foto: Getty Images via AFP
Bļugers kļūst par otro Latvijas hokejistu, kurš ceļ virs galvas Stenlija kausu, bet līdzjutēji nav līdz galam apmierināti
Teodors Bļugers kļuvis par otro Latvijas hokejistu, kurš izcīnījis Stenlija kausu.
Hokejs
2023. gada 14. jūnijs, 12:12

Bļugers kļūst par otro Latvijas hokejistu, kurš ceļ virs galvas Stenlija kausu, bet līdzjutēji nav līdz galam apmierināti

Jauns.lv

Šorīt pēc Latvijas laika otra jaunākā nacionālās hokeja līgas (NHL) komanda Vegasas “Golden Knights” vien sešus gadus pēc pievienošanās līgai spēja izcīnīt Stenlija kausu. To viņi paveica finālsērijas piektajā spēlē ar 9:3 sagraujot Floridas "Panthers", kuras sistēmā nākamsezon spēlēs Uvis Balinskis. Tas ir liels notikums arī Latvijas sportam, jo ASV azartspēļu Mekas komandā spēlē arī mūsu centra uzbrucējs Teodors Bļugers, tomēr daudzi sporta draugi Latvijā līdz galam nav apmierināti par notikušo.

Līdz šim vienīgais latvietis kurš virs galvas bija cēlis prestižāko hokeja trofeju bija leģendārais aizsargs Sandis Ozoliņš, kurš Stenlija kausā triumfēja 1996.gadā kopā ar Kolorādo "Avalanche", finālsērijā pieveicot tieši "Panthers" (ko sērijā ar 4-1 pieveica arī “Golden Knights”). Ozoliņa ieguldījums “Avalanche” triumfā (sērijā ar 4-0) bija milzīgs. Latvietis bija izslēgšanas spēļu rezultatīvākais aizsargs 22 mačos 19 punkti (5 vārti + 14 rezultatīvas piespēles. Interesanti, ka 1995./96. gada sezonas izslēgšanas mačos vairāk punktu nekā Sandis iekrāja vienīgi astoņas NHL leģendas (Džo Sakiks, Mario Lemjē, Jaromīrs Jāgrs, Valērijs Kamenskis, Peters Forsbergs, Petrs Nedveds, Stīvs Aizermans un Sergejs Fjodorovs).

Tikmēr Bļugera loma “Golden Knights” veikumā bija krietni mazāka, jo treneru korpuss latviešu uzbrucējam līdz galam neuzticējās, neuzlaižot laukumā nevienā no finālsērijas mačiem. Bļugers kopumā izslēgšanas spēlēs laukumā devās sešos mačos, kuros tika pie diviem (1+1) punktiem un pozitīva lietderības koeficienta +1.

Regulāro sezonu Teodors iesāka Pitsburgas “Penguins” rindās, kur 45 mačos guva divus vārtus un atdeva astoņas rezultatīvas piespēles, bet, nonākot Lasvegasā 18 mačos divi vārti un četras piespēles.

NHL noteikumi ir visai skarbi, jo pastāv liela varbūtība, ka Teodora Bļugera vārds tā arī netiks uzdrukāts uz prestižākās hokeja trofejas pasaulē, jo tam ir konkrēti nosacījumi. Viens no tiem, ka jādodas laukumā vienā Stenlija kausa finālmačā (vārtsargam jābūt pieteikumā) vai jādodas laukumā vismaz pusē regulārās sezonas spēļu.

Lai nu kā mums ir vēl viens Stenlija kausa ieguvējs, bet gravējums uz kausa jau ir otršķirīgi.

“Golden Knights” komandai gan ir iespēja arī īpašu lūgumu iekļaut vēl kādu hokejistu, bet līgas vēsturē bijušie gadījumi liecina, ka šādi izņēmumi tiek izmantoti, lai godinātu vienības veterānus vai potenciālos līderis, kas guvuši nopietnus savainojumus, vai arī tikuši aizmainīti sezonas sākumdaļā. Jāņem vērā fakts, ka uz Stenlija kausa tiek iegravēti arī kluba īpašnieki, administrācija, treneri, kuru skaits kopā ar hokejistiem nedrīkst pārsniegt 52. Zīmīgi, ka Bļugera numurs ir 53, cerēsim, ka viņš nebūs tieši "pirmais aiz svītras".

Prieks, bet ne līdz galam.

Ne visi novērtē Bļugera veikumu iepriekšējās kārtās, treniņos, ģērbtuvē, jo latvietis spēlēm jau gatavojās kopā ar komandu.

Būs vai nebūs Teodora Bļugera vārds Stenlija kausa, viņa ieguldījums trofejas izcīnīšanā ir bijis.

Latvijas hokejistu panākumu Stenlija kausa finālā

Cerēsim uz šādu ainu!

Hokejs un dzeja.

Daži meklē alternatīvas un piedāvātie varianti, šķiet, gana ticami.