foto: Edijs Pālens/LETA
Gunta Baško pieņēmusi jaunu izaicinājumu, šoreiz prezidenta amatā
Gunta Baško, saņemot finālsērijas vērtīgākās spēlētājas balvu, no Latvijas Basketbola savienības prezidenta Raimonda Vējoņa.
Basketbols
2023. gada 4. jūlijs, 12:15

Gunta Baško pieņēmusi jaunu izaicinājumu, šoreiz prezidenta amatā

Jauns.lv/LETA

Latvijas sieviešu basketbola klubu "TTT Rīga" arī nākamajā sezonā trenēs Mārtiņš Gulbis, bet jaunā prezidente būs bijusī spēlētāja Gunta Baško.

Līgums ar Gulbi noslēgts uz trim sezonām.

Pagājušās sezonas pirmā puse "TTT Rīga" neizvērtās veiksmīga, taču turpinājumā, piesaistot vairākas Latvijas basketbolistes un leģionāres, tika izcīnīta pirmā vieta Baltijas Sieviešu basketbola līgas finālčetrinieka turnīrā, kā arī nosargāts Latvijas čempiontituls.

43 gadus vecā Baško vēl pagājušajā sezonā pārstāvēja klubu kā spēlētāja un tika atzīta par Latvijas sieviešu basketbola čempionāta finālsērijas vērtīgāko spēlētāju, tomēr nu nolemts beigt sportistes gaitas.

"Noteikti, ka nebūšu spēlējošā prezidente. Jau iepriekšējā sezona bija gana pilna izaicinājumiem. Mans uzdevums ir vēl vairāk klubu pacelt, popularizēt, atbalstīt un tikties ar atbalstītājiem, savā ziņā būt par motivētāju," teica Baško.

Iepriekšējā sezonā 43 gadus vecā Baško kļuva par Baltijas sieviešu līgas titula uzvaras metiena autori un kopumā šajā turnīrā vidēji 28 minūtēs guva 10,4 punktus, izcīnīja 9,2 atlēkušās bumbas un atdeva 3,7 rezultatīvas piespēles. Sezonas noslēgumā viņa kļuva arī par Latvijas čempioni.

Tikmēr vienības sastāvā atgriezusies 32 gadus vecā Ieva Pulvere, kura komandu pārstāvēja no 2011. līdz 2013. gadam, kā arī no 2014. līdz 2022. gadam. Iepriekšējā sezonā Pulvere spēlēja Turcijas komandā Stambulas "Galatasaray".

Tāpat komanda paziņoja, ka kluba rindās arī šosezon paliks Vanesa Jasa un vienībā atgriezīsies Luīze Sila.

"TTT Rīga" budžets 2023./2024. gada sezonā būs aptuveni 850 000 eiro, oatklāja kluba valdes priekšsēdētājs Juris Švanders.

"TTT Rīga" gaidāmajā sezonā centīsies atgriezties Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eirolīgā, kur tai būs jāstartē no kvalifikācijas kārtas. Kluba mērķis šajā sezonā ir nostiprināties FIBA Eirolīgā un turpmāko trīs gadu laikā - arī "play-off" zonā.

"Ir jāveido piramīda, lai tas strādātu ilgtermiņā, sākot ar jauniešiem un beidzot ar izlasi. Pa vidu tam būtu "TTT Rīga" klubs, kuram arī vajadzētu atjaunot dublieru komandu," uzsvēra Švanders.

Sezonas budžets plānots aptuveni par 100 000 eiro lielāks, nekā 2021./2022. gada sezonā, kad komanda piedalījās FIBA Eirolīga. Startēšana starptautiskajā arēnā krietni palielinot izdevumus, skaidroja Švanders.

"Sezonas budžets būs apmēram 850 000 eiro - tas ir minimums, lai varētu atgriezties Eirolīgā. Esam piesardzīgi par to, kā veidosies izmaksas, tāpēc plānojam ar rezervi un tā izpildīšana prasīs papildu disciplīnu. Šobrīd pussezonai līdzekļi ir, kas Latvijas apstākļos ir daudz. Iepriekšējās divas sezonas esam beiguši ar nosegtām saistībām un pie tādas pašas disciplīnas turēsimies arī šajā sezonā," stāstīja Švanders.

Aptuveni pusi no budžeta veidos ieguldījumi no biedrības "TTT-Rīga" dibinātājiem SIA "Rīgas satiksme" un Rīgas valstspilsētas pašvaldības.

Komandas ģenerālmenedžeris Juris Kalniņš atzīmēja kluba un iepriekšējā ģenerālmenedžera Artūra Štālberga paveikto, uzsverot, ka sakārtoti daudzi jautājumi. Kalniņš arī pastāstīja, ka tāpat kā iepriekšējos gados, arī šajā sezonā komandas sastāvā būs daudz jauno pašmāju spēlētāju.

"Neesam klubs, kas cenšas pārsolīt citu piedāvājumus, taču tāpat strādājam ar aģentiem un funkcionāriem, cenšoties atrast kopsaucējus. Darām visu, lai trenerim pirmajā dienā būtu ja ne 100% nokomplektēts sastāvs, tad par 90% noteikti. Apzināmies profesionālās spēlētājas, koledžu absolventes, latviešu spēlētājas. Šobrīd ir plānotas divas leģionāres, iespējams, būs vēl viena vai divas," stāstīja Kalniņš.

Kluba mērķis ir palikt "Rimi" Olimpiskajā sporta centrā, taču, ņemot vērā ierobežoto infrastruktūru, tas ir gatavs dažādiem risinājumiem.

"TTT Rīga" prezidente turpmāk būs Gunta Baško, kura atklāja, ka vairs neplāno atgriezties laukumā kā spēlētāja.

"Pēc labākās sirdsapziņas pārstāvēšu klubu, atbalstīšu arī spēlēs un pasākumos kopā ar atbalstītājiem. Ticu, ka ejot soli pa solim un roku rokā varam doties uz priekšu," pauda Baško.

Ar galveno treneri Mārtiņu Gulbi panākta vienošanās par sadarbību turpmākajos trīs gados. Gulbis ir gandarīts, ka ir novērtēts, un pauda cerību, ka ka pienāks diena, kad viss sakārtosies tā, kad "TTT Rīga" varēs virzīties uz priekšu, ne tikai cīnīties par izdzīvošanu.

"Trīs sezonu laikā klubs izveidojusies lielu tramplīnu spēlētāju karjerās, piemēram, kā tas bija gadījumos ar Kitiju Laksu, Ilzi Jākobsoni, Ievu Pulveri, Kati Vilku. Kurss ir pareizais un pierāda, ka klubā viss ir kārtībā, tas strādā un dara savu darbu pēc labākās sirdsapziņas. Prieks, ka komandā grib atgriezties pašmāju spēlētājas, tas nozīmē, ka pareizs un mērķtiecīgs darbs nes augļus," stāstīja treneris.

Gulbim bijusi iespēja atgriezties vīriešu basketbolā, kā arī palikt sieviešu basketbolā un strādāt ārzemēs. "Intuīcija saka, ka neesmu darbu izdarījis līdz galam, un šeit man ir daudz kas svarīgāks par naudīgiem kontraktiem. Panākumu svarīgs faktors ir arī tas, ka varu pēc iespējas vairāk laika pavadīt kopā ar ģimeni," piebilda Gulbis.

Mainoties kluba juridiskajam statusam, pagājušās sezonas pirmā puse "TTT Rīga" neizvērtās veiksmīga, taču turpinājumā, piesaistot vairākas Latvijas basketbolistes un leģionāres, tika izcīnīta pirmā vieta Baltijas Sieviešu basketbola līgas finālčetrinieka turnīrā, kā arī nosargāts Latvijas čempiontituls.