica Skujiņš, kuram šajā sezonā vēl ir priekšā dažas sacensības.

Pusaudzei Stūriškai U-23 tituls aiziet gar degunu

Savukārt Veronika Monika Stūriška Francijā Pasaules kausa BMX riteņbraukšanā sestā posma U-23 vecuma grupas sacensībās piedzīvoja kritienu finālā un nefinišēja.

Pagājušā gada U-23 vecuma grupas čempione Stūriška priekšsacīkstēs savā braucienā bija otrā, bet ceturtdaļfinālā izcīnīja uzvaru. Pusfinālā pēc neveiksmīga starta latviete no septītās pozīcijas aizcīnījās līdz trešajai vietai un iekļuva finālā.

Dienas izšķirošajā braucienā 17 gadus vecā Stūriška startēja no ārmalas un pēc pirmā pagrieziena bija ceturtā. Tomēr cīņā par trešo vietu pēc viena no tramplīniem sadūrās Stūriškas un viņas konkurentes francūzietes Tesas Martinesas velosipēdu riteņi, abām piedzīvojot kritienu.

Stūriška finišu nesasniedza, Martinesa bija sestā, bet uzvaru svinēja nīderlandiete Mišele Visinga.

Sezonas pirmajos divos posmos Stūriškai savainojums liedza cīņu par goda pjedestālu, latvietei ieņemot devīto un septīto vietu, bet nākamajos divos etapos viņa bija nepārspēta. Kopvērtējumā Stūriška ir otrā ar 508 punktiem, Martinesai zaudējot 184 punktus, kas ir vairāk nekā vienā posmā atgūstams deficīts.

Svētdien U-23 grupā pusfinālā savā debijā apstājās Edgars Langmanis, ceturtdaļfināla fāzi nepārvarēja Paula Kibare, Kārlis Pedraudzis un Emīls Mārtiņš Freimanis, bet astotdaļfinālam pāri netika Rinalds Jānis Kārkliņš.

Sestdien paredzētais piektais posms slikto laikapstākļu dēļ tika atcelts.

Pasaules kausā riteņbraucēji krāj punktus 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijā. Sezonas pēdējie četri posmi iecerēti oktobrī Argentīnā.