foto: Gatis Dieziņš/LETA
Savulaik izcilā hokejista Aleksandra Kerča 9. maija izdarības aicina vērtēt drošības iestādēm
Arhangeļskā dzimušais un augušais Aleksandrs Kerčs savulaik bija viens no Latvijas hokeja izlases līderiem.
Sporta zvaigznes
2023. gada 17. maijs, 15:02

Savulaik izcilā hokejista Aleksandra Kerča 9. maija izdarības aicina vērtēt drošības iestādēm

Jauns.lv/LETA

Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija aicinās drošības iestādes izvērtēt, vai bijušā Latvijas valstsvienības hokejista Aleksandra Kerča aktivitātēs nav saskatāmas nozieguma pazīmes.

Tikmēr Valsts drošības dienests (VDD) jau Kerča aktivitātes izvērtējis un noziegumu nav konstatējis.

Nesen sveicot tā dēvētajā Uzvaras dienā 9. maijā, Kerčs sociālajā tīklā "Facebook" publicēja attēlu, kurā bija redzams, turot rokās automātu un ar ķiveri galvā. Attēlam bija pievienots uzraksts krievu valodā: "Es atceros! Es lepojos!" Līdzīgi viņš rīkojies arī citus gadus.

Pēc komisijas deputātu lūguma šodien komisijas sēdē bija iekļauts jautājums par Kerča pretrunīgi vērtētajām aktivitātēm sociālajos tīklos.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšniece Maira Roze komisijā norādīja, ka bijušajam hokejistam ir tikai viena pilsonība - Latvijas, un saskaņā ar likumu, pilsonību var atņemt tikai tajos gadījumos, ja atņemšanas gadījumā persona nekļūtu par bezvalstnieku. Kerčs savulaik ieguva pilsonību ar parlamenta lēmumu par "īpašiem nopelniem".

Roze vērsa uzmanību, ka personām, naturalizējoties vai saņemot pilsonību par īpašiem nopelniem, ir jāparaksta solījums. Šajā solījumā persona apsola būt uzticīga Latvijai, apņemas būt lojālai un godprātīgi pildīt Satversmi un likumus, kā arī sola aizstāvēt Latvijas valsts neatkarību, stiprināt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu.

Uzklausot Rozi, komisijas vadītājs Ingmārs Līdaka (AS) aicināja Saeimas frakcijas padomāt, vai būtu nepieciešami grozījumi Pilsonības likumā, lai mēģinātu pamainīt solījuma tekstu.

Tāpat Līdaka komisijas vārdā lūgs drošības iestādes izvērtēt Kerča gadījumu, vai viņa aktivitātēs nav nozieguma pazīmes. "Ja iestādes saskata pamatu kriminālprocesa sākšanai, tad tas jau apgrūtinātu šī cilvēka pārvietošanos citviet Eiropā," piebilda Līdaka.

VDD jau pēc komisijas sēdes aģentūrai LETA norādīja, ka VDD atbilstoši savai kompetencei jau izvērtējis Kerča "Facebook" publicēto ierakstu.

VDD vērtējumā, Kerča publicētais ieraksts neveicina Latvijas sabiedrības saliedētību, tas ir potenciāli aizskarošs un provocējošs pret tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuriem 9.maijs atgādina par Padomju savienības īstenoto Latvijas okupāciju un represijām pret Latvijas tautu. Vienlaikus konkrētajā gadījumā dienests nekonstatēja noziedzīga nodarījuma sastāvu.

Papildus dienestā vērsa uzmanību, ka gadījumus, kas saistīti ar militāro agresiju un kara noziegumus slavinošu simbolu izmantošanu publiskajā telpā, izskata Valsts policija. Arī konkrētais gadījums būtu vērtējams Administratīvo sodu likuma par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā izpratnē.

Kerčs par Latvijas pilsoni kļuva 1997. gada jūnijā, kad parlaments vairākiem hokejistiem piešķīra pilsonību par īpašiem nopelniem Latvijas labā. Kerčs Latvijas hokeja izlasē spēlēja kopš tās izveidošanas 1992. gada rudenī līdz 2004. gada pavasarim.