foto: Paula Čurkste/LETA
Vētra ieskicē Latvijas izlases treniņprocesu; Laksa atklāj, kāpēc nespēlēs WNBA
Latvijas sieviešu basketbola izlases viena no līderēm Kitija Laksa.
Basketbols
2023. gada 15. maijs, 16:23

Vētra ieskicē Latvijas izlases treniņprocesu; Laksa atklāj, kāpēc nespēlēs WNBA

Jauns.lv/LETA

Latvijas sieviešu basketbola izlasei, sākot oficiālo treniņnometni pirms Eiropas čempionāta, pirmais posms būs intensīvs, sarunā ar žurnālistiem atklāja valstsvienības galvenais treneris Gundars Vētra.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pirmdienas rīta treniņā piedalījās 16 basketbolistes, bet viņu vidū vēl nebija vienas no valstsvienības vadošajām spēlētājām Anetes Šteinbergas, kurai tikai sestdien noslēdzās sezona klubā. Šteinberga izlases rindās papildinās, visticamāk, ceturtdien.

Pirms tam divas nedēļas daļa no kandidātēm piedalījās iesildošajos treniņos. "Tagad pirmais treniņu posms būs intensīvs, lai saprastu, kā mēs izskatāmies uz noguruma fona. Uz pārbaudes turnīru Stambulā dosimies ar vismaz 13 spēlētājām," atklāja Vētra.

Laura Meldere, kura daļu sezonas nespēlēja savainojuma dēļ, trenējās kopā ar komandu, bet Digna Strautmane, kura atkopjas no krustenisko saišu plīsuma, strādāja individuāli laukuma malā.

"Laura šobrīd strādā kopējā grupā tajos elementos, kuros nav kontakta. Ja viņai viss būs labi, tad viņa būs gatava konkurēt par tikšanu sastāvā. Digna nedaudz atpaliek no Lauras un šobrīd no ārstiem nav informācijas, kad viņa varētu pievienoties kopējā grupā," par šīm divām kandidātēm stāstīja Vētra.

Sagatavošanās laikā Latvijas izlasei ir paredzētas septiņas pārbaudes spēles. No 26. līdz 28. maijam Stambulā Latvijas komanda piedalīsies pārbaudes turnīrā, sacenšoties ar Turcijas, Čehijas un Ungārijas izlasēm. 2. un 3. jūnijā savā laukumā paredzētas spēles ar Slovākijas izlasi, bet 9. un 10. jūnijā - ar Dienvidkorejas komandu.

"Pārbaudes spēlēs centīsimies izdarīt secinājumus, kas ir mūsu stiprās un vājās puses, no kurām attiecīgi veidosim mūsu spēles stilu. Galvenais, lai spēlētājas parādā labāko, ko var," uzsvēra Vētra.

Atšķirībā no kvalifikācijas cikla, kuros mači norisinās klubu sezonas laikā, izlasei ir garāka nometne pirms turnīra.

"Uzskatu sevi par treneri-fundamentālistu, man patīk, ka ir daudz laika un var piestrādāt pie niansēm. Taču viss izdevās arī kvalifikācijā, kad nebija ilgas nometnes pirms mačiem," atzina Vētra.

Laksa atsakās no WNBA

Tikmēr Kitijas Laksas pievienošanās Latvijas izlasei, nevis Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) komandai Dalasas "Wings", bija pašas basketbolistes lēmums, sarunā ar žurnālistiem atklāja spēlētāja.

Februāra beigās "Wings" parakstīja līgumu ar Laksu, taču pagājušajā nedēļā tas tika pārtraukts, Dalasas vienībai saglabājot tiesības uz latviešu uzbrucēju. WNBA sezona aizrit vasarā - laikā, kad ir starptautiskie izlašu turnīri un klubu starpsezona Eiropā.

"Tā kā man ir divu gadu līgums ar Boloņas klubu, viņi par šo iespēju nebija pārāk priecīgi. Ilgu pārrunu rezultātā vienojāmies un es pieņēmumu labāko lēmumu sev - atrasties šobrīd ar Latvijas izlasi. Tā bija tikai un vienīgi mana izvēle. Šogad uz WNBA es nedošos," stāstīja Laksa.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kopā ar Boloņas "Virtus Segafredo" komandu Laksa šosezon kļuva par Itālijas vicečempioni, apstājās Itālijas kausa pusfinālā un neizkļuva no apakšgrupas FIBA Eirolīgā.

"Bija dienas, kad mums gāja labi, un dienas, kad ne tik labi. Mērķi - Itālijas čempiontitulu - nesasniedzām un šobrīd no tā tālu atrodamies. Taču jāsaprot, ka būvējam lielu, jaunu komandu ar ambīcijām un uzlēkt augstāk par savu pēcpusi nav iespējams," atzina basketboliste.

Pirmdien izlase sāka sagatavošanās ciklu šī gada Eiropas čempionātam. Ar valstsvienību kopā vairs nav ilggadējās saspēles vadītājas Elīnas Babkinas, kura nolēmusi noslēgts karjeru.

"Noņemu cepuri Elīnas priekšā," teica Laksa, izceļot basketbolistes lielo ieguldījumu izlasē. "Katrs pieņems lēmumu, kas labāks pašam sev, un esmu priecīga, ka viņa pieņēma lēmumu, ar kuru pati ir apmierināta."

Pulvere gatava jaunai lomai

Ieva Pulvere pēc Elīnas Babkinas karjeras beigām būs gatava uzņemties saspēles vadīšanu Latvijas izlasē. Ilggadējā Latvijas izlases saspēles vadītāja Babkina likusi punktu karjerai, tāpēc gaidāmajā Eiropas čempionātā šajā pozīcijā sākumsastāvā būs jāspēlē citai basketbolistei. Izlases galvenais treneris Gundars Vētra iepriekš kā pirmās kandidātes minēja Ilzi Jākobsoni un Pulveri.

Uzbrūkošā aizsardze Pulvere šajā sezonā, pārstāvot Turcijas komandu Stambulas "Galatasaray", lielākoties spēlēja kā saspēles vadītāja.

"Pēdējais gads ir pilnīgi pagriezies citā virzienā, manā vecumā nav vienkārši mainīt pozīciju. Karjerā esmu epizodiski spēlējusi kā pirmais numurs, un šķiet, arī izlasē šis tas būs jāuzņemas. Elīna šoreiz nepiedalīsies, būs jādara ko var, lai palīdzētu komandai. Labi, ka būs daudz pārbaudes spēļu un intensīvs treniņu grafiks, cerams, ka tas ļaus atgūt iemaņas," stāstīja Pulvere.

32 gadus vecā basketboliste šosezon tikai otro reizi karjerā spēlēja ārpus Latvijas, taču pieredze vienā no Turcijas vadošajām komandām nav bijusi pozitīva. Komandas darbu un attiecīgi sniegumu ietekmējis vairāku superzvaigžņu pārlieku lielā ietekme uz treniņu procesu.

"Biju komandā ar superzvaigznēm, bet pārsteidza neprofesionālā attieksme - tādu neesmu pieredzējusi līdzšinējā karjerā. Ir milzīgs talants, taču atdeve, attieksme un profesionalitāte bija zemā līmenī. Protams, daudz kas ir atkarīgs no trenera, un mums to ļāva darīt. Tas bija negatīvs pārsteigums," stāstīja Pulvere.

Salīdzinot ar "TTT Rīga" komandu, Latvijas klubā šī attieksme bijusi daudz profesionālāka. "Sapratu, ka labāk ir būt vidēja līmeņa komandā, kurā visiem ir kopēji mērķi, visi atnākuši strādāt un cīnīties, nekā spēlēt ar superzvaigznēm un no tā negūt nekādu prieku," atzina Pulvere, piebilstot, ka pagaidām pāragri runāt par to, vai viņa nākamsezon atgriezīsies "TTT Rīga" rindās.

Eiropas meistarsacīkstes Telavivā un Ļubļanā norisināsies no 15. līdz 25. jūnijam.

Grupas turnīru latvietes aizvadīs Telavivā, 15. jūnijā sacenšoties ar Spānijas, 16. jūnijā - ar Grieķijas un 18. jūnijā - ar Melnkalnes izlasi.

Komandas cīnīsies arī par piecām ceļazīmēm uz 2024. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru, kurā vieta kā rīkotājvalstij jau garantēta Francijas izlasei.

Latvijas sieviešu valstsvienība Eiropas čempionāta finālturnīrā piedalīsies desmito reizi. Līdz šim labākais sasniegums ir ceturtā vieta 2007. gadā, kas bija arī ceļazīme uz olimpisko kvalifikācijas turnīru. Vēl četras reizes Latvijas komanda ir spēlējusi ceturtdaļfinālā. 2005. un 2017. gadā tika izcīnīta sestā vieta.

Vētram izlasē palīdz treneri Mārtiņš Zībarts, Ainars Zvirgzdiņš un Matīss Rožlapa, kā arī fiziskās sagatavotības treneris Ivars Ikstens.

Latvijas valstsvienības kandidātes:

Paula Strautmane (Lasevas Duržeļas "Cadi La Seu", Spānija), Ketija Vihmane (Zārluī "Royals", Vācija), Digna Strautmane (Pirejas "Olympiakos", Grieķija), Karlīne Pilābere (Pati "Alma", Itālija), Aija Jurjāne, Ieva Pulvere (abas - Stambulas "Galatasaray", Turcija), Anete Šteinberga (Buržas "Tango", Francija), Luīze Šepte, Katrīna Ozola, Enija Vīksne (visas - RSU), Ilze Jākobsone, Marta Miščenko, Kate Vilka, Vanesa Jasa (visas - "TTT Rīga"), Laura Meldere (Venēcijas "Umana Reyer", Itālija), Raina Tomašicka (Trutnovas "Loko", Čehija), Aleksa Gulbe (Salamankas "Avenida", Spānija), Luīze Sila (Vigo "Celta", Spānija), Kitija Laksa (Boloņas "Virtus Segafredo", Itālija).