foto: Zane Bitere/LETA
Jānis Timma atkal spēlēs basketbolu Eiropā, gaidāms arī Rīgā
Jānis Timma spēlēs spēcīgajā Turcijas čempionātā un FIBA Čempionu līgā.
Basketbols
2023. gada 22. septembris, 15:46

Jānis Timma atkal spēlēs basketbolu Eiropā, gaidāms arī Rīgā

Jauns.lv/LETA

Latvijas basketbolists Jānis Timma karjeru turpinās Turcijas vienībā Stambulas "Dariššafaka", kas šosezon būs Latvijas komandas "VEF Rīga" pretiniece FIBA Čempionu līgas grupu turnīrā, piektdien pavēstīja Stambulas klubs.

Timma daļu no pagājušās sezonas pavadīja bez kluba un martā debitēja Puertoriko čempionātā Umakao "Grises" rindās, taču pēc aizvadītām četrām spēlēm, kurās viņš vidēji guva deviņus punktus, izcīnīja 2,8 atlēkušās bumbas un atdeva 2,5 rezultatīvas piespēles, Timmas un kluba ceļi šķīrās. Pēc kā Latvijas basketbolists aizvadīja sezonu "Big3" līgā "Aliens" vienībā.

Savukārt 2021./2022. gada sezonas pirmajā pusē krāslavietis bija Krievijas kluba Kazaņas "Unics" sastāvā, šajā vienībā aizvadot trīs Eirolīgas mačos. Sezonas otro pusi viņš pavadīja Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) G līgas komandā Leiklendas "Magic".

Ārzemēs basketbolists spēlējis arī Pirejas "Olympiakos", Sanktpēterburgas "Zeņit", Vitorijas "Baskonia" un Maskavas apgabala "Himki" komandās. Savas karjeras laikā Timma pārstāvējis arī Latvijas komandas "ASK Rīga", ASK/"Juniors", "Liepājas lauvas", "Ventspils" un "VEF Rīga".

Basketbolistu 2013. gadā NBA draftā ar kopējo 60. numuru izraudzījās Memfisas "Grizzlies". 2015. gadā tiesības uz latvieti šajā līgā ieguva Orlando "Magic" klubs.

"Dariššafaka" FIBA Čempionu līgā spēlējusi pēdējās trīs sezonas, iepriekšējās divās sasniedzot labāko sešpadsmitnieku, un šosezon grupu turnīrā spēlēs pret "VEF Rīga" un Spānijas vienību Tenerifes "Lenovo".

Savukārt pagājušajā sezonā Stambulas klubs Turcijas regulārajā čempionātā ieņēma sesto vietu un izslēgšanas turnīrā apstājās ceturtdaļfinālā.

"Dariššafaka" vienībā galvenā trenera Deivida Blata palīgs, kad vienība spēlēja ULEB Eirolīgā, bija Ainars Bagatskis, bet komandu pārstāvēja Latvijas izlases kapteinis Dairis Bertāns.

Tikmēr Latvijas basketbolists Rihards Kuksiks pievienojies Spānijas klubam Seviljas "Real Betis", kas šosezon spēlēs Spānijas pēc spēka otrajā līgā, piektdien pavēstīja komanda.

Paziņojumā norādīts, ka vienošanās ar latvieti noslēgta līdz 2024. gadam.

35 gadus vecais Latvijas basketbolists pēdējās divas sezonas pārstāvēja Lietuvas komandas. Pagājušajā sezonā viņš Pasvāles "Pieno Žvaigždes" vienības rindās 29 Lietuvas Basketbola līgas (LKL) spēlēs vidēji izcēlās ar 11,2 punktiem, 2,4 atlēkušajām bumbām un 1,2 rezultatīvām piespēlēm.

Kuksiks karjeras lielāko daļu pavadījis ārzemju klubos. Pēc ASV augstskolas absolvēšanas 2011.gadā viņš spēlēja Spānijas augstākās līgas komandās "Valencia" un Sansevastjanas "Lagun Aro", bet pēc tam viņa karjeras līkloči veda caur Ukrainu, Krieviju, Itāliju, Rumāniju, Franciju, Grieķiju, Lietuvu, Igauniju un Latviju.

Latvijā viņš pārstāvējis "Liepājas", "VEF Rīga", "Ventspils", "Jēkabpils" un "Ogres" komandas.

Kuksiks pārstāvēja Latvijas izlasi 2011. un 2013. gada Eiropas čempionāta finālturnīros.

Pagājušajā sezonā Seviljas komanda, kuras rindās tobrīd spēlēja Dairis Bertāns un Anžejs Pasečņiks, Spānijas spēcīgākajā līgā 18 komandu konkurencē ierindojās pirmspēdējā pozīcijā. Savu profesionālo karjeru Seviļas klubā uzsācis arī Latvijas slavenākais basketbolists Kristaps Porziņģis.